Criteriul National

Cum a „preparat” o ex-economistă o afacere cu ciocolată artizanală – Criteriul.ro |

Cum a „preparat” o ex-economistă o afacere cu ciocolată artizanală – Criteriul.ro |
aprilie 16
20:39 2019

Excesul de calorii nu dăunează afacerilor. Însă preocuparea românilor pentru un stil de viață sănătos începe – încet, dar sigur – să provoace zile amare pieței de ciocolată realizată industrial. Printre cei care au trecut, și la propriu și la figurat, de la ciocolata industrială la cea artizanală este și Claudia Pațachia-Sultănoiu. Și-a dorit o schimbare în viață, așa că a renunțat la profesia de economist și s-a hotărât să facă bomboane de ciocolată.

S-a apucat să citească despre produsele de cofetarie, a aflat că în toate rețetele se folosește ciocolată gata facută și și-a pus întrebarea: “cum se face ciocolata?”. Atunci i s-a deschis ”universul ciocolatei artizanale” și s-a apucat, acasă, în bucătărie, folosind o mașină Indiana de măcinat și un feon , să toarne primele tablete de ciocolată.

În paralel, a învățat secretele producătorilor de ciocolată, și-a educat simțul gustativ și a  devenit și degustător de ciocolată cu diplomă. După ce a descoperit diferențele dintre boabele de cacao fină și cele “bulk” (folosite la fabricarea ciocolatei industriale), a testat peste 20 de origini de boabe de cacao fină și a ales doar două – Alta Verapaz, Guatemala și Toledo, Belize-, din care face astăzi trei sortimente de ciocolată.

La crearea ciocolatei folosește puține ingrediente, dar întreg procesul de producție presupune multă muncă. Sortarea, coacerea, spargerea, separarea cojilor de miez, măcinarea, agitarea, amestecarea, temperarea, turnarea ciocolatei în forme, răcirea, ambalarea – toate aceste activităti au loc în micul ei atelier, iar majoritatea lor sunt executate manual. Thea’s Chocolate este, deocamdată, singura firmă din România care produce ciocolată de băut, natural, cu 100% cacao, creată doar din boabe de cacao fină.

 

Te-ar putea interesa și:

CRITERIUL NATIONAL
www.criteriul.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei