Criteriul National

Cu bacșișul la vedere!

Cu bacșișul la vedere!
aprilie 23
01:39 2015

Începutul lunii mai, mai precis mini-vacanța de 1 Mai, aduc cu șine noi reglementări în domeniul fiscal. Acestea vizează mult disputatul BACȘIȘ care, în ultima perioadă a fost picătura ce a dus la închiderea sau sancționarea dură a unor restaurante sau baruri.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) aprobată în cursul zilei de ieri (22.04.2015) s-a legiferat ca toți agenții economici să beneficeze de controale mai relaxate din partea ANAF, iar bacșișul să devină transparent. Inițiatorii acestui proiect de lege sunt Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și unele patronate din industrie. Așa cum prevede noua Ordonanță, bacșișul, acest cui al lui Pepelea, va și înregistrat atât fiscal cât și contabil, dar pe un bon distinct de cel cu nota de plată. Firmele în cauză vor trebui mai apoi să facă, printr-un regulament de ordine interioară, precizarea dacă banii considerați bacșiș râmân la patron sau la angajat. Din momentul în care se știe clar cui îî va reveni acest venit, impozitarea se va face fie pentru operatorul economic ca și profit, sau angajatului ca venit salarial impozitat cu 16%, dar care nu va plăti TVA sau contribuții sociale.

Totodată, controalele ANAF sunt obligate să fie mai relaxate și să nu mai taie în carne vie, așa cum începuseră până nu de curând. Astfel, în urma unui control al agenților ANAF, cei prinși cu nereguli ce înglobează diferențe de până la 1% inclusiv ( maximum  300 lei înregistrați în casa de marcat la ora controlului), vor fi sancționați doar cu un avertisment. Pentru diferenţe peste 1%, dar până în 300 lei,  amenda va fi între 2.000 și 5.000 lei.Pentru o difereță între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda crește până la 10.000 lei sau chiar 15.000 lei, iar dacă este peste 1%, amenda urcă la 20.000 lei şi se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic în cauză, începând cu a doua abatere într-un interval de doi ani. Dacă totuși, diferența este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1% inclusiv, amenda va fi între 20.000 lei şi 25.000 lei, iar atunci când depăşeşte 1%, sancţiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activității de la a doua abatere într-un interval de doi ani.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo