Criteriul National

Cum alegi o polita RCA buna

Cum alegi o polita RCA buna
septembrie 12
06:11 2016

Orice sofer trebuie sa aleaga o polita RCA, aceasta fiind obligatorie si necesara pentru a putea inmatricula autoturismul. O privire asupra ofertei arata cat de variata este piata si cat de multe optiuni exista. In ce consta insa o polita RCA buna?

Polita RCA – un act de responsabilitate

Polita RCA este o asigurare de raspundere civila. Cu alte cuvinte, in cazul in care provoci un accident care aduce prejudicii unei alte persoane (deteriorarea autoturismului, dar si vatamare corporala), asiguratorul va prelua despagubirea.

Polita RCA se incheie pentru a proteja ceilalti participanti la trafic, oferind insa si platitorului beneficiul ca, pentru un cost mult mai mic, ii sunt acoperite daune de mii sau chiar zeci de mii de lei. Este in avantajul tuturor ca orice sofer sa aiba incheiata o polita RCA.

Interesul personal vs interesul pagubitului

Dupa cum spuneam mai sus, polita RCA acopera despagubirea celeilalte persoane in cazul unui accident si nu distrugerile aduse spre exemplu autoturismului personal. Urmand premisa ca polita nu e in beneficiul personal, foarte multe persoane aleg varianta cea mai ieftina si nici nu se intereseaza care sunt avantajele oferite pagubitului. Este adevarat ca legea nu prevede o anumita limita pentru despagubirile acoperite de asigurare si nici sprijinul acordat pagubitului. Din acest punct de vedere, soferul cu RCA incheiat nu mai are nicio obligatie si poate lasa in grija pagubitului sa se descurce cu asiguratorul. Asigurarea de raspundere civila acopera sume de despagubire mai mari sau mai mici in functie de costurile sale. Cel mai ieftin pachet va avea desigur o suma plafon mai mica.

Avand in vedere insa ca oricare dintre noi poate ajunge in postura de pagubit, parca ne dorim ca problema sa ni se rezolve rapid si sa nu avem prea mare bataie de cap. Spectrul de despagubiri, precum si sumele acoperite de polite, cresc odata cu pretul acestora, iar apelarea la un asigurator de prestigiu aduce sanse mai mari pentru rezolvarea problemelor intr-un timp scurt. Asiguratorii nu sunt cei mai fericiti atunci cand trebuie sa acopere daune,  iar unii vor incerca pe cat posibil sa ingreuneze sau sa evite acest lucru. Renumele mai putin pozitiv al unor asiguratori determina multi pagubiti sa refuze acordul amiabil si sa apeleze la politie pentru stabilirea vinei si abordarea problemei. In aceste cazuri ne putem adresa catre ASF autoritatea care se ocupa de astfel de situatii.

Este clar ca ne-am dori ca in cazul unui accident provocat de alta persoana sa ne fie acoperite fara prea multa bataie de cap reparatiile pentru autoturism, indiferent de tipul lor. Ne pasa insa ce se intampla cu ceilalti in cazul in care provocam noi accidentul?

Pretul politei reprezinta pentru multi criteriul principal de achizitie, lucru perfect de inteles. Ideal ar fi, insa, sa ne asiguram ca polita acopera un spectru decent de daune si ca persoana pagubita isi va putea rezolva problemele usor. Gasirea unei asigurari cu raport calitate-pret bun este cu atat mai usoara in conditiile in care acum exista mai multe site-uri care permit compararea politelor si preturilor de la diferiti asiguratori.

Polita RCA in rate – o solutie la indemana

Daca ti-ai dori sa inchei o polita mai buna, dar te gandesti ca nu iti permiti sa platesti mai mult pentru ea dintr-o data, exista si varianta sa platesti o polita RCA in rate.

Sistemul functioneaza la fel ca in cazul cumpararii oricarui alt tip de aparatura sau serviciu in rate. Acest sistem este prezent pe piata de cativa ani buni, bucurandu-se de un succes foarte mare. In ce consta mai exact? Cu ajutorul unui card de credit emis de o banca poti plati pentru serviciul dorit in pana la 12 rate fara dobanda. Atat timp cat respecti data de plata nu vei avea niciun cost suplimentar.

O polita RCA in rate presupune ca vei plati in fiecare luna o suma infima si nu vei resimti atat de mult investitia. Te vei putea asigura insa ca, in cazul in care provoci un accident, persoana pagubita isi va putea acoperi daunele.

Ce inseamna, asadar, o polita RCA buna? Depinde foarte mult de punctul din care privim lucrurile. Daca ne gandim la buzunarul nostru, o polita buna inseamna la prima vedere un pret mic. Daca ne gandim, in schimb, si la celalalt, o polita buna ar trebui sa acopere un numar decent de daune, iar problema sa fie rezolvata rapid. Pana la urma, asta ne-am dori daca am fi in aceeasi situatie. In conditiile in care putem opta pentru o polita RCA in rate, problema pretului dispare, plata lunara fiind foarte mica. Ramane la latitudinea fiecaruia sa aleaga cea mai buna asigurare RCA. Nu exista o solutie perfecta standard.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo