Criteriul National

Cu bacșișul la vedere!

Cu bacșișul la vedere!
aprilie 23
01:39 2015

Începutul lunii mai, mai precis mini-vacanța de 1 Mai, aduc cu șine noi reglementări în domeniul fiscal. Acestea vizează mult disputatul BACȘIȘ care, în ultima perioadă a fost picătura ce a dus la închiderea sau sancționarea dură a unor restaurante sau baruri.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) aprobată în cursul zilei de ieri (22.04.2015) s-a legiferat ca toți agenții economici să beneficeze de controale mai relaxate din partea ANAF, iar bacșișul să devină transparent. Inițiatorii acestui proiect de lege sunt Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și unele patronate din industrie. Așa cum prevede noua Ordonanță, bacșișul, acest cui al lui Pepelea, va și înregistrat atât fiscal cât și contabil, dar pe un bon distinct de cel cu nota de plată. Firmele în cauză vor trebui mai apoi să facă, printr-un regulament de ordine interioară, precizarea dacă banii considerați bacșiș râmân la patron sau la angajat. Din momentul în care se știe clar cui îî va reveni acest venit, impozitarea se va face fie pentru operatorul economic ca și profit, sau angajatului ca venit salarial impozitat cu 16%, dar care nu va plăti TVA sau contribuții sociale.

Totodată, controalele ANAF sunt obligate să fie mai relaxate și să nu mai taie în carne vie, așa cum începuseră până nu de curând. Astfel, în urma unui control al agenților ANAF, cei prinși cu nereguli ce înglobează diferențe de până la 1% inclusiv ( maximum  300 lei înregistrați în casa de marcat la ora controlului), vor fi sancționați doar cu un avertisment. Pentru diferenţe peste 1%, dar până în 300 lei,  amenda va fi între 2.000 și 5.000 lei.Pentru o difereță între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda crește până la 10.000 lei sau chiar 15.000 lei, iar dacă este peste 1%, amenda urcă la 20.000 lei şi se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic în cauză, începând cu a doua abatere într-un interval de doi ani. Dacă totuși, diferența este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1% inclusiv, amenda va fi între 20.000 lei şi 25.000 lei, iar atunci când depăşeşte 1%, sancţiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activității de la a doua abatere într-un interval de doi ani.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul