Criteriul National

Cum alegi jucăriile potrivite pentru bebelușul tău

Cum alegi jucăriile potrivite pentru bebelușul tău
noiembrie 17
13:15 2021

Copiii sunt niște exploratori în miniatură, care descoperă încă din primele clipe de viață lucruri extrem de importante și interesante. Jucăriile le oferă posibilitatea unică de a dezvolta și exersa noi abilități, pe măsură ce își descoperă propriul ritm. Colecția de jucării de pluș pentru bebeluși pe care le poți achiziționa vor influența dezvoltarea în ritmul propriu, urmărind interesele pe care le manifestă. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu, însă informațiile referitoare la vârstă oferite în descrierile jucăriilor sunt doar un ghid general.

Chiar dacă alegerea jucăriilor poate părea o sarcină ușoară, adevărul este că atunci când intri într-un magazin de jucării online sau fizic, te simți cu adevărat copleșit. Oferta generoasă este derutantă atât prin gama de modele, culori și accesorii, dar și prin specificațiile atât de bine descrise. Cum poți ști care jucării sunt potrivite pentru copilul tău? Oare îl vor atrage sau vor sta abandonate în coșul din colțul camerei? Am pregătit un articol cu cele mai importante recomandări pentru ca tu să alegi jucăriile potrivite pentru bebelușul tău, care să faciliteze dezvoltarea imaginației, a creativității și abilitățile de dezvoltare a problemelor. 

Copilul tău adoră să se joace, cu singura condiție să îl însoțești în drumul distracției și al explorării noilor orizonturi care i se deschid în față. Iată care sunt cele mai importante aspect la care să acorzi atenție atunci când alegi jucăriile:

  1. Să fie adecvate vârstei. Indiferent cât de mult îți place o jucărie, nu te gândi la tine atunci când o cumperi, ci la copilul tău. Degeaba o are la dispoziție dacă nu poate să o folosească. Atunci când jucăria este adecvată vârstei, copilul ca fi încurajat să se joace cât mai des și să își dezvolte abilitățile aferente utilizării ei. O jucărie care nu îi provoacă imaginația îl poate plictisi, iar dacă este prea dificilă pentru el îl poate frustra. 
  2. Să încurajeze explorarea și rezolvarea problemelor. Prin joacă, cei mici exersează noi abilități, până reușesc să le însușească complet. În acest fel, ei află cum să pot să tragă singuri anumite concluzii și exersează abilitățile de gândire logică. Rezultatul implicit este rezolvarea problemelor și adaptarea la relaționarea spațială. Vor descoperi astfel modul în care lucrurile se potrivesc între ele și vor dezvolta abilitățile  motorii fine precum și coordonarea mână ochi. 
  3. Să fie sigure. Întotdeauna acordă atenție sporită modului în care este fabricată o jucărie. În primul an, jucăriile sunt trântite, ronțăite, lovite sau mușcate, iar pentru a fi sigure pentru copilul tău trebuie să fie extrem de rezistente. Jucăriile nu trebuie că conțină părți mici care se pot rupe și pot fi înghițite. De asemenea, nu trebuie să conțină materiale sau vopsele toxice. Nu în ultimul rând, este obligatoriu să poată fi spălate și igienizate, pentru a nu deveni un focar de microbi. 
  4. Să încurajeze copilul să fie activ fizic. Multe jucării îi ajută pe copii să exerseze diverse abilități fizice pe care le stăpânesc deja, dar și să acumuleze altele noi. Jucăriile active sunt de preferat față de cele pasive, la care copilul doar stă și privește. 
  5. Să stimulez simțurile copilului. Atunci când este utilizată corect, o jucărie de calitate va stimula unul sau mai multe simțuri. Fie că este vorba despre văz, auz, miros sau simțul tactil, jucăria poate ajuta la dezvoltarea armonioasă a copilului și îl poate susține în coordonarea mână picior, dar și dezvoltarea motricității fine. 
  6. Să fie diferită față de cele pe care le aveți deja. Înainte de a te decide să cumperi o nouă jucărie, verifică ce aveți acasă. Oferindu-i o varietate cât mai mare de modele de jucării, îl expui pe cel mic la diverse posibilități de dezvoltare și de explorare. 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul