Criteriul National

COVID-19 ŞI VIITORUL

COVID-19 ŞI VIITORUL
aprilie 22
12:41 2020

Dacă un nebun aruncă o piatră în apă, zece oameni deştepţi nu sunt în stare să o scoată”, sună un proverb românesc. Aşa şi cu a noastră Chină. A aruncat ea în haos întreaga planetă? A aruncat. Iar acum pretinde că este inocenţa întruchipată şi că oamenii de ştiinţă trebuie să descopere originea virusului ucigaş COVID-19 care seceră zilnic mii de vieţi. Oare, chiar ne consideră pe toţi nişte fraieri ce pot fi minţiţi în faţă? Adică, pleacă virusul din Wuhan, chiar de la tine din ţară, unde ai faimosul laborator pasibil vinovat de crimă, iar tu pretinzi că eşti fată mare? Las-o jos, că măcăne, da?! Cât am fi noi de comunişti, că să-ţi spun drept, doar ne jucăm de-a liberalii, nu te putem credita cu asemenea enormitate. Cum să credem că un virus ce distruge la ora actuală omenirea poate pleca de la un liliac, un şobolan sau ce veţi mai fi având în piaţa aia, devenită între timp celebră? Până acum unde-a stat, surată? Şi mai ales cum de s-a-ntins cu aşa repeziciune? Nu! Oricât mi-ai fi de dragă, China mea cea comunistă, nu pot da crezare unei asemenea stupidităţi. Până acum ce-aţi mâncat? Nu tot şerpi, şobolani, lilieci, viermi? Cum de nu v-aţi îmbolnăvit? Vi s-a năzărit brusc, taman acum, în anul Şobolanului, după cum zic astrologii, să declanşaţi PANDEMIA ce cuprinse întreg globul? Orişicât m-aş strădui, vă spun drept, nu pot digera informaţia cum că, vezi Doamne, a fost o întâmplare, şi nicidecum ceva programat, gândit de o minte bolnavă, desigur. Şi nu mă joc cu cuvintele, nu. Chiar are o logică afirmaţia mea. Poporul chinez era sclavul marilor corporaţii şi concerne internaţionale. Ce ţi-ai zis tu, măreaţă Chină? Ia’ să le dau eu lovitura de graţie şi să îmi însuşesc aceste concerne! Că nu ai prevăzut proporţiile catastrofei, e clar, dar cu ce ne încălzeşte asta în condiţiile în care mii de oameni mor zilnic, iar totul a plecat din faimosul laborator sau cine ştie de unde, dar cu siguranţă de pe teritoriul tău şi nu ştim dacă se va afla vreodată adevărul? Întrebarea este una retorică, desigur, şi astfel va rămâne, probabil, în veci, precum au rămas şi întrebările în legătură cu alte molime ce au făcut prăpad în istoria recentă: Hiv-Sida, SARS, Ebola etc. Le-ai dat de lucru oamenilor de ştiinţă şi chiar dacă se va afla într-un final adevărul, mai are importanţă? Ţi-ai atins, tu, China, scopul? Ţi l-ai atins. Asta este tot ce contează acum. Care va fi viitorul planetei după acest veritabil cataclism? Dacă vom mai trăi, vom vedea. Oricum, un lucru este cert. Din orice perspectivă l-am privi, nu va fi un viitor tocmai confortabil pentru fostele mari puteri.covid 19

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Dumitru Fulea

Dumitru Fulea

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul