Criteriul National

Cum a ajuns Biroul Electoral să sesizeze Comisia tehnică centrală, după o serie de erori în centralizarea rezultatelor la alegerile locale: Persistența în neîndeplinirea corespunzătoare a operațiunilor tehnice de centralizare a rezultatelor – Esential

Cum a ajuns Biroul Electoral să sesizeze Comisia tehnică centrală, după o serie de erori în centralizarea rezultatelor la alegerile locale: Persistența în neîndeplinirea corespunzătoare a operațiunilor tehnice de centralizare a rezultatelor – Esential
octombrie 16
16:52 2020
Biroul Electoral Central a dispus sesizarea Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, „pentru luarea măsurilor legale care se impun” după ce a constat din nou că procesele verbale pentru centralizarea rezultatelor la primării și consiliile locale conțineau greșeli.

Concret, este vorba despre hotărârea Biroul Electoral Central emisă joi, 15 octombrie, „pentru rectificarea procesului verbal n3 3666/BEC/2020 din 14 octombrie 2020 privind centralizarea pe țară a voturilor și constatarea rezultatului pentru alegerea consiliilor locale din data de 27 septembrie 2020 și a procesului verbal nr 3667/BEC/2020 din 14 octombrie 2020 privind centralizarea pe țară a voturilor și constatarea rezultatului pentru alegerea primarilor din data de 27 septembrie 2020 + 11 octombrie 2020, precum și pentru sesizarea Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale”.

Despre ce este vorba:

La sfârșitul săptămânii trecute, respectiv vineri 9 octombrie, au fost emise două procese verbale privind centralizarea pe țară a voturilor la consiliile locale și la primării, care nu conțineau însă date rezultatele pentru consiliile locale ale sectoarelor municipiului București și nici rezultatele pentru alegerea primarilor de sectoare din capitală.

Printr-o hotărâre a BEC de marți, 13 octombrie, s-a dispus emiterea a două noi procese verbale, care să includă aceste date, respectiv „așa cum au fost consemnate în procesele verbale pe suport hârtie predate (…) până la data de 9 octombrie”, pentru consiliile locale, și „până la data de 12 octombrie”, pentru primăriile de sector.

Au rezultat două noi procese verbale, datate 14 octombrie.

Care este problema:

„Directorul general al Direcției generale sistemul informațional electoral național din cadrul Autorității Electorale Permanente și directorul general al Direcției generale IT și Infrastructură Statistică din cadrul Institutului Național de Statistică au certificat că a fost „reverificată acuratețea valorilor sumelor din procesele verbale”, după cum se arată într-o adresă datată miercuri.

Joi, însă, printr-o nouă adresă înregistrată la AEP și la BEC, directorul general al Direcției IT de la Institutul de Statistică a anunțat că „în urma efectuării unor verificări, a observat că în procesele verbale anterior menționate nu au fost centralizate unele alianțe electorale constituite la nivelul municipiului București”.

  • „Situația sesizată a fost confirmată prin adresa nr 3675/BEC/L/2020 din 15 octombrie 2020, din care rezultă existența unor diferențe în procesele verbale centralizatoare de primari și consiliile locale generale la nivel național”.

În aceste condiții, BEC a constatat că „situația descrisă” „afectează comunicarea rezultatelor centralizate și îndeplinirea atribuției prevăzută de art 39 alin 1 lit g teza a II-a din Legea 115/2015”.

Aici este vorba de o atribuție a BEC, care:

  • totalizează rezultatele la nivel național, pe partide politice, alianțe politice, alianțe electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri și pe candidați independenți, separat pentru consiliile locale, consiliile județene, primari, precum și pentru președinții consiliilor județene și asigură publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, și în presă;

Ce a decis BEC:

„Având în vedere persistența în neîndeplinirea corespunzătoare a operațiunilor tehnice de centralizare a rezultatelor alegerilor de către instituțiile/persoanele responsabile, Biroul Electoral Central consideră că se impune sesizarea Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, pentru a dispune măsurile legale care se impun”.

Totodată, BEC a decis rectificarea datelor din cele două procese verbale privind centralizarea voturilor și constatarea rezultatului pentru alegerea consiliilor locale și primarilor, prin care să fie centralizate și alianțele electorale constituite la nivelul municipiului București care fuseseră omise anterior.

Din Comisia tehnică centrală fac parte, printre alții, ministrul Afacerilor Interne, șeful Autorității Electorale Permanente și reprezentații Secretariatului General al Guvernului și Institutului Național de Statistică.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul