Criteriul National

Crăciun, fără daruri pentru muribunzi…

Crăciun, fără daruri pentru muribunzi…
noiembrie 24
17:04 2016

muribund

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei din Constanța reprezintă cea mai mare unitate sanitară din sud-estul României. Când vorbești despre cea mai mare unitate sanitară, te aștepți ca totul să meargă strună, mai ales că în timpul sezonului estival spitalul deservește câteva sute de mii de turiști, pe lângă locuitorii județului Constanța și ai județelor limitrofe.

Canci! Nu ai să vezi așa ceva.
Ne-am obișnuit să dăm vina pe conducători pentru ceea ce funcționează prost în România. Așa a fost cazul și în privința SCJU, unde presa constănțeană a luat la puricat și înjurat toți directorii generali și, mai nou, toți managerii pentru matrapazlâcurile, șpăgile din contracte și lipsurile cu care se confruntă unitatea sanitară.
Măcinați de lupta dusă împotriva conducerii, am omis să vedem și altceva: slaba calitate profesională și umană a personalului din SCJU. Doctori tineri cu competențe profesionale reduse, care te trimit de pe o secție pe alta, ca de la Ana la Caiafa, o Urgență în care, dacă nu ai norocul să apelezi la cineva din conducerea spitalului, nu te va ridica nimeni pe drumul Golgotei personale ca să te ajute să îți porți crucea, tratament verbal superior aplicat de medici în relația cu pacientul, etc.

upu-constanta


Poate că unii dintre cititori vor spune că de vină pentru acest tip de personal sunt tot cei din conducere, pentru că ei au aprobat angajările făcute de Serviciul Resurse Umane și pentru că au făcut parte din comisiile de concurs.
Așa este! Au și ei partea lor de vină. Doar că nimic nu îi împiedică pe proaspeții angajați, odată trecuți de examen, să își recapete calitatea umană. Din păcate, mulți dintre angajații Județeanului constănțean au uitat să fie oameni. Iar când această lipsă o constați la un cadru medical, durerea este mult mai mare…
Urgența – stresul nostru cel de toate zilele
Cine a trecut prin Urgența SCJU, fie și cu o problemă minoră, a constatat ceea ce toată lumea vede cu ochiul liber, dar conducerea refuză să ia atitudine: timpul prea lung de intervenție.
Dacă te duci noaptea singur la spital cu un muribund, riști ca omul ăla să moară pe holul de așteptare de la Urgență până să se ocupe cineva de el. Triajul efectuat în UPU este execrabil, medicii se ocupă de cu totul altceva decât de urgențe, singurele cazuri la care intervin prioritar fiind cele aduse de Ambulanță. Dar și în acestea, diagnosticul este pus de mântuială, în bătaie de joc, pacientul fiind plimbat toată noaptea prin spital și între spitale, pentru că medicii de la Urgența Județeanului nu vor să se încarce cu un muribund.
Nu ne putem explica altfel decât prin lipsă de profesionalism și prin lipsa calității umane faptul că un pacient ridicat la ora 16:13 de către Ambulanță a fost internat în Județean abia la ora 1:45.

ora-ajungerii-la-spital
Omul acela, care se mai prezentase, fără ambulanță, cu 10 zile înainte la Județean, la Urgență, unde fusese diagnosticat cu o răceală și fusese trimis acasă, avea acum bronho-pneumonie. Numai că în loc să îl interneze pe loc și să demareze efectuarea tratamentului adecvat, doctorul reumatolog Relu-Liviu Crăciun și echipa de la UPU din noaptea respectivă s-au cramponat de faptul că pacientul avea piciorul drept amputat și două degete de la piciorul stâng amputate. Fără urme de infecție, pentru că în ziua respectivă pacientul fusese vizitat la domiciliu de medicul de specialitate, chirurgul care îl operase, care i-a curățat în fiecare săptămână locurile amputate.
Doar că doctorul Crăciun și-a descoperit peste noapte competențe în toate domeniile medicinii și a constatat cu de la sine putere că boala de care suferă pacientul din fața lui este cauzată de o presupusă infecție la cele două degete amputate. Care în fișa de observație au fost trecute trei, deși ele erau doar două. Și astfel că, în loc să trateze bronho-pneumonia acută de care suferea pacientul din fața sa, falsul medic cardiovascular Crăciun, de la Urgența Județeanului, a stabilit el că ar trebui ca persoana din fața lui să fie tratată de o presupusă infecție post-operatorie.
Degeaba i s-a transmis că nu este vorba despre nicio infecție! Crăciun a ținut-o danga-langa pe a lui, ca și cum el era autoritatea supremă în materie.
Credeți că după aceste explicații calvarul pacientului a încetat? Nici vorbă. Pentru că doctorul reumatolog Relu-Liviu Crăciun trebuia să își facă numărul până la capăt și să se dea în stambă.
Astfel că l-a trimis pe pacient la secția de chirurgie cardiovasculară din Județean pentru ca medicul de gardă de acolo – un medic rezident – să constate și el că infecția de care suferea pacientul era cauzată de degetele amputate. Numai că…, surpriză! Medicul specialist a scris în foaia de observație că nu există nicio urmă de infecție la degetele respective și a returnat pacientul către Urgență. Cu o singură greșeală: în loc de degetele amputate 1 și 3, a trecut trei degete – 2,4,5. Total fals, domnule medic rezident incapabil Dragoș Moraru!!!

diagnostic-pus-prost-de-medic-rezident
Ba, pentru a-i convinge de cele spuse pe membrii familiei pacientului, doctorul reumatolog Relu-Liviu Crăciun l-a trimis pe bolnav, după 7 ore de stat în Urgența Județeanului, cu Ambulanța, în toiul nopții, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Bronho-pneumonie la Infecțioase, bazaconii în Județean
Ce aveau să constate medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța? Că pacientul avea o saturație foarte mică de oxigen în plămâni, că era bolnav de bronho-pneumonie acută, dar că nu îl puteau interna din cauza lipsei unui aparat ce există doar în Spitalul Județean.


Astfel că, în jurul orei 1:00, la 9 ore de la ridicarea de acasă a pacientului, acesta se afla încă pe drumuri între spitale, de la SBI la Urgența Județeanului constănțean.
Unde, în lumea aceasta, un pacient nu este internat în primele ore, ci așteaptă mai mult de 9 ore? Despre care celeritate a actului medical mai vorbim domnule director medical Cătălin Grasa și domnilor din conducerea Spitalului Județean Constanța? Despre ce calități umane mai vorbim domnilor din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Constanța?
Abia la ora 1:45, după mai mult de 9 ore de la ridicarea pacientului de la domiciliu, doctorul Crăciun de la UPU a binevoit să dispună internarea în spital, pentru o noapte, a pacientului. Nu este cam mult domnule director medical Cătălin Grasa? Ce mai caută acest specimen în Urgența Județeanului?
Și de ar fi fost numai atât. Dar Crăciun ca să își motiveze în continuare incompetența dorea ca pacientului să îi fie amputat piciorul stâng susținând că astfel se va stopa infecția. Doar că membrii familiei pacientului s-au opus și, împreună cu medicul de specialitate care îl trata pe om, au cerut să fie internat peste noapte, urmând ca în dimineața următoare bolnavul să fie transportat la spitalul unde activează medicul curant.
Și astfel, la ora 1:45, după 9 ore de calvar, pacientul a fost internat în Județean. Numai că nesimțirea celor din Județean nu s-a oprit aici. Conform datelor, transferul către celălalt spital urma să se facă în jurul orei 11:30. Deși asistentele de la UPU susțineau că au chemat Ambulanța pentru a se efectua acest transfer, mașina respectivă a ajuns la Județean abia la ora 15:00. În toată această perioadă de timp pacientul nu a fost tratat de bronho-pneumonie și a fost nevoit să stea într-o permanentă așteptare. Într-un final a ajuns în spitalul unde activează medicul curant, iar acolo au fost demarate imediat manevrele privind tratamentul pentru bronho-pneumonie.
Prea târziu, din păcate. În dimineața următoare, la ora 7:41, pacientul a decedat.

diagnostic-sbi
Cauza decesului?
Stop cardiac, pe baza unei bronho-penumonii acute!
Cine este vinovat de toată această situație?
Crăciun(ul), fără daruri pentru muribunzi.

 

cauze-deces

Sursa foto : https://google.com

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Hristo Botev pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu