Criteriul National

Cum functioneaza frigiderele

Cum functioneaza frigiderele
ianuarie 10
14:03 2017

Inaintea aparitiei dispozitivelor de refrigerare, conservarea alimentelor nu era atat de usoara pe cat pare in perioada contemporana. In timpul iernii, oamenii se foloseau de temperaturile foarte scazute si de zapada pentru a mentine mancarurile intr-o stare proaspata.

Refrigerarea este o inventie care a schimbat modul in care ne desfasuram viata de zi cu zi. Aceste electronice au ajuns din punctul in care erau folosite doar pentru racirea alimentelor, pana in stadiul in care sa ne formam o lista a celor mai bune frigidere, precum cea disponibila pe TopFrigidere.ro, care sa fie alcatuita din modele care sa prezinte mult mai multe functionalitati in plus fata de cele standard. Putem conserva mancarea mult mai usor si sa ne facem mai putine griji cu privire la problemele de sanatate produse de alimentatia necorespunzatoare. Actualmente, si resursele de mancare sunt mult mai consistente.

E o diferenta intre a tine un aliment doua saptamani in frigider sau doua ore pe masa, ajungand in ambele situatii sa isi piarda calitatea la fel de mult. Principalul motiv pentru a detine un frigider este acela de a tine mancarea rece. Temperaturile scazute contribuie la prospetimea ridicata a alimentelor. Mai exact, ideea e aceea de a incetini activitatea bacteriilor(care se regasesc in orice fel de mancare), astfel incat ele vor actiona mai greu asupra alimentului.

Un exemplu concret este cel al laptelui, fiind unul dintre produsele alimentare a caror calitate se pierde foarte rapid. Daca este lasat la temperatura camerei, nu va rezista mai mult de  doua ore, pe cand in frigider si-ar putea pastra prospetimea pentru o perioada de cel putin 100 de ori mai indelungata.

Frigiderele moderne folosesc un ciclu de regenerare pentru a refolosi acelasi refrigerent din nou si din nou. Acest ciclu este similar celui intalnit in urmatorul exemplu:

  1. Se ia un vas de apa care este introdus in cuptor. Desi temperatura din interior este de peste 200 de grade celsius, apa ramane la 100 de grade, insa produce abur care ajunge la o valoare termica similara cu cea din cuptor.
  2. De indata ce intreaga cantitate de apa fierbe, aburul se presurizeaza intr-un vas de otel, unde temperatura trece de 400 de grade celsius pe masura ce presiunea creste. Acum recipientul contine abur la o valoare termica dubla fata de cea precedenta.
  3. Recipientul din otel elimina caldura in exces in exterior pana cand aceasta ajunge din nou la temperatura cuptorului. Aburul de mare presiune din recipient se condenseaza in apa presurizata.
  4. In acest punct, apa din recipientul de otel ajunge intr-un vas si incepe imediat sa fiarba, temperatura ei scazand la 100 de grade celsius.

Prin repetarea acestor pasi este posibila reutilizarea aceleiasi cantitati de apa pentru a produce caldura. Procedura este similara, doar ca in cazul frigiderului, ciclul este unul continuu. Sa presupunem ca avem urmatorul exemplu si ca frigiderul foloseste amoniacul pur drept gaz:

  1. Se comprima gazul numit amoniac, caruia ii creste temperatura in timp ce se afla sub presiune.
  2. Bobinele din spatele frigiderului permit amoniacului fierbinte sa disipeze caldura. Amoniacul sub forma de gaz se condenseaza si ajunge in stare lichida la presiune mare.
  3. Lichidul curge prin valva de expansiune, fiind reprezentata de o mica gaura. Intr-una din partile valvei se afla amoniac sub forma lichida, la o presiune ridicata, pe cand cealalta parte este o zona cu presiune mica.
  4. Amoniacul lichid fierbe si se vaporizeaza, moment in care temperatura sa scade la -32 de grade celsius. Asta face ca interiorul frigiderului sa ramana rece.

Amoniacul gazos si rece este absorbit de compresor si ciclul se repeta. Este unul din modurile de functionare ale frigiderelor pe gaz.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Roxana Dascalu

Roxana Dascalu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo