Criteriul National

Cum încearcă Spania să convingă oamenii să se pensioneze mai târziu – International

Cum încearcă Spania să convingă oamenii să se pensioneze mai târziu – International
noiembrie 26
21:17 2020

Autoritățile spaniole plănuiesc să depună un nou efort pentru a-i încuraja pe angajați să iasă la pensie mai târziu, pentru a anula deficitul de asigurări sociale în doi ani, după ce Guvernul de la Madrid a ajuns la concluzia că o reformă anterioară a sistemului de pensii a avut un impact limitat până acum, transmite Reuters.

Spania are una dintre cele mai mari speranțe de viață din Europa și una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate. Bugetul asigurărilor sociale, cu pierderi anuale de 30 de miliarde de euro, ar urma să fie anul viitor cel mai mare contributor la deficitul public general.

Această țară este încă în mijlocul consecințelor unei reforme profunde a sistemului public de pensii lansată în 2011. Aceasta va majora treptat vârsta legală de pensionare până la 67 de ani în 2027, de la 65 de ani și zece luni în prezent, și introduce reguli care înăspresc accesul la o pensie completă.

Însă la mijlocul acestei reforme, Guvernul a concluzionat că măsurile au avut un impact limitat și că din ce în ce mai mulți spanioli profită de portițele actuale pentru a ieși mai repede la pensie. Anul trecut aproape 16% din pensionările voluntare au fost anticipate, comparativ cu 8% în 2011.

Vârsta medie de pensionare este de 64 de ani și 6 luni.

Acum, după ce a obținut sprijinul Parlamentului la finele lunii octombrie pentru noi reforme, Guvernul de la Madrid vrea acum să modifice balanța dintre penalități și stimulente pentru a-i convinge pe spanioli să decidă, în mod voluntar, să își amâne ieșirea la pensie cu o abordare mai pozitivă.

Un proiect definitiv încă trebuie să fie aprobat de cabinet și apoi să se întoarcă în Parlament pentru un vot final.

Având în vedere că pensia în Spania este plafonată la 2.683 de euro, penalizarea actuală pentru cei care ies la pensie anticipat este aproape insesizabilă pentru aceia care au salarii mari. În același timp, bonusul pentru cei care se pensionează mai târziu este un supliment de doar 3,2% din salariul mediu, comparativ cu 10% în Marea Britanie și 6% în Germania.

Pe lângă modificarea regulilor cu privire la cei care beneficiază de bonus, Guvernul de la Madrid vrea să demareze și o campanie de conștientizare pentru a spune spaniolilor că acest bonus există cu adevărat.

”Zeci de mii de muncitori se pensionează cu doar câteva luni înainte să ajungă la 67 de ani, pierzând bonusul adițional de 2%. Înțelegem că acest comportament irațional se datorează unei lipse de informări și vrem să schimbăm acest lucru”, a spus oficial din conducerea Ministerului Securității Sociale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul