Criteriul National

Crama Girboiu iti asigura cel mai bun vin in aceasta toamna!

Crama Girboiu iti asigura cel mai bun vin in aceasta toamna!
octombrie 11
15:21 2020

LIVIA-CABERNET-1200-1800 (1)

Consumatorii fideli de vin au motive de bucurie in acest anotimp, deoarece toamna se fac vinurile, iar vinurile imbuteliate din anii precedenti isi fac loc pe piata locala. Crama Girboiu, este un brand cu traditie locala romanesca in productia de vinuri albe, rosii sau rose, oferind o gama vasta din care clientii pot achizitiona. Dintre toate tipurile de vin oferite, gama de vin Livia este cea mai apreciata, iar asta datorita pretului avantajos, dar si datorita calitatii extraordinare a vinului.

Din vremuri stravechi, vinul a fost bautura preferata a omului, deoarece deseori vinul este asociat cu “divinul”. Fie intr-un context crestin sau mitologic, vinul rosu simbolizeaza viata, sangele, fluxul continuu al naturii, iar consumul de vin rosu la festivitati este un ritual respectat chiar si in ziua de astazi. De asemenea, vinul rosu este apreciat si de maestri culinari, care nu si-ar inchipui o friptura de porc sau vita fara un pahar de vin rosu maturat si de calitate.

Insa, pentru a putea savura un vin bun de la crama Girboiu, trebuie sa stim cum sa il servim.

Temperatura de servire a unui vin este fundamentala pentru ca acesta sa se exprime in cel mai bun caz. Prea rece, vinul se inchide si nu se simt aromele. Daca vinul este prea cald, da o senzatie alcoolica si de arsura. Prin urmare, sampanile trebuie servite racite, dar nu refrigerate, la aproximativ 9 ° C. Vinurile albe uscate se exprima cel mai bine la 11-12 ° C, in timp ce vinurile rosii sunt cele mai bune la aproximativ 16-17 ° C. Este indicat sa se serveasca vinul putin mai rece decat prea vald  si sa ne amintim ca, intr-o camera incalzita la 20 ° C, vinul isi mareste rapid in temperatura. De asemenea, un simplu contact cu sticla il incalzeste instantaneu cu 2 pana la 3 ° C. In caz ca avem dubii, utilizarea unui termometru poate fi utila.

Nu vom spune niciodata cat de importante sunt caracteristicile paharelor in serviciul de vin. Forma, dimensiunea si chiar materialul sau influenteaza direct modul in care il percepem. Sub conducerea producatorului de sticla austriac George Riedel, in anii 1980, a avut loc o revolutie in domeniu si astazi, multi producatori de sticla au urmat tendinta si au creat colectii care permit degustarea vinului in cele mai bune conditii. Nu ezitati sa investiti intr-o serie de pahare de vin special concepute pentru degustare, cele mai bune sticle merita asta.

Decantarea unui vin poate avea doua functii foarte distincte. Cand este un vin tanar, decantarea ii permite sa fie oxigenat, ceea ce va duce la eliberarea aromelor sale. Vom alege apoi un decantor cu o baza larga, astfel incat o suprafata mare a vinului sa poata fi in contact cu aerul. Acest lucru se poate face in avans si, in unele cazuri, chiar si cu cateva ore inainte de service. Decantarea unui vin vechi este, pe de alta parte, o operatiune mult mai delicata, deoarece riscam, daca acest proces nu etse facut corespunzator, sa-l deterioram iremediabil. Inainte de a continua operatiunea, care are ca scop eliminarea depozitului care s-a format in sticla, trebuie sa va asigurati ca vinul va rezista. Vom alege apoi o carafa ingusta si vom decanta vinul chiar inainte de a-l servi. De asemenea, va sfatuim sa decantati si vinuri albe si, de ce nu, chiar si sampania.

Traditia spune ca vinurile albe sunt servite inainte de vinurile rosii si vinurile tinere inainte de vinurile vechi. O regula care, din nou, merita sa fie calificata. Poate fi foarte placut sa incercati un vin alb la sfarsitul mesei, la branzeturi, asa cum este pacat sa serviti un vin vechi, delicat si subtil, cu arome de fructe explozive si substanta densa, la un fel de mancare nepotrivit. Ca regula generala, cel mai bine este sa stabiliti ordinea de servire a vinurilor in functie de puterea si consistenta lor. Vinurile pline de viata si proaspete vor fi perfecte pentru a incepe masa, apoi vom creste puterea de a termina cu vinuri dulci sau mutante.

In timp ce deschiderea unei sticle vechi ramane un moment foarte interesant pentru toti iubitorii de vin, exista o serie de masuri de precautie care ar trebui luate pentru a fi servit oaspetilor in cele mai bune conditii. Prin urmare, este recomandabil sa asezati sticla in pozitie verticala cu cel putin douazeci si patru de ore in avans, ceea ce va permite depozitului sa alunece in liniste catre fundul sticlei. Deschiderea este, de asemenea, un moment delicat, deoarece dopurile vechi sunt fragile, deci este esential sa aveti un tirbuson bun si sa operati foarte usor. Odata ce sticla este deschisa, gustati vinul pentru a judeca daca acesta bun pentru a-l pune pe masa . Este intotdeauna riscant sa deschideti un vin foarte vechi cu mult timp in avans, pentru ca isi va modifica poate gustul. A-l deschide cu o ora inainte de servire, de obicei, este suficient.

De regula, odata deschisa, o sticla de vin trebuie consumata in cateva ore. Aceasta regula este cu atat mai adevarata cu cat vinul este mai vechi. Cu toate acestea, uneori doriti sa pastrati o sticla deja deschisa peste noapte sau mai mult. Vinul trebuie apoi protejat de oxidare. Diverse sisteme sunt disponibile in prezent pe piata pentru aceasta operatiune. Cea mai usoara si mai ieftina este o pompa mica care va permite sa eliminati aerul din sticla. Aceasta solutie permite intretinerea pentru maxim o zi sau doua. De asemenea, va recomandam sa puneti sticla in frigider.

Acum ca stiti cum sa pastrati si sa serviti vinul, nu uitati ca Crama Girboiu va asteapta cu gama de vin Livia, pentru a sarbatori anotimpul aramiu asa cum se cuvine!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul