Criteriul National

Crintă presare brânzeturi – ce rol are?

Crintă presare brânzeturi – ce rol are?
martie 07
01:40 2022

Crinta pentru presare brânzeturi se utilizează în industria procesării laptelui pentru eliminarea zerului din produsele lactate proaspete din care se obțin cașcavalul, telemeaua, cașul, sau brânza proaspătă. În general, această instalație este realizată complet din inox, și este compusă dintr-un singur compartiment, sau mai multe (în funcție de model) – aceste compartimente sunt umplute cu produsul însămânțat.

Acest proces reprezintă de fapt unirea particulelor de coagul în masă compactă (preferabil cât de compactă este posibil), dar ajută inclusiv la eliminarea zerului – cu o crintă presare brânzeturi procedeul se face ușor, eficient, și corespunzător.

Pentru presarea sau autopresarea branzeturilor este necesară întoarcerea acestora pe ambele părți, și durează între 10 și 24 de ore în cazul brânzeturilor moi, iar în cazul brânzeturilor tari între 8 și 10 ore. Crinta de presare brânzeturi se utilizează în general la produsele tari și semi-tari, deoarece în cazul acestora se pune accent mare pe unirea particulelor de coagul într-o masă compactă. Spațiul în care se face presarea trebuie să aibă o temperatură optimă, între 20-25 grade – este un aspect foarte important al procesului de presare.

Înainte de introducerea lactatelor în crinta presare brânzeturi, trebuie învelite în pânză ori sedilă. Se recomandă învelirea lor pentru obținerea unei coji tari, uniforme, cu suprafață netedă.

În funcție de dimensiune, presarea brânzeturilor se realizează în moduri diferite. De exemplu, în cazul brânzeturilor mici presarea nu poate fi mai lungă de 2-4 ore la o forță mică de 15-25 kg. La brânzeturile mari, presarea poate dura de la 12 la 24 de ore, cu o forță mult mai mare de 30-40 kg (uneori și mai mult).

Tipuri de prese

Presele folosite în procesul tehnologic sunt de mai multe tipuri: cu pârghie, hidraulice, pneumatice, sau cu arc-șurub. De asemenea, o crintă de presare brânzeturi se găsește pe piață în diverse modele, și dimensiuni, în funcție de necesitățile secțiilor de procesare.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul