Criteriul National

Cum îți protejezi rezervele de fân de intemperii

Cum îți protejezi rezervele de fân de intemperii
iunie 06
12:02 2022

Fânul constituie principala resursă de hrană pentru animale pe timpul iernii, așa că prima grijă la apropierea sezonului rece este asigurarea stocurilor necesare. Odată asigurată rezerva de fân, aceasta trebuie depozitată și păstrată în condiții corespunzătoare pentru a nu fi afectată de precipitații sau mucegai.

Umiditatea și lipsa aerului sunt doi factori care pot afecta iremediabil calitatea fânului, așa că ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi utile cu privire la protejarea împotriva acestora.

 

Când se pune fânul la uscat

Fânul este iarba cosită de pe câmp care se lasă la uscat înainte de a fi adunată și depozitată. Așadar, uscarea se face la soare, în câmp, iar pentru a nu avea surprize neplăcute încă de la început, este de preferat să nu întârzii lucrările.

Fânul trebuie lăsat la uscat vara, astfel încât să-l poți aduna de pe câmp înainte de începerea ploilor. Dacă este plouat și nu mai are timp să se usuce, fânul este deja compromis înainte să apuci să-l aduni de pe câmp.

 

Unde se depozitează fânul

Există două variante pentru depozitarea fânului în funcție de posibilitățile pe care le are fiecare fermier.

Prima constă în depozitarea în aer liber, sub formă de șire sau stoguri, în cazul în care nu ai un spațiu special amenajat pentru depozitare, sau ai fân peste capacitatea acestuia.

A doua variantă poate părea mai convenabilă, constând în depozitarea fânului în spații acoperite. În acest caz, fânul se ține în șură sau în fânar, fiind astfel mai bine protejat de intemperii, dar necesitând mai multă atenție.

 

Cum se depozitează fânul sub cerul liber

Locul ales pentru construirea șirelor sau stogurilor trebuie să fie într-o zonă mai înaltă sau în pantă astfel încât să eviți băltirea apei de ploaie. Mai întâi, pe locul destinat depozitării se așază un strat de 50 de centimetri grosime din paie uscate sau crengi.

Peste acestea, se așază fânul în straturi uniforme, foarte bine tasate. În vârf, se pune un alt strat de paie bine uscate care va prelua vaporii de apă proveniți din fân, împiedicând astfel mucegăirea.

La final, șira sau stogul se acoperă cu o prelată pentru protejarea baloților, special concepută pentru a feri fânul de umezeală și mucegai.

Dimensiunile recomandate pentru stoguri sunt de 4-6 metri în diametru la bază și 5-6 metri înălțime, în timp ce șirele trebuie să aibă între 10 și 15 metri lungime, 4-5 metri lățime și maxim 6 metri înălțime.

 

Depozitarea fânului în spații acoperite

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a depozita furajele în șură sau în fânar este să te asiguri că acoperișul este în stare bună, iar șanțurile de scurgere a apei nu sunt înfundate.

Ca și în cazul șirelor sau stogurilor, fânul se depozitează pe un strat de paie sau crengi bine uscate. Urmează apoi mutarea fânului în spațiul special amenajat, după care temperatura interioară se va verifica zilnic pe parcursul a cel puțin 10 zile.

Se procedează astfel pentru că fânul continuă să se usuce, iar în urma acestui proces temperatura poate crește și apare riscul izbucnirii unui incendiu. Din acest motiv, acolo unde se constată că temperatura interioară depășește 20 de grade C, paiele se împrăștie pentru a se aerisi și a se usca.

Ulterior, acestea se vor depozita separat, iar între straturi poți împrăștia sare pentru a îndepărta excesul de umiditate și a împiedica o nouă creștere a temperaturii.

Cu toate aceste măsuri luate, poți considera că fânul este depozitat corespunzător pentru sezonul rece. Mai trebuie doar să ai grijă ca acesta să rămână permanent acoperit, mai ales în perioadele cu precipitații sau vânt puternic.

Astfel, fânul se va păstra bine uscat până în primăvară, asigurând rezerva de nutreț de care animalele tale au nevoie.        

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul