Criteriul National

Criterii esentiale pentru alegerea unor pavele de calitate

Criterii esentiale pentru alegerea unor pavele de calitate
ianuarie 28
11:38 2022

Sunt deja cativa ani buni de cand pavelele s-au impus ca materiale foarte eficiente pentru orice tip de pavaj, indiferent ca vorbim de curti, trotuare, alei din parcuri, zone pietonale si chiar cai deschise traficului auto. Avantajele folosirii pavelelor sunt multiple, incepand de la usurinta montarii si continuand cu rezistenta sporita, durabilitatea in timp, aspectul estetic si varietatea de modele.

Sunt beneficii pe care le ofera aceste materiale, iar pentru a te bucura de ele, trebuie sa stii cum sa le alegi. In acest sens, iti prezentam un scurt ghid, care sa te ajute sa gasesti modelul potrivit de pavele pentru nevoile tale.

Grosimea

Pavelele sunt de mai multe tipuri, pentru a se adapta perfect oricarei zone in care trebuie amplasate. Chiar daca forma si culorile sunt identice, pavelele au grosimi diferite, iar acesta este primul criteriu pe care trebuie sa-l ai in vedere. Pentru asta trebuie sa cunosti destinatia zonei care urmeaza sa fie pavate, daca aceasta este intr-un spatiu public sau privat si daca e deschisa doar traficului pietonal sau  si celui auto. Din acest punct de vedere exista trei categorii de pavele, dupa cum urmeaza:

  • Pavele destinate traficului pietonal – au grosimi variate, fara a depasi 60 de milimetri, suficient cat sa poata face fata traficului pietonal. Asta le face ideale pentru trotuare, strazi si alei pietonale, parcuri, curti, terase si piete publice deschise doar traficului pietonal. Pentru zonele cu un trafic, redus cum ar fi curtile, sunt potrivite pavelele ceva mai subtiri, in timp ce pentru zonele cu trafic intens este nevoie de pavele a caror grosime sa se apropie de limita de 60 de milimetri.
  • Pavele pentru traficul auto usor – grosimea acestora este de 60 de milimetri, fiind ideale pentru zonele de acces auto, fara a exista insa un trafic rutier intens. Ai nevoie de astfel de pavele pentru o curte in care iti parchezi masina dar si pentru alte spatii deschise traficului pietonal si auto usor.
  • Pavelele pentru trafic greu – la randul lor, acestea se impart in doua subcategorii, respectiv cele pentru trafic greu usor si cele pentru trafic greu intens. Primele au grosimea de 80 de milimetri, iar cele din a doua subcategorie ajung la 100 de milimetri, fiind recomandate pentru zone cu trafic auto precum benzinarii, parcari, drumuri secundare sau cai de acces intens tranzitate.

 

Forma si dimensiunile

De acest criteriu nu trebuie sa tii cont doar din considerente estetice, ci raportandu-te la dimensiunea si particularitatile spatiului care trebuie pavat. Regula este ca spatiile inguste sa fie pavate tot cu pavele inguste, iar pentru spatiile largi sunt recomandate pavelele late. Astfel, faci economie de timp dar si de material, pentru ca nu vei fi nevoit sa tai din pavelele late pentru a le potrivi in zonele inguste.

In ceea ce priveste forma pavelelor, trebuie sa alegi un model care sa se potriveasca perfect cu stilul arhitectonic al zonei.

 

Culoarea

In aceasta privinta, alegerea trebuie facuta tinand cont in primul rand de gradul de expunere la soare a zonei. Desigur, vei fi tentat sa alegi o nuanta care sa se asorteze cu tencuiala casei sau culoarea gardului, insa razele soarelui pot strica aceasta armonie cromatica. Culoarea pavelelor expuse timp indelungat la soare se va estompa treptat,  de aceea pentru aceste zone este recomandat sa folosesti nuante deschise.

Acelasi sfat este valabil si in cazul pavelelor pentru zonele cu un trafic intens, unde nuantele foarte pronuntate se vor sterge usor, astfel ca sunt recomandate tot culori in tonuri deschise si neutre.

Acestea sunt principalele trei criterii in functie de care poti alege niste pavele de calitate, perfect adaptate caracteristicilor zonei in care vrei sa le instalezi.      

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul