Criteriul National

Cronica filmului Sully-Miracolul de pe râul Hudson, aterizare forţată (2016)

Cronica filmului Sully-Miracolul de pe râul Hudson, aterizare forţată (2016)
septembrie 14
19:30 2016

Revenit după o perioadă de „pauză” de mai bine de trei luni de zile, am decis să vizionez acest film într-unul dintre cinematografele constănţene.

Recunosc deschis că acest gen de filme mă captivează deoarece au forţa de a transmite idei, gânduri şi sunt impregnate de un anume ethos specific. În altă ordine de idei, am reuşit să vizionez da capo al fine un film deosebit de bine conceput.

sully

Astfel se explică de ce, după o perioadă îndelungată, timp în care „coloşii” Marvel şi DC care s-au tot înfruntat pe marile ecrane şi au aprins noi scântei în veşnica dispută dintre „tabere” s-au remarcat cu puţine filme memorabile, care să „prindă” la public şi să fie apreciate de către critici, fără a da naştere unor controverse religioase sau politice.

Acest film biografic este regizat de Clint Eastwood după un scenariu scris de Todd Komarnicki care la rândul lui a fost inspirat din romanul Highest Duty scris de Chelsey Sullenberger şi Jefferey Zaslow.

În ianuarie 2009, Chesley ”Sully” Sullenberger ateriza forţat în râul Hudson, cu un avion de linie, salvând vieţile tuturor aflaţi la bord. Devenit peste noapte erou naţional, Sully se simte stânjenit de atenţia care îi este acordată, de reacţiile pline de afecţiune cu care este întâmpinat oriunde îl poartă paşii. Este un pilot modest, care îşi iubeşte meseria şi se simte liber şi împlinit atunci când se află în aer, la distanţă de problemele sau de gândurile care îl aşteaptă când se întoarce pe sol.

În zilele de după aterizare, este hărţuit de către jurnalişti şi de către paparazzi, de o presă lacomă pentru informaţii, care nu îl lasă să respire şi îl persecută pentru a obţine o declaraţie din partea lui, de parcă ar dori să dărâme imaginea de erou pentru a o înlocui cu cea de impostor.

Mai departe vă las pe dumneavoastră să descoperiţi firul epic şi narativ cât mai ales jocul actorilor ce conferă originalitate acestei producţii americane.

Filmul nu se axează pe evenimentul în sine ci exclusiv pe o anchetă dură. Sully nu este doar un film biografic despre eroi şi o tragedie care a putut să fie evitată. Este un film pe durata căruia Clint Eastwood se „joacă” fără milă cu trăirile spectatorilor, sprijinit de un Tom Hanks care vă va impresiona până la lacrimi, chiar şi atunci când îşi permite să zâmbească şi să îşi închidă ochii, fiind obosit şi ascunzându- şi emoţiile …în acelaşi timp.

Studiourile Warner Bros şi Village Roadshow au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca filmul să fie cât mai aproape de ceea ce s-a întâmplat în realitate, iar pentru asta au adus chiar şi un avion Airbus A320 din deşertul Mojave într-un bazin uriaş de la Hollywood. Pentru misiunea de salvare de pe râul Hudson s-au mobilizat extrem de rapid nave ale serviciului de pompieri şi ale poliţiei din New York, dar şi unităţi militare şi de recuperare, plus 35 de ambulanţe şi peste o sută de membri ai Departamentului de Pompieri, care se aflau pe mal, gata să intervină. A fost primul lucru bun care s-a întâmplat în New York după atentatele din 11 septembrie 2001.

 

Trailer ul oficial :

Sursa foto :onemileatatime.boardingarea.com

Cronică oferită de Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanta, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo