Criteriul National

Cruda ironie a elevilor români premiați de NASA

martie 27
08:21 2015

colegiul_national_mircea_cel_batran_constanta„Acesta este locul în care vor ateriza navetele spaţiale, probabil că zborurile în viitor, zborurile în afara Pământului, vor fi ceva obişnuit”. Așa începe Alina Lascu prezentarea proiectului cu care a câștigat. Elevă în clasa a VII-a, ea le-a propus experţilor de la NASA o universitate în spaţiu. Ea a făcut în doar cinci săptămâni prezentarea grafică şi proiectul în limba engleză.

Alina Lascu, elevă a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: Aşa cum pictorii studiază într-un atelier şi muzicienii într-un studio, cei pasionaţi de spaţiu să fie mai aproape de el, pentru a-l studia şi descoperi secretele universului.

Sanda Oprea, profesor de fizică: Ea este un copil extraordinar de inteligent, ea este un copil de excepție la toate disciplinele, știe foarte multe lucruri și are o minte organizată.

Un alt proiect care le-a atras atenţia celor de la NASA aparţine unui grup de opt elevi de clasa a XI-a. În cinci luni, adolescenţii au realizat bazele teoretice pentru o serie de staţii spaţiale care să permită colonizarea sistemului solar.

Marina Cosma: Aceasta este stația spațială din puncul M4. Găzduiește 55.000 de locuitori, având în principal scop științific.

Costin Dobrin, elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: : În următoarele decenii nu știm ce se va întâmpla cu planeta noastră dar un lucru este clar. Resursele sunt pe terminate și de aceea sistemul nostru de stații poate fi nu doar un mod de cercetare în spațiu foarte bun ci și se poate dovedi o alternativă a vieții pe pământ.

Din 2004 şi până acum, aproape 500 de elevi ai Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanţa au câștigat premii la concursurile anuale de idei organizate de NASA. Din păcate, puţini dintre ei şi-au permis să ajungă şi la festivitatea de premiere. Anul acesta, evenimentul are loc în Canada, la Toronto.

Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân: Ne străduim să obţinem un minim necesar deplasării împreună cu părinții, cu sponsori pentru a reprezenta țara și școala.

Deplasarea costă, pentru un singur elev, 2.000 de dolari.

 

Sursa stire : http://www.digi24.ro/

 

Sursa foto : www.admitereliceu.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo