Criteriul National

CSALB te ajuta sa pui capat litigiilor financiare abuzive

CSALB te ajuta sa pui capat litigiilor financiare abuzive
iunie 15
22:22 2020

Abuzurile din partea bancilor sau a IFN-urilor sunt destul de comune in toata lumea, insa in anumite tari Europene exista legi stricte care reglementeaza drepturile cetatenilor. Romania nu ca ar face exceptie de la regula, insa este o tara unde anumite reguli pot fi sterse pe moment, iar atunci incep sa apara problemele cu bancile si IFN-urile. Deseori clientii care cer un credit bancar sau un credit rapid printr-o societate de tip IFN nu primesc explicatii depline despre intregul contract, sau daca li se explica, limbajul este de asa natura incat sa incetoseze adevarul.

In trecut, rezolvarea litigiului avut cu banca sau cu IFN-ul se realiza doar in sala de judecata. Cu alte cuvinte, trebuia sa actionezi in jucata institutia financiara bancara sau nebancara cu care erai in litigiu. Un astfel de demers implica plata unor sume considerabile de bani, precum si asteptarea unui timp indelungat pentru solutionarea litigiului. De asemenea, exista posibilitatea ca verdictul sa nu fie pe placul tau. Pentru ca in ultimii ani numarul litigiilor avute cu bancile sau IFN-urile a crescut foarte mult, Uniunea Europeana a recomandat infiintarea Centrului pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Din 2016, CSALB si-a asumat misiunea de a rezolva litigiile bancare intre consumatorii bancari, dar si intre cei care au ales sa faca credit de la o entitate de tip IFN.

csalb9

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB) este o entitate juridica autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridica, infiintata in baza Ordonantei Guvernului nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti, ce transpune la nivel national Directiva 2013/11/UE privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 si a Directivei 2009/22/CE.

Procedurile oferite de CSALB sunt doua, iar pe site cei care au nevoie de serviciile lor pot alege intre:

-Propunerea unei solutii de conciliere: procedura se finalizeaza dupa ce partile au acceptat solutia propusa de conciliator prin Nota de Solutionare. Termenul in care partile pot accepta/refuza solutia este de 15 zile de la comunicare. Partile se pot retrage oricand din procedura.

-Impunerea unei solutii prin arbitraj: procedura se finalizeaza prin pronuntarea unei solutii care este obligatorie pentru ambele parti. Procedura este similara celei din instantele de judecata, insa termenele sunt mai scurte, de maximum 90 de zile, si se pot fixa de comun acord. Partile nu se pot retrage din procedura.

De la infiintare sa din anul 2016, CSALB a rezolvat foarte multe cazuri, iar datorita lor mai multi romani pot sa doarma noaptea linistiti. CSALB este o institutie infiintata la recomandarea Comisiei Europene si are menirea de a solutiona litigiile intr-un mod civilizat, astfel incat toate partile implicate sa fie multumite de rezultatul final.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul