Criteriul National

Cum a fost transformată frumoasa Odesă într-o fortăreață

Cum a fost transformată frumoasa Odesă într-o fortăreață
martie 17
20:48 2022

Încă scutită de ororile războiului din nord și est, Odesa pare suspendată între așteptarea unui atac rusesc, anunțat de mai multe ori, și dulceața și lejeritatea începutului de primăvară la „perla Mării Negre”, potrivit reportajului AFP.

Statuia Ducelui de Richelieu din OdesaFoto: Twitter

Trebuie să-ți arăți acreditările pentru a ajunge în centrul istoric plin de saci de nisip, grinzi de fier sudate în cruce și unde rezervoarele cu apă sunt plasate la intersecțiile străzilor.

Militarii și municipalitatea organizează vizite pentru presă, mereu mulțumită pentru că a venit să „arate lumii ce se întâmplă aici”.

Însoțiți de doi militari, jurnaliștilor li se arată ce pot sau nu filma, dar atmosfera rămâne relaxată.

Trecut de primele baricade, un graffiti în galben și albastru – culorile Ucrainei – pictat pe un bloc de beton dă tonul: „libertate-egalitate-fraternitate”.

Frumosul centru al Odessei, oraș fondat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către împărăteasa rusă Ecaterina a II-a și ducele francez de Richelieu, este plin de oameni pe timp de pace, cu cafenelele sale la modă, cu luxosul său „Hôtel de Paris”, priveliștea sa uluitoare asupra portului și, bineînțeles, a celor 192 de trepte ale scării Potemkin care coboară spre port.

Portul Odesa (Twitter)

„Atenție! Alertă, fiți în siguranță”. Difuzorul funicularului anunță posibile raiduri aeriene la intervale regulate. Câteva împușcături se aud uneori dinspre port.

Dominând scările, imaginea statuii ducelui de Richelieu, învelită complet în saci de nisip, a făcut înconjurul lumii.

Cea al Ecaterinei a II-a, mai puțin expusă, este protejată doar de un steag ucrainean.

Odesa -„Cetate de netrecut”

Liudmila, o bătrână foarte elegantă, se întoarce acasă. Ea a locuit mereu aici. „Frumoasa noastră Odesa”, a spus ea, privind spre străzile goale, baricadate. „Nu știu dacă există un alt oraș ca acesta în lume. Dar slavă Domnului că rezistăm! Toată lumea se ține bine!”

„Doare să ne vedem moștenirea istorică acoperită cu saci de nisip și baricade, dar suntem pregătiți”, adaugă Diana Kraïnova, tânăra responsabilă de relația cu presa.

La câteva străzi mai departe, Maria, o bătrână minusculă de șaizeci de ani, care cară pungi mari de plastic pline cu produse alimentare pe fiecare braț, se grăbește spre clădirea ei, a cărei intrare este baricadată cu cauciucuri montate de locatari. „Am trăit toată viața aici, este groaznic să văd asta”, spune ea înainte de a se strecura.

Și deodată, fără avertisment, iată-l pe primarul Odessei, Gennadii Troukhanov, care iese dintr-o serie de întâlniri, însoțit de câțiva oficiali.

Născut la Odesa și primar al orașului din 2014, reales în 2020, personalitate controverată – numele său fusese citat în ziarele Panama alături de mii de personalități suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani – se oprește de bunăvoie să discute cu jurnaliştii.

„Nu m-am gândit niciodată că o să văd așa ceva, să-l văd pe duce acoperit în saci de nisip”, a spus el.

„Aveam planuri de reabilitare pentru centrul orașului, și aici ne gândim la război. E coșmar, nu are sens”, spune el, înainte de a repeta, ca toți ceilalți, că Odesa este „gata” de luptă împotriva rușilor.

„Orașele eroice Mikolaiv și Herson (la est de Odesa) luptă împotriva armatei agresorului, asta ne-a dat 21 de zile să ne pregătim, să construim baricade, să furnizăm hrană, medicamente și să facem din orașul nostru o fortăreață inexpugnabilă”, a spus el.

Primul port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, cu un milion de locuitori înainte de război (dar peste 100.000 de oameni au fugit deja, conform municipalității), este o țintă strategică și simbolică pentru ruși.

SUA au observat miercuri seară „o activitate navală rusă crescută” în nordul Mării Negre, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Bombardamentul nu este la Odesa, ci lângă Odesa, a spus oficialul. Obuzele, consideră SUA, provin de la nave de război rusești din Marea Neagră.

„Credem că acestea sunt din nou de la nave de război rusești din Marea Neagră. Se pare că există bombardamente navale în locuri din apropierea Odesei”, a adăugat oficialul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul