Criteriul National

Covid-19 în Franța: Ipoteza unei noi carantine prinde contur, în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei de coronavirus – Coronavirus

Covid-19 în Franța: Ipoteza unei noi carantine prinde contur, în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei de coronavirus – Coronavirus
octombrie 26
16:54 2020
Perspectiva unei noi carantine prinde contur în Franța în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei de Covid-19, care ar putea fi chiar „mai puternic decât primul”, spune Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific care consiliază guvernul de la Paris, scrie AFP.

„Am avertizat că va exista un al doilea val, dar suntem și noi surprinși de brutalitatea a ceea ce se întâmplă de 10 zile”, a subliniat el, la postul de radio RTL.

„Al doilea val va fi probabil mai puternic decât primul” și „mulți dintre concetățenii noștri nu realizează ceea ce ne așteaptă”, a continuat Delfraissy care a vorbit despre o „situație dificilă, chiar critică”.

Un nou record a fost doborât duminică cu 52.000 de cazuri pozitive în 24 de ore, iar numărul lor real ar putea fi chiar de „circa 100.000 pe zi”, potrivit profesorului.

Numărul de bolnavi la terapie intensivă continuă și el să crească, depășind 2.500, valori care nu mai fuseseră atinse din mai.

În încercarea de a controla acest al doilea val, Delfraissy vede „două ipoteze”.

Prima este o extindere masivă a interdicției de a părăsi locuințele în timpul nopții, la nivel național, o măsură care ar putea fi implementată și în week-end. Dacă acest lucru se va dovedi ineficient, ar putea fi avută în vedere impunerea carantinei.

A doua ipoteză este „să se meargă direct spre carantină, mai puțin dură decât cea din luna martie”, care „să permită probabil conservarea unei activități școlare și a unui anumit număr de activități economice”, cu un recurs sporit la telemuncă.

În primul val din primăvară, soldat cu 30.000 de morți, Franța s-a confruntat cu o carantinare generală a populației timp de două luni.

De la jumătatea lunii octombrie, interdicția de a părăsi locuințele între orele 21,00 și 06,00 dimineața a fost impusă în numeroase localități și regiuni. În week-end, măsura a fost extinsă și vizează acum 46 de milioane de francezi, respectiv două treimi din populație.

„O recarantinare ar părea plauzibilă, așa cum s-a procedat în Israel, în Australia, cu mult succes”, a afirmat și epidemiologul Antoine Flahault la televiziunea BFMTV.

„Dacă ne carantinăm total așa cum am făcut-o în martie, nu riscăm o recesiune de -10%, ci prăbușirea economiei”, a avertizat însă președintele patronatului francez Medef, Geoffroy Roux de Bézieux.

În primul val, pacienții din regiunile cele mai afectate au fost transferați în locuri mai puțin atinse de coronavirus pentru a reduce presiunea asupra spitalelor. Dar aceste transferuri sunt mai complicate acum, deoarece al doilea val afectează întregul teritoriu al Franței, avertizează experții.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul