Criteriul National

Criza din Siria: Kurzii anunță că păzirea prizonierilor ISIS nu mai este o prioritate, în timp ce trupele Turciei își continuă ofensiva – Esential

Criza din Siria: Kurzii anunță că păzirea prizonierilor ISIS nu mai este o prioritate, în timp ce trupele Turciei își continuă ofensiva – Esential
octombrie 12
22:19 2019
Forțele kurde au anunțat sâmbătă că păzirea miilor de prizonieri ISIS, deținuți în taberele din Siria, nu va mai fi prioritară, motivând prin faptul că soldații vor fi mobilizați pe front împotriva trupelor Turciei, relatează The Guardian.

În timp ce armata turcă își continuă incursiunea în Siria, un lider al Forțelor Siriene Democrate conduse de kurzi a confirmat că, cel mai probabil, trupele care păzeazu prizonierii ISIS vor fi transferate pe front în curând.

”Protejarea închisorilor în care sunt deținuți suspecții ISIS nu va mai fi prioritatea noastră”, a declarat liderul SDF, într-o conferință de presă susținută sâmbătă. “Apărarea teritoriului nostru va deveni prioritatea zero dacă militarii turci continuă atacurile”, a mai spus el.

Evoluția evenimentelor din regiune face ca riscul unor evadări ale prizonierilor să crească foarte mult, în condițiile în care paza acestora este deja privită de oficialii occidentali ca fiind vulnerabilă, din lipsă de personal.

În timp ce luptătorii turci încearcă să ajungă la autostrada M4 considerată a fi un punct strategic care face legătura dintre principalele orașe din nordul Siriei, au apărut deja relatări, având ca sursă medii kurde, potrivit cărora tentativele de preluare a controlului asupra închisorilor deja au început.

Oficiali susțin că o mașină capcană a explodat lângă închisoarea ISIS Ghuwairan, din apropierea orașului Hasakah, în noaptea de vineri spre sâmbătă. În aceeași noapte, au apărut informații potrivit cărora 5 luptători ISIS au evadat de la închisoarea Navkur, din apropiere de Qamishli, în plin haos generat de atacurile aeriene ale forțelor Turciei.

Informații secrete obținute de forțele kurde confirmă faptul că deja atentatori sinucigași și celule ISIS s-au reactivat cu scopul de a lovi aceste închisori și de a elibera foști combatanți ISIS.

Înainte de declanșarea ofensivei militare a Turciei, cu acceptul inițial al președintelui american Donald Trump care anunța retragerea soldaților americani din zonă, forțele kurde controlau o rețea de închsiori unde erau deținuți în jur de 100.000 de suspecți ISIS și soțiile lor, inclusiv combatanți străini.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei