Criteriul National

Cum ii pot ajuta pe copii jucariile de plus sa invete sa citeasca mai repede

Cum ii pot ajuta pe copii jucariile de plus sa invete sa citeasca mai repede
ianuarie 15
11:11 2018

A invata sa citesti este o piatra de hotar majora pentru cei mici, dar oare exista o modalitate de a-i face sa invete mai usor? Cercetarile realizate recent de catre specialistii din Japonia sugereaza ca jucariile de plus pot fi cheia pentru a-i face pe copii sa invete sa citeasca.

Cercetatorii japonezi s-au orientat catre anumite programe populare in care copiii frecventeaza bibliotecile, amenajate sub forma unor dormitoare. Cu jucariile lor de plus dupa ei, la fel cum ar participa la o petrecere organizata in propriul dormitor, cei mici erau intampinati de bibliotecari care ii ajutau pe copii sa invete sa citeasca.

Se pare ca implicarea animalutelor de plus i-a incurajat pe cei mici sa le citeasca mai mult prietenilor lor neinsufletiti, chiar si dupa ce a venit ora de a se culca. Acest lucru a declansat responsabilitatea copiilor, care s-au simtit ca si cum ei sunt parinti iar animalutele de plus copiii lor. In realitate insa cei mici citeau singuri, spun oamenii de stiinta din Universitatea Okayama, Universitatea Kanazawa si Institutul de Tehnologie din Osaka.

„Unii copii le aratau animalutelor de plus o carte cu poze.  Au fost gesturi tipice intr-o relatie de prietenie. In studiul nostru, programul bazat pe includerea jucariilor de plus in procesul de invatare a cititului a dus la cresterea numarului copiilor care citesc [jucariilor]. Programul contribuie la trecerea lina de la cititul pasiv (parintii care citesc carti copiilor), la citirea activa (copii care citesc in mod voluntar carti)”, a declarat dr. Yoshihiro Okazaki, autorul principal al studiului.

Okazaki este un psiholog in dezvolare din Japonia, care se concentreaza asupra studierii imaginatiei copiilor si a modului in care aceasta se aplica stiintelor sociale.

„Comportamentul acestor copii inclusi in program inseamna ca a aparut un nou tip de comportament pe care copiii nu l-au expus inainte. Nu ne asteptam la asa ceva”, a spus Okazaki.

Unii parinti au spus chiar ca copiii lor se ocupau mai mult de jucariile lor de plus, dezvoltand o mai mare grija fata de cei din jurul lor.

Okazaki sugereaza ca acest program ar trebui introdus si in scoli, pentru ca cei mici sa fie interesati sa le citeasca jucariilor lor, reusind astfel sa invete sa citeasca mai devreme si mai usor.

„Dormitorul din biblioteca” este un program care prevede ca cei mici sa innopteze cu jucarii de plus in biblioteca pentru o noapte. Voluntarii care ii asista pe copii simuleaza ca jucariile de plus isi doresc sa le fie citite anumite carti. Mai exact le sunt prezentate copiilor fotografii cu jucaria de plus in fata raftului cu cartea dorita. La final, copiii sunt trimisi acasa cu un teanc de carti pe care trebuie sa le citeasca jucariilor lor.

In cadrul studiului, Okazaki a organizat o „petrecere de noapte in biblioteca” pentru 42 de copii de varsta prescolara.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro