Criteriul National

Cum ii pot ajuta pe copii jucariile de plus sa invete sa citeasca mai repede

Cum ii pot ajuta pe copii jucariile de plus sa invete sa citeasca mai repede
ianuarie 15
11:11 2018

A invata sa citesti este o piatra de hotar majora pentru cei mici, dar oare exista o modalitate de a-i face sa invete mai usor? Cercetarile realizate recent de catre specialistii din Japonia sugereaza ca jucariile de plus pot fi cheia pentru a-i face pe copii sa invete sa citeasca.

Cercetatorii japonezi s-au orientat catre anumite programe populare in care copiii frecventeaza bibliotecile, amenajate sub forma unor dormitoare. Cu jucariile lor de plus dupa ei, la fel cum ar participa la o petrecere organizata in propriul dormitor, cei mici erau intampinati de bibliotecari care ii ajutau pe copii sa invete sa citeasca.

Se pare ca implicarea animalutelor de plus i-a incurajat pe cei mici sa le citeasca mai mult prietenilor lor neinsufletiti, chiar si dupa ce a venit ora de a se culca. Acest lucru a declansat responsabilitatea copiilor, care s-au simtit ca si cum ei sunt parinti iar animalutele de plus copiii lor. In realitate insa cei mici citeau singuri, spun oamenii de stiinta din Universitatea Okayama, Universitatea Kanazawa si Institutul de Tehnologie din Osaka.

„Unii copii le aratau animalutelor de plus o carte cu poze.  Au fost gesturi tipice intr-o relatie de prietenie. In studiul nostru, programul bazat pe includerea jucariilor de plus in procesul de invatare a cititului a dus la cresterea numarului copiilor care citesc [jucariilor]. Programul contribuie la trecerea lina de la cititul pasiv (parintii care citesc carti copiilor), la citirea activa (copii care citesc in mod voluntar carti)”, a declarat dr. Yoshihiro Okazaki, autorul principal al studiului.

Okazaki este un psiholog in dezvolare din Japonia, care se concentreaza asupra studierii imaginatiei copiilor si a modului in care aceasta se aplica stiintelor sociale.

„Comportamentul acestor copii inclusi in program inseamna ca a aparut un nou tip de comportament pe care copiii nu l-au expus inainte. Nu ne asteptam la asa ceva”, a spus Okazaki.

Unii parinti au spus chiar ca copiii lor se ocupau mai mult de jucariile lor de plus, dezvoltand o mai mare grija fata de cei din jurul lor.

Okazaki sugereaza ca acest program ar trebui introdus si in scoli, pentru ca cei mici sa fie interesati sa le citeasca jucariilor lor, reusind astfel sa invete sa citeasca mai devreme si mai usor.

„Dormitorul din biblioteca” este un program care prevede ca cei mici sa innopteze cu jucarii de plus in biblioteca pentru o noapte. Voluntarii care ii asista pe copii simuleaza ca jucariile de plus isi doresc sa le fie citite anumite carti. Mai exact le sunt prezentate copiilor fotografii cu jucaria de plus in fata raftului cu cartea dorita. La final, copiii sunt trimisi acasa cu un teanc de carti pe care trebuie sa le citeasca jucariilor lor.

In cadrul studiului, Okazaki a organizat o „petrecere de noapte in biblioteca” pentru 42 de copii de varsta prescolara.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu