Criteriul National

Cum faci testamentul la notar si ce acte iti sunt necesare?

Cum faci testamentul la notar si ce acte iti sunt necesare?
decembrie 24
11:13 2019

Unul din cele mai importante acte pe care le pot incheia oamenii inainte de a-si incheia socotelile cu viata este testamentul. Practic, orice om care a muncit si are bunuri materiale pe lume, precum si mostenitori, trebuie sa se gandeasca foarte serios sa incheie un testament inainte de a deceda. Pentru a incheia cu succes testamentul, persoanele interesate pot apela la un notar ieftin in Bucuresti care sa le ajute sa isi indeplineasca ultimul scop in viata, acela de a-si vedea copiii sau mostenitorii multumiti.

Un act de ultima vointa incheiat la notar – testamentul

Testamentul este un act unilateral, personal si revocabil care poate fi incheiat de o persoana in prezenta unui notar sau a unui avocat, in vederea impartirii averii si bunurilor pe care acesta le detine, pentru timpul cand nu va mai fi in viata. Testamentul contine inclusiv dispozitii referitoare la partaj, la dezmostenire, poate face referire la numirea de executori testamentari si la alte dispozitii care produc efecte dupa decesul persoanei in cauza.

Pentru incheierea testamentului este nevoie de vointa totala a persoanei in cauza, aflata in deplinatatea facultatilor mintale, deoarece poate fi atacat in cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite aceste conditii. Testamentul poate avea doua forme si anume autentic sau notarial si olograf.

Testamentul autentic este cel realizat cu ajutorul unui notar public care scrie dorintele testatorului, cel care isi dicteaza dispozitiile de ulltima vointa in prezenta a doi martori. Testamentul notarial este cea mai sigura forma de testament, atat din punct de vedere juridic, cat si din punct de vedere juridic. Acesta este cel mai greu de atacat in instanta si este pastrat intr-un loc sigur, inaccesibil persoanelor cu intentii rele si prezinta numeroase avantaje comparativ cu cel olograf sau atestat de un avocat.

Numai testamentul redactat in deplinatate de un notar public are valoare de act autentic. Pentru intocmirea testamentului, este necesar actul de identitate al testatorului, de actele de identitate ale martorilor, de copia actului de identitate in favoarea careia testatorul lasa testamentul denumita legatar, precum si actul de proprietate al bunurilor lasate prin testament.

Este necesar ca testatorul sa se prezinte personal la notar si sa tina cont de faptul ca in Romania autentificarea testamentelor este de competenta exclusiva a notarilor publici. Pentru ca testamentul este un act personal, autorul nu poate fi reprezentat la autentificare, ci trebuie sa se prezinte personal la biroul notarial pentru a indeplini formalitatile necesare.

Comparativ cu testamentul notarial, cel olograf are mai multe dezavantaje. In primul rand sunt costuri mai mari la dezbaterea mostenirii, vointa testatorului poate fi usor influentata, este usor de falsificat si mult mai usor de atacat in instanta. In plus, persoanele rau intentionate il pot distruge sau ascunde cu usurinta daca stiu unde l-a pus testatorul sau daca acesta l-a intocmit intr-un singur exemplar.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul