
Nu mai este niciun dubiu asupra faptului că preparatele din carne de porc sunt de nelipsit de pe mesele noastre, indiferent că vorbim despre sărbătorile de iarnă sau despre ocaziile importante de peste an. Și cum acest tip de carne este alegerea tuturor românilor atunci când vine vorba de mesele festive și cum cu toții vrem să gustăm cele mai apetisante fripturi din carne de porc, ne-am gândit să-ți oferi astăzi câteva sfaturi cu privire la alegerea cărnii de porc. Iată, așadar, cum să alegi carnea de porc pentru a obține o friptură perfectă, indiferent de preferințe!
Cumpără întotdeauna carne de porc de la furnizori de încredere
În primul rând este important să știi că nu trebuie să cumperi carne de orișiunde. Este adevărat că volumul mare de cumpărături din timpul sărbătorilor, de pildă, este unul costisitor, însă nu trebuie să cazi pradă prețurilor mici și să cumperi carne de porc din surse nesigure. Pentru a obține o friptură de porc perfectă, atunci și carnea de porc aleasă trebuie să fie perfectă, motiv pentru care îți recomandăm să cumperi întotdeauna carne de la furnizori autentici.
Ține cont de mirosul și culoarea cărnii de porc
Alte indicii de care trebuie să ții cont atunci când alegi carnea de porc sunt mirosul și culoarea acesteia. Mirosul este principala modalitate de a verifica dacă ceea ce dorești să cumperi este în stare bună, dacă carnea este stricată sau proaspătă. De asemenea, pe lângă miros, culoarea cărnii trebuie să fie una roșiatică. Mai mult, îți recomandăm să eviți carnea de porc cu grăsime îngălbenită, lipsită de strălucire.
Acordă atenție aspectului exterior al oaselor
Dacă alegi să cumperi carne de porc cu os, în acest caz trebuie să analizezi foarte atent aspectul oaselor de porc, dar mai ales măduva. Aspectul exterior al oaselor trebuie să fie unul fin, în timp ce culoarea acestora trebuie să fie uniformă, lipsită de pete.
Verifică termenul de valabilitate al cărnii de porc
Dacă vorbim despre produsele preambalate, trebuie să acorzi și aici atenție modului în care alegi carnea. Prin urmare, te sfătuim să verifici întotdeauna termenul de valabilitate al tipului de carne ales. Dacă dorești să te aprovizionezi pentru o perioadă lungă de timp, ideal ar fi să optezi pentru varianta congelată, pe care să o depozitezi direct în congelator.
Ține cont de tipul de carne pentru preparatele tale
Friptura de porc perfectă va ține cont și de cum cum se face friptura de porc, în fapt. Modul în care dorești să prepari carnea de porc poate dicta într-o mare măsură tipul de carne ales din supermarket. Motivul? Fiecare sortiment de carne are particularitățile sale și este important să le cunoști înainte de a face alegerea. Iată câteva exemple pentru a putea obține friptura de porc perfectă:
-
Mușchiul de porc este cea mai slabă parte a porcului și se gătește ideal la cuptor sau pe grătar. Aceasta are dezavantajul lipsei de grăsime, ceea ce poate duce la obținerea unei fripturi de porc uscate, dacă nu este gătit corespunzător.
-
Ceafa de porc este cea mai populară alegere, datorită conținutului său de grăsime. Această carne de porc se gătește excelent la foc mediu la cuptor, pe grătar sau pe tigaie.
-
Pieptul de porc este o carne gustoasă și suculentă, iar friptura de porc perfectă va fi cea preparată la cuptor, după ce pieptul de porc a fost marinat pentru câteva ore.
-
Cotletul de porc se gătește cel mai bine la grătar, pentru a obține astfel o friptură suculentă. Dacă nu dorești să marinezi cotletul, este suficient să-l ungi cu ulei înainte de a-l pune pe grătar.
-
Pulpa de porc este similară mușchiului de porc și poate conține puțină grăsime, motiv pentru care aceasta trebuie gătită cu grijă, în așa fel încât să nu se usuce.
-
Coastele de porc pot fi gătite într-o varietate de moduri, unul mai savuros decât altul. Pentru a obține o friptură de porc fragedă și suculentă însă, acestea vor trebui ținute la marinat.
Cine spune că friptura de porc perfectă nu există, cu siguranță nu a știut cum să aleagă carnea de porc și nici nu a cunoscut particularitățile fiecărui tip de carne. Ține cont de informațiile prezentate și prepara chiar tu acea friptură de porc perfectă pentru cei dragi!