Criteriul National

Cum îți ajuți copilul sa își dezvolte vorbirea cât mai repede?

Cum îți ajuți copilul sa își dezvolte vorbirea cât mai repede?
martie 20
15:05 2020

Atunci cand ai un copil apar o multime de griji legate de dezvoltarea lui. Una dintre primele griji este cea data de vorbire. Toti copiii ajung sa vorbeasca, insa nu toti ajung sa vorbeasca 100% corect. De multe ori, probleme precum paralizia cerebrala, autismul sau pierderea auzului pot duce la dificultati mari in dezvoltarea vorbirii.

In astfel de situatii, clinicile de logopedie sunt cele mai bune solutii. Cateva sesiuni de logopedie pot rezolva o multime de probleme, chiar si in cazul copiilor cu probleme destul de grave.

Conform medicilor logopezi, nu doar copiii cu probleme trebuie sa treaca prin exercitii logopedice. Orice copil este bine sa faca exercitii logopedice, iar parintii sunt responsabili pentru multe dintre aceste exercitii.

Ce trebuie sa faci pentru a-ti ajuta copilul sa isi dezvolte rapid limbajul?

In primul rand, trebuie sa intelegi ca orice copil isi dezvolta limbajul fiind influentat in mod decisiv de modul in care vorbesc adultii din jurul sau. Trebuie, asadar, sa ai mare grija la limbajul pe care il folosesti atunci cand esti in preajma celui mic.

De asemenea, trebuie sa urmezi urmatoarele sfaturi:

1. Vorbeste cat mai mult cu copilul. Chiar daca el nu poate inca sa vorbeasca, este bine sa vorbesti cu el, deoarece va retine o multime de lucruri. Copiii sunt un burete extrem de inteligent care pot retine tot ceea ce este in urul lor. Vorbeste cu cel mic chiar si in timpul celor mai banale activitati zilnice, cum ar fi gatitul, curatenia, plimbarile sau sesiunile de joaca. Spune-i tot ce vezi, tot ce faci si tot ce face el sau alti oameni din jur!

2. Vorbeste corect. Multi parinti au tendinta sa isi imite copiii, vorbind cu propozitii formate din 2-3 cuvinte. Incearca sa vorbesti cat mai corect, in asa fel incat sa il familiarizezi pe cel mic cu principalele reguli din limba romana.

3. Intreaba-l pe copil lucruri la care iti poate raspunde cu propozitii complexe. Evita sa ii pui intrebari la care trebuie sa raspunda cu da sau nu, optand pentru intrebari cat mai deschise. Acestea il stimuleaza sa gaseasca mai multe cuvinte pentru a da un raspuns. Nu astepta raspunsuri rapide si incearca sa il ajuti, daca nu se descurca!

4. Spune-i povesti! Povestile il pot ajuta pe copil sa imagineze lucruri, sa isi insuseasca cuvinte noi si sa se exprime mai usor. Spune-i povesti scurte, pe care le poate spune mai departe oamenilor cu care intra in contact.

5. Adauga in fiecare zi cuvinte noi in vocabular. Incearca sa il ajuti pe cel mic sa isi imbunatateasca vocabularul adaugand cate 5-6 cuvinte noi in fiecare zi. Intr-o zi pot fi partile corpului, in alta zi piesele de mobilier din jur, in alta zi legume si in alta zi jucarii. Ideea este sa adaugi cuvinte pe care copilul le poate asocia usor cu ceea ce vede in jurul sau.

6. Fa tot procesul de invatare sa para un joc. Toti copiii invata jucandu-se si este important sa perceapa intregul proces de invatare ca un joc. Prin joaca, copilul receptioneaza mult mai usor ceea ce i se transmite si poate sa isi imbunatateasca in mod considerabil vocabularul, memoria si atentia.

7. Incearca sa il faci sa vorbeasca inca de la cele mai fragede varste. Trebuie sa existe o comunicare continua cu copilul, in asa fel incat acesta sa ajunga sa vorbeasca foarte repede. Multi parinti se bazeaza pe faptul ca prichindelul va incepe sa vorbeasca la un moment dat, insa acel moment poate sa intarzie destul de mult.

Nu trebuie sa te sperii in momentul in care copilul nu pronunta corect cuvintele sau nu reuseste sa contureze propozitii complexe, deoarece este cat se poate de normal. Totusi, daca ai impresia ca ceva nu este in regula, este bine sa vizitezi un logoped. Acesta poate sa apeleze la o multime de jocuri si practici care il ajuta pe cel mic sa dezvolte rapid modul in care vorbeste si sa acumuleze cunostinte noi.

Daca in trecut o problema precum autismul era de nerezolvat, astazi, cu ajutorul unui logoped bun poate sa fie tinuta sub control.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul