Criteriul National

Creatorul Bitcoin, unul dintre cei mai bogati oameni din lume dar cu identitate necunoscuta

Creatorul Bitcoin, unul dintre cei mai bogati oameni din lume dar cu identitate necunoscuta
ianuarie 28
15:36 2018

Toata lumea vorbeste despre Bitcoin, moneda virtuala a viitorului, care a ajuns sa valoreze la un moment dat chiar 20.000 de dolari. Inventatorul Bitcoin ramane un mister, pe masura ce moneda digitala continua sa se bucure de fluctuatii salbatice.

Dar, in timp ce identitatea fabulosului Satoshi Nakamoto (autorul „white paper-ului” din 2008 care explica ce este criptomoneda) ramane neconfirmata, incercarea de a descoperi cine este el cu adevarat este o istorie foarte colorata.

Cine este Satoshi Nakamoto?

Misterul ne duce din Japonia catre lumea larga, pana intr-un mic oras californian numit Temple City si apoi inapoi peste Oceanul Pacific la un medic australian. In „white paper” (un document tehnic care prezinta  idei sau experimente explicate in mod autorizat) se precizeaza ca Nakamoto a trait in Japonia si ca s-a nascut in 1975.

Dar cand mass-media din lumea intreaga a crezut ca l-a descoperit, in 2014, pe Satoshi Nakamoto, s-a dovedit ca respectivul era un inginer de calculatoare care locuia in Temple City, din Los Angeles. Respectivul Dorian Satoshi Nakamoto de origine japonezo-americana a negat ferm ca ar fi omul din umbra care a creat Bitcoin, ceea ce a facut ca misterul sa devina si mai mare.

La scurt timp, a aparut Hal Finney, un specialist in calculatoare, destinatarul primei tranzactii Bitcoin, care a locuit la cateva blocuri distanta de Nakamoto.

Jurnalistul Andy Greenberg de la publicatia Forbes a incercat sa-l intervieveze pe Finney la domiciliu, in ciuda faptului ca acesta se lupta cu o boala in faza terminala, Scleroza Laterala Amiotrofica, care nu ii permitea sa vorbeasca si sa-si miste muschii. Jurnalistul este de parere ca Finney, care s-a aratat amuzat atunci cand a fost intrebat daca il cunoaste pe Nakamoto, era in realitate „ghostwriter-ul” creatorului Bitcoin sau pur si simplu a „imprumutat” numele vecinului sau.

Dar asta nu este tot. Finney cunostea, de asemenea, entuziasmul creat in jurul Bitcoin si pe omul de stiinta Nick Szabo, care a scris o lucrare despre „bit-ul de aur” in 1998, si era si fan al pseudonimelor. Szabo a confirmat, de asemenea, in 2011 ca numai el, Finney sau Wei Dai – creatorul precursorului Bitcoin, B-Money – ar fi putut crea moneda digitala.

In 2013, autorul Dominic Frisby specializat in finante a sugerat ca Szabo a scris „white paper-ului” din 2008. Dar Szabo i-a trimis un e-mail lui Frisby, spunandu-i: „Va multumesc pentru ca m-ati informat. Ma tem ca m-ati confundat cu Satoshi, dar deja sunt obisnuit cu asta”.

Cine este Craig Wright?

Celalalt personaj suspectat ca se ascunde sub numele „Nakamoto” este afaceristul si omul de stiinta australian Craig Wright. Spre deosebire de ceilalti „suspecti”, Wright sustine ca este Nakamoto, iar in 2016 a prezentat „dovada” tehnica jurnalistilor de la BBC, The Economist si GQ. Dovada a constat in demonstrarea procedeului utilizat in prima tranzactie Bitcoin.

Dar The Economist a sustinut ca „astfel de demonstratii pot fi trucate”, iar Wright a refuzat sa faca publica dovada si sa furnizeze alte dovezi. Apoi a postat scuze pe blogul sau, declarand ca nu mai are „curajul” sa continue procesul de a-si dovedi identitatea.

Wright a aparut ulterior in documentarul Netflix, „Banking on Bitcoin” si, din nou, a sustinut ca este Satoshi Nakamoto, precizand ca acesta va fi ultimul sau interviu filmat. Wright a precizat in cadrul unui proiect ca „in prezent, nu exista nici o dovada criptografica disponibila publicului ca cineva in particular este creatorul Bitcoin”.

Daca Nakamoto, pe care multi experti il considera un pseudonim, exista cu adevarat, el ar putea fi cel mai bogat om din lume, avand in vedere cat de valoroase sunt astazi aceste cryptomonede, Bitcoin. Coform specialistilor, indiferent cine ar fi Nakamoto, el ar detine mai mult de un milion de Bitcoin, cea ce ar insemna o avere de cateva sute de milioane de dolari.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro