Criteriul National

Cu bacșișul la vedere!

Cu bacșișul la vedere!
aprilie 23
01:39 2015

Începutul lunii mai, mai precis mini-vacanța de 1 Mai, aduc cu șine noi reglementări în domeniul fiscal. Acestea vizează mult disputatul BACȘIȘ care, în ultima perioadă a fost picătura ce a dus la închiderea sau sancționarea dură a unor restaurante sau baruri.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) aprobată în cursul zilei de ieri (22.04.2015) s-a legiferat ca toți agenții economici să beneficeze de controale mai relaxate din partea ANAF, iar bacșișul să devină transparent. Inițiatorii acestui proiect de lege sunt Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și unele patronate din industrie. Așa cum prevede noua Ordonanță, bacșișul, acest cui al lui Pepelea, va și înregistrat atât fiscal cât și contabil, dar pe un bon distinct de cel cu nota de plată. Firmele în cauză vor trebui mai apoi să facă, printr-un regulament de ordine interioară, precizarea dacă banii considerați bacșiș râmân la patron sau la angajat. Din momentul în care se știe clar cui îî va reveni acest venit, impozitarea se va face fie pentru operatorul economic ca și profit, sau angajatului ca venit salarial impozitat cu 16%, dar care nu va plăti TVA sau contribuții sociale.

Totodată, controalele ANAF sunt obligate să fie mai relaxate și să nu mai taie în carne vie, așa cum începuseră până nu de curând. Astfel, în urma unui control al agenților ANAF, cei prinși cu nereguli ce înglobează diferențe de până la 1% inclusiv ( maximum  300 lei înregistrați în casa de marcat la ora controlului), vor fi sancționați doar cu un avertisment. Pentru diferenţe peste 1%, dar până în 300 lei,  amenda va fi între 2.000 și 5.000 lei.Pentru o difereță între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda crește până la 10.000 lei sau chiar 15.000 lei, iar dacă este peste 1%, amenda urcă la 20.000 lei şi se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic în cauză, începând cu a doua abatere într-un interval de doi ani. Dacă totuși, diferența este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1% inclusiv, amenda va fi între 20.000 lei şi 25.000 lei, iar atunci când depăşeşte 1%, sancţiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activității de la a doua abatere într-un interval de doi ani.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo