Criteriul National

Coronavirusul și BCG-ul: Poate un vaccin împotriva tuberculozei din 1921 să salveze vieți în lupta cu Covid-19? Testele clinice se extind – Coronavirus

Coronavirusul și BCG-ul: Poate un vaccin împotriva tuberculozei din 1921 să salveze vieți în lupta cu Covid-19? Testele clinice se extind – Coronavirus
octombrie 11
16:42 2020

Cercetătorii britanici au început să testeze vaccinul tradițional împotriva tuberculozei, cunoscutul BCG, dezvoltat în 1921, pentru a vedea dacă poate salva vieți în lupta cu Covid, relatează BBC. De altfel, mai multe studii ar fi fost pornite în în Astralia, Africa de Sud, Europa, Statele Unite, pentru a verifica ipoteza că acest vaccin centenar ar putea oferi protecție în fața noului coronavirus.

Vaccinul a fost proiectat pentru a proteja împotriva tuberculozei, dar există anumite dovezi că ar putea proteja și împotriva altor infecții.

Aproximativ 1.000 de oameni vor lua parte la un test clinic la University of Exeter.

Deși mulți oameni, printre care și britanicii, au făcut BCG-ul pe când erau copii, se crede că trebuie o nouă vaccinare pentru a vedea beneficiile.

Vaccinurile sunt create pentru antrena sistemul imunitar într-un mod foarte bine direcționat astfel încât să asigure o protecție de lungă durată.

Dar acest proces poate provocat schimbări de mare amploare în sistemul imunitar. Acest lucru pare să amplifice răspunsul la alte infecții, iar cercetărorii speră să ofere și avantaje împotriva coronavirusului.

Teste clinice anterioare au arătat că vaccinul BCG a redus rata de mortalitate cu 38% la nou-născuții din Guineea-Bissau, în mare parte reducând cazurile de pneumonie și septicemie.

Studii efectuate în Africa de Sud leagă vaccinul de o reducere cu 73% a infecțiilor nazale, gât și plămâni, iar experimente în Olandă au arătat că BCG a redus cantitatea de virus al febrei galbene din corp.

”Ar putea fi de o importanță globală”, a spus pentru BBC profesorul John Campbell, de la University of Exeter Medical School.

”Deși nu crede că (protecția” va fi specifică pentru Covid, are potențialul de a câștiga mulți ani pentru ca vaccinurile anti-Covid să apară și poate alte tratamente să fie dezvoltate”.

Testul clinic din Marea Britanie este parte a studiului internațional Brace, care are de asemenea loc în Australia, Olanda, Spania și Brazilia, care implică 10.000 de oameni în total.

Se va axa pe angajații din sistemul sanitar, pentru că sunt mult mai expuși la coronavirus, astfel că cercetătorii vor ști mai repede dacă vaccinul este eficient.

”Există o bună teorie că BCG ar putea să te facă mai puțin expus la o formă mai gravă când faci COVID”, a spus Sam Hamilton, doctor la Exeter și care ia parte la teste.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, este unul dintre autorii din Lancet care spune că BCG are potențialul de a ”umple golul înainte de dezvoltarea unui vaccin specific Covid”.

”Ar fi un instrument important în răspunsul anti-COvid și în fața viitoarelor pandemii”, arată articolul.

Cu toate acestea, BCG nu va fi o soluție pe termen lung.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul