
Abuzurile din partea bancilor sau a IFN-urilor sunt destul de comune in toata lumea, insa in anumite tari Europene exista legi stricte care reglementeaza drepturile cetatenilor. Romania nu ca ar face exceptie de la regula, insa este o tara unde anumite reguli pot fi sterse pe moment, iar atunci incep sa apara problemele cu bancile si IFN-urile. Deseori clientii care cer un credit bancar sau un credit rapid printr-o societate de tip IFN nu primesc explicatii depline despre intregul contract, sau daca li se explica, limbajul este de asa natura incat sa incetoseze adevarul.
In trecut, rezolvarea litigiului avut cu banca sau cu IFN-ul se realiza doar in sala de judecata. Cu alte cuvinte, trebuia sa actionezi in jucata institutia financiara bancara sau nebancara cu care erai in litigiu. Un astfel de demers implica plata unor sume considerabile de bani, precum si asteptarea unui timp indelungat pentru solutionarea litigiului. De asemenea, exista posibilitatea ca verdictul sa nu fie pe placul tau. Pentru ca in ultimii ani numarul litigiilor avute cu bancile sau IFN-urile a crescut foarte mult, Uniunea Europeana a recomandat infiintarea Centrului pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Din 2016, CSALB si-a asumat misiunea de a rezolva litigiile bancare intre consumatorii bancari, dar si intre cei care au ales sa faca credit de la o entitate de tip IFN.
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB) este o entitate juridica autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridica, infiintata in baza Ordonantei Guvernului nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti, ce transpune la nivel national Directiva 2013/11/UE privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 si a Directivei 2009/22/CE.
Procedurile oferite de CSALB sunt doua, iar pe site cei care au nevoie de serviciile lor pot alege intre:
-Propunerea unei solutii de conciliere: procedura se finalizeaza dupa ce partile au acceptat solutia propusa de conciliator prin Nota de Solutionare. Termenul in care partile pot accepta/refuza solutia este de 15 zile de la comunicare. Partile se pot retrage oricand din procedura.
-Impunerea unei solutii prin arbitraj: procedura se finalizeaza prin pronuntarea unei solutii care este obligatorie pentru ambele parti. Procedura este similara celei din instantele de judecata, insa termenele sunt mai scurte, de maximum 90 de zile, si se pot fixa de comun acord. Partile nu se pot retrage din procedura.
De la infiintare sa din anul 2016, CSALB a rezolvat foarte multe cazuri, iar datorita lor mai multi romani pot sa doarma noaptea linistiti. CSALB este o institutie infiintata la recomandarea Comisiei Europene si are menirea de a solutiona litigiile intr-un mod civilizat, astfel incat toate partile implicate sa fie multumite de rezultatul final.