Criteriul National

Creatorul Bitcoin, unul dintre cei mai bogati oameni din lume dar cu identitate necunoscuta

Creatorul Bitcoin, unul dintre cei mai bogati oameni din lume dar cu identitate necunoscuta
ianuarie 28
15:36 2018

Toata lumea vorbeste despre Bitcoin, moneda virtuala a viitorului, care a ajuns sa valoreze la un moment dat chiar 20.000 de dolari. Inventatorul Bitcoin ramane un mister, pe masura ce moneda digitala continua sa se bucure de fluctuatii salbatice.

Dar, in timp ce identitatea fabulosului Satoshi Nakamoto (autorul „white paper-ului” din 2008 care explica ce este criptomoneda) ramane neconfirmata, incercarea de a descoperi cine este el cu adevarat este o istorie foarte colorata.

Cine este Satoshi Nakamoto?

Misterul ne duce din Japonia catre lumea larga, pana intr-un mic oras californian numit Temple City si apoi inapoi peste Oceanul Pacific la un medic australian. In „white paper” (un document tehnic care prezinta  idei sau experimente explicate in mod autorizat) se precizeaza ca Nakamoto a trait in Japonia si ca s-a nascut in 1975.

Dar cand mass-media din lumea intreaga a crezut ca l-a descoperit, in 2014, pe Satoshi Nakamoto, s-a dovedit ca respectivul era un inginer de calculatoare care locuia in Temple City, din Los Angeles. Respectivul Dorian Satoshi Nakamoto de origine japonezo-americana a negat ferm ca ar fi omul din umbra care a creat Bitcoin, ceea ce a facut ca misterul sa devina si mai mare.

La scurt timp, a aparut Hal Finney, un specialist in calculatoare, destinatarul primei tranzactii Bitcoin, care a locuit la cateva blocuri distanta de Nakamoto.

Jurnalistul Andy Greenberg de la publicatia Forbes a incercat sa-l intervieveze pe Finney la domiciliu, in ciuda faptului ca acesta se lupta cu o boala in faza terminala, Scleroza Laterala Amiotrofica, care nu ii permitea sa vorbeasca si sa-si miste muschii. Jurnalistul este de parere ca Finney, care s-a aratat amuzat atunci cand a fost intrebat daca il cunoaste pe Nakamoto, era in realitate „ghostwriter-ul” creatorului Bitcoin sau pur si simplu a „imprumutat” numele vecinului sau.

Dar asta nu este tot. Finney cunostea, de asemenea, entuziasmul creat in jurul Bitcoin si pe omul de stiinta Nick Szabo, care a scris o lucrare despre „bit-ul de aur” in 1998, si era si fan al pseudonimelor. Szabo a confirmat, de asemenea, in 2011 ca numai el, Finney sau Wei Dai – creatorul precursorului Bitcoin, B-Money – ar fi putut crea moneda digitala.

In 2013, autorul Dominic Frisby specializat in finante a sugerat ca Szabo a scris „white paper-ului” din 2008. Dar Szabo i-a trimis un e-mail lui Frisby, spunandu-i: „Va multumesc pentru ca m-ati informat. Ma tem ca m-ati confundat cu Satoshi, dar deja sunt obisnuit cu asta”.

Cine este Craig Wright?

Celalalt personaj suspectat ca se ascunde sub numele „Nakamoto” este afaceristul si omul de stiinta australian Craig Wright. Spre deosebire de ceilalti „suspecti”, Wright sustine ca este Nakamoto, iar in 2016 a prezentat „dovada” tehnica jurnalistilor de la BBC, The Economist si GQ. Dovada a constat in demonstrarea procedeului utilizat in prima tranzactie Bitcoin.

Dar The Economist a sustinut ca „astfel de demonstratii pot fi trucate”, iar Wright a refuzat sa faca publica dovada si sa furnizeze alte dovezi. Apoi a postat scuze pe blogul sau, declarand ca nu mai are „curajul” sa continue procesul de a-si dovedi identitatea.

Wright a aparut ulterior in documentarul Netflix, „Banking on Bitcoin” si, din nou, a sustinut ca este Satoshi Nakamoto, precizand ca acesta va fi ultimul sau interviu filmat. Wright a precizat in cadrul unui proiect ca „in prezent, nu exista nici o dovada criptografica disponibila publicului ca cineva in particular este creatorul Bitcoin”.

Daca Nakamoto, pe care multi experti il considera un pseudonim, exista cu adevarat, el ar putea fi cel mai bogat om din lume, avand in vedere cat de valoroase sunt astazi aceste cryptomonede, Bitcoin. Coform specialistilor, indiferent cine ar fi Nakamoto, el ar detine mai mult de un milion de Bitcoin, cea ce ar insemna o avere de cateva sute de milioane de dolari.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu