Criteriul National

Covid-19 se poate răspândi și prin aerosoli, la mai mult de 2 m, confirmă autoritățile sanitare din SUA – Coronavirus

Covid-19 se poate răspândi și prin aerosoli, la mai mult de 2 m, confirmă autoritățile sanitare din SUA – Coronavirus
octombrie 05
23:52 2020
Centrele SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au adăugat oficial căile respiratorii ca un posibil mod de răspândire a coronavirusului luni, fiind de acord cu opinia multor oameni de știință care se axează de luni de zile pentru o mai bună analiză a acestui risc, potrivit AFP.

CDC și-a actualizat recomandările de sănătate pe site-ul lor luni, scriind: „Unele infecții pot fi transmise prin expunerea la virus din picături mici și particule care pot pluti în aer minute sau ore, capabile să infecteze persoane care se află la mai mult de doi metri de persoana infectată sau după plecarea acestei persoane”.

Rujeola, varicela și tuberculoza se transmit și ele prin aer.

Experții CDC consideră că principala cale de contagiune rămâne picăturile respiratorii de diferite dimensiuni expectorate în apropiere de o persoană infectată, atunci când tușește, strănută, cântă, vorbește sau respiră.

Dar actualizarea, la zece luni de la începerea pandemiei, confirmă validitatea mai multor studii care demonstrează că noul coronavirus, fără a fi la fel de contagios ca rujeola, poate fi transmis la mai mult de doi metri distanță, o ipoteză care a fost neglijată de CDC și Organizația Mondială a Sănătății atunci când a apărut virusul numit SARS-CoV-2.

CDC constată importanța ventilației în spațiile interioare pentru a preveni contaminarea.

În schimb, infecția de pe o suprafață contaminată „nu este considerată o formă obișnuită de răspândire a Covid-19”, scrie CDC.

Pentru organizația de sănătate, măsurile de precauție care trebuie luate nu se schimbă: distanțarea fizică, purtarea unei măști, spălarea mâinilor, evitarea locurilor interioare aglomerate și izolarea atunci când sunteți bolnav.

Un grup de oameni de știință americani făcea presiuni pentru o actualizare a ghidurilor oficiale de sănătate, pe baza unei distincții învechite între picături și aerosoli datând din anii 1930.

„Virușii din aerosoli pot pluti în aer multe secunde și ore, cum ar fi fumul și pot fi inhalați”, au scris luni experții de la universitățile din California, Maryland, Virginia Tech și alții într-o scrisoare comună

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul