
Deparazitarea animalelor de companie este o procedură de îngrijire preventivă pentru reducerea riscurilor ca acestea să contacteze paraziți atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Un aspect important de menționat este faptul că, odată ce sunt contactați acești paraziți, sănătatea patrupedului blănos este pusă în pericol. De asemenea, pot fi transmiși nu numai celorlalte animale, ci chiar și oamenilor.
Cât de frecvente trebuie să fie deparazitările la câini?
Deparazitarea câinilor este o sarcină de care stăpânul trebuie să se ocupe suficient de frecvent în funcție, bineînțeles, și de condițiile de trai ale prietenului canin, dar și în funcție de vârstă. În cazul în care cățelul se află în prima sa lună de viață, trebuie să fie cel puțin o dată deparazitat. După aceea, procedura de deparazitare poate să se mai rărească de la 2 până la 3 luni.
În cazul câinilor adulți, deparazitările pot avea loc o dată la 6 luni, dacă locuiesc în condiții favorabile, iar dacă nu, se recomandă o dată la 2-3 luni, preventiv. Cel mai bine este ca stăpânul să discute cu medicul veterinar și să îi ceară părerea cu privire la frecvența recomandată pentru o astfel de procedură. Persoanele care se află în Suceava și vor sa beneficieze de servicii de deparazitare, pot să apeleze la cabinet veterinar din Suceava renumit pentru serviciile de top oferite.
Care sunt paraziții externi care pot intra în contact cu câinele?
Puricii
Puricii sunt celebrii paraziți cu care se confruntă și câinii, din cauza faptului că blana lor este un mediu propice pentru ei să trăiască și să se dezvolte. Acești paraziți reprezintă o problemă cu care animalele de companie se pot confrunta în fiecare anotimp, indiferent de temperaturi, pentru că blana le asigură tot „confortul” de care au nevoie pentru a trăi și pentru a se înmulți.
Căpușele
Spre deosebire de purici, căpușele nu reprezintă o problemă tot anul, ci doar în perioada dintre aprilie și septembrie. Acestea sunt foarte nocive pentru sănătatea prietenilor canini, pentru că pot transmite boli infecțioase grave. Modul în care procedează este unul simplu: își introduc capul în pielea animalului, intrând astfel în contact cu sângele lui. În momentul în care s-a întâmplat acest lucru, în cazul în care căpușa era purtătoarea unei boli transmisibile, afecțiunea este imediat preluată și de câine.
Care sunt paraziții interni pe care îi poate dobândi câinele?
Viermii lați
Viermii lați pot atinge o lungime de 6 cm și pot fi observați cu ușurință în momentul în care bucăți din ei sunt eliminate prin defecare. Simptomele pe care le prezintă câinele când dobândește acești paraziți sunt: pierderea în greutate fără ca apetitul să îi fie afectat, mâncărimi în zona anusului și balonări.
Viermii cu cârlig
Paraziții de acest fel sunt de-a dreptul periculoși, pentru că tind să se lipească de intestinul subțire, din care se hrănesc cu sânge. De asemenea, se pot atașa și de plămâni, oferind senzația că prietenul canin suferă de pneumonie. Cea mai rea parte este că viermii cârlig pot fi transmiși și la oameni, în momentul contactului dintre piele și fecalele animalului.
Prin urmare, deparazitarea regulată este o metodă eficientă de prevenire a contactării paraziților atât interni, cât și externi, care pot provoca serioase probleme de sănătate animalelor de companie.