Criteriul National

Cum au aparut primele aspiratoare robot

Cum au aparut primele aspiratoare robot
iunie 14
08:47 2021

Nu exista nicio indoiala ca aspiratoarele robotizate au fost una dintre marile inventii ale acestui secol. De fapt, ele inlocuiesc o mare parte a instrumentelor de curatare pe care le avem astazi si, desi s-ar putea sa nu para asa, inventia robotilor nu este ceva din prezent. Dispozitive similare existau deja cu ani in urma.

Sa calatorim inapoi in 1969 , cand o revista japoneza arata un produs de curatat automat pentru podele. O dovada a ceea ce avea sa vina cativa ani mai tarziu, in 1978, cand s-a nascut dispozitivul Chiritorie.

Da, era un robot de curatare, la acea vreme autopropulsat datorita telecomenzii fara fir pe care a inclus-o in corpul sau. De asemenea, exista o axa prin care putea sa se intoarca sau sa mearga in linie dreapta de-a lungul unei anumite suprafete. Curatarea s-a facut prin aspiratie.

In 1981 s-a nascut ComRo I , un robot care functiona datorita unei telecomenzi sau cu un computer care putea fi programat si care a fost introdus in capul dispozitivului. De asemenea, avea un aspirator incorporat, un telefon fara fir, un ceas digital, un ecran alb-negru si un brat care putea manipula obiecte si ridica pana la 5 kg.

De atunci si pana in prezent, au existat mai multe aspiratoare robot, cum ar fi Tomy Dustbot, binecunoscutul aspirator robot Panasonic, Floor Bot sau Televac.

In 2002, iRobot a pus in vanzare cunoscutul Roomba, un robot aspirator cu mai multi senzori de baza care a ajutat la indeplinirea sarcinilor de curatare. Avea deja caracteristicile pe care le putem vedea astazi, cum ar fi schimbarea directiei, detectarea obstacolelor, detectarea petelor murdare de pe sol sau capacitatea de a „vedea” caderile. De asemenea, a folosit doua roti, care au functionat independent, pentru a face viraje de 360 ​​de grade. La https://conde.ro/aspirator-robot/ gasesti o varietate de aspiratoare robot, cele mai bune de pe piata in acest moment.

Nu exista nicio indoiala ca a fost cel mai bine vandut robot aspirator din lume. De fapt, de cand a fost pus in vanzare, acesta a evoluat in diferite moduri, inclusiv progresele tehnologice, implementarea de piese noi si dezvoltarea de aplicatii cu care este posibil sa-l controlam.

Cu toate acestea, producatorii continua sa lucreze si sa avanseze dispozitivele automate de curatare, pe langa lansarea de noi modele. In orice caz, principalele caracteristici ale acestor roboti sunt: mare putere de aspirare si autonomie .

Aspiratoarele robot au trecut prin mai multe generatii, desi este necesar sa se indice ca functia de baza a curatarii locuintei ramane aceeasi, care, daca se imbunatateste de-a lungul anilor, este tehnologia care permite realizarea acestei sarcini in mai putin timp si mai eficient.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

AbcSeo

AbcSeo

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul