Criteriul National

Cum consulti lista de coduri Caen

Cum consulti lista de coduri Caen
februarie 17
02:03 2021

Codurile Caen nu sunt o noutate pentru proaspetii antreprenori, cat si pentru cei cu state vechi in sectorul de business in care activeaza. Acestea contin elemente importante legate de domeniul si activitatea principala cu care se ocupa compania.

Lista Coduri Caen a fost modificata in anul 2008, aceasta fiind disponibila, atat in format tiparit, cat si in format electronic.

De ce sa consulti o lista de coduri caen?

Cand te afli la inceput de drum, vrei sa iti schimbi domeniul de activitate sau planuiesti sa iti dezvolti business-ul si sa introduci alte activitati aditionale pe care o desfasori cu preponderenta, consultarea unei astfel de liste iti va fi de mare folos.

In principiu, daca stii exact ce vrei sa faci si ai studiat legea comerciala precum şsi legea codurilor CAEN si ai reuşit sa identifici toate operatiunile principale si adiacente pe care le va face firma ta, poti opta cu usurinta pentru un astfel de serviciu.

In schimb, daca vrei sa iti infiintezi o firma si ai doar o idee generala despre obiectul principal de activitate, atunci trebuie sa iei în calcul un serviciu personalizat de infiintare de firme.

De cele mai multe ori, antreprenorii dorind sa înceapa cat mai repede afacerea si la niste costuri cat mai reduse, iau decizia de a-si infiinta compania bazandu-se strict pe diferenta de cost, care pe termen lung poate avea un impact negativ asupra companiei.
Cei mai multi vor spune ca nu e atat de important modul in care infiintezi o firma, trebuie doar sa completezi niste formulare la Registrul Comertului si sa faci un act constitutiv. Insa, privind aceasta decizie pe termen lung, infiinţarea companiei este un proces juridic mult mai complex si presupune discutii aprofundate cu fondatorul pentru a afla exact care sunt planurile lui de dezvoltare a afacerii pe termen lung, astfel incat compania săa ondeplinească nevoile acestuia.

Desi alegerea codului CAEN principal pentru activitatea companiei nu este o operatiune dificilă, alegea codurilor CAEN secundare ce trebuie autorizate este o operatiune complexa si la fel de importanta.

Principalul motiv pentru care este importanta este faptul ca celelalte activitati pe care le desfasori pe langa activitatea principala trebuie sa se regaseasca in aceste coduri CAEN secundare.
Multe dintre activitatile secundare pe care companiile le desfasoara au nevoie conform legii de autorizare suplimentara. iar proprietarii nu inteleg riscurile la care se expun.

Conform legislatiei, daca cei de la A.N.A.F descopera ca activitatile desfasurate de firma nu sunt autorizate, acestia au dreptul sa anuleze facturile emise.

Activitati contraventionale si ilicite

Legea nr. 12/1990 – protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite care a fost republicata in 2014.

Aceasta lege prevede ca urmatoarele fapte reprezinta activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni:

  1. a) efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz,fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege;
  2. b) vanzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decat cele autorizate de primarii, consilii judetene sau prefecturi;
  3. c) conditionarea vanzarii unor marfuri sau a prestarii unor servicii de cumpararea altor marfuri ori de prestarea de servicii;
  4. d) expunerea spre vanzare ori vanzarea de marfuri sau orice alte produse fara specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
  5. e) efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, cu bunuri a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii. Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege;

f)nedeclararea de catre operatorii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision;

g)omisiunea intocmirii si afisarii, in unitate, la locurile de desfacere sau servire, de catre operatorii economici a preturilor si tarifelor, a categoriei de calitate a produselor sau serviciilor ori, acolo unde este cazul, a listei de preturi si tarife;

h)neexpunerea la vanzare a marfurilor existente, vanzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic;

i)acumularea de marfuri de pe piata interna in scopul crearii unui deficit pe piata si revanzarii lor ulterioare sau al suprimarii concurentei loiale;

j)depasirea de catre orice operator economic a adaosurilor maxime stabilite prin hotarari ale Guvernului, la formarea preturilor de vanzare cu amanuntul;

k)falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vanzare ori vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate sau substituite.

Asadar, nerespectarea prevederilor de la punctul a) “efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege” constituie contraventie.

Cunoscand bine lista de conduri Caen, astfel de activitati ilicite ar putea fi prevenite.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul