Criteriul National

Cum ne igienizăm corect la locul de muncă

Cum ne igienizăm corect la locul de muncă
martie 30
12:25 2021

Întoarcerea la locurile de muncă readuce un strop din normalitatea cu care eram obișnuiți. Mulți dintre noi am resimțit din plin lipsa drumului către locul de muncă și înapoi și a rutinei din fiecare zi, cafeaua savurată împreună cu ai noștri colegi de birou, chiar și ședințele și întâlnirile cu colaboratorii. Toate aceste activități încep din nou să fie reluate ținând cont de regulile împotriva noului coronavirus. 

Atât pe drum cât și la birou nu trebuie să ne abatem de la măsurile ce ne pot feri de o eventuală îmbolnăvire a noastră dar și a colegilor și suspendarea activității în spațiul de lucru pentru cel puțin două săptămâni. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem noi, zi de zi, și există și măsuri ce ar trebui implementate de către orice companie pentru a menține sănătatea angajaților și pentru evitarea suspendării activității sau a unui val de concedii medicale.

Măsuri de prevenție a îmbolnăvirii cu Covid-19 la locul de muncă:

 • Poartă mască și, deși poate fi inconfortabil, gândește-te că te poate scăpa de o mulțime de neplăceri. Asigură-te că aceasta este corect poziționată pe față, acoperind gura și nasul, iar lamela metalică din partea superioară este bine prinsă pe nas.
 • Păstrează distanța față de colegi, chiar dacă poate părea dificil la început. 
 • Spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun, cel puțin 20 de secunde, pentru a te asigura că ai îndepărtat patogenii. Această activitate este recomandată atunci când folosești cantina clădirii de birouri, când intri în contact cu suprafețe atinse foarte des și de alte persoane, înainte și după ce mănânci, după ce folosești toaleta și nu numai.
 • Usucă mâinile complet cu ajutorul unor uscătoare de mâini profesionale sau cu prosoape de hârtie de unică folosință, ce se aruncă imediat după utilizare. 
 • Dezinfectează mâinile imediat după spălare cu dezinfectant pentru mâini, ce ar trebui amplasat în fiecare baie. Dacă acesta este dispus într-un dispenser pentru dezinfectanți cu senzor, cu atât mai bine pentru că în această manieră dispozitivul nu este atins de niciun angajat. Mai mult, acesta se poate reumple de către personalul administrativ cu usurință cu un dezinfectant de mâini la preț avantajos care este și foarte eficient. Ținând cont de faptul că este vorba despre birouri, un trafic mediu spre ridicat, bugetul alocat săpunurilor lichide și dezinfectanților trebuie să fie atent urmărit. 

Pe lângă măsurile de mai sus trebuie să te asiguri că ai biroul în permanență curat și igienizat, la fel calculatorul cu mouse-ul și tastatura pe care le utilizezi de multiple ori pe zi. La fel și telefonul trebuie curățat cu dezinfectant pentru suprafețe ce omoară virusurile și bacteriile și, mai ales, nu împrumuta nimănui lucrurile personale precum agenda, pixul, telefonul etc. 

Compania trebuie să informeze în permanență angajații cu privire la existența unor colegi bolnavi de coronavirus (dacă este cazul), să îndemne la carantinarea și testarea contacților direcți și să desfășoare proceduri de dezinfectare a spațiilor contaminate.

Atât pentru angajați cât și pentru colaboratori și partenerii de afaceri, la fiecare intrare ar trebui să existe o stație cu dezinfectant pentru mâini, ce permite celor ce intră și ies din clădire să își igienizeze mâinile dar și covorașe antibacteriene, pentru diminuarea bacteriilor și microbilor de pe încălțăminte. 

Este indicat ca angajatorul să desemneze o persoană, de la recepție sau de la pază, responsabilă cu măsurarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în clădire și care să nu permită accesul în interior fără mască de protecție. În cazul în care cineva nu are, acestea ar trebui puse la dispoziție de către companie, la fel ca șervețelele dezinfectante sau dezinfectanți de mâini plasați strategic, din loc în loc. În cazul în care o persoană prezintă chiar și cele mai mici semne de gripă sau răceală sau simptome ce pot fi puse în seama noului coronavirus, aceasta va fi îndrumată spre lucrul de la distanță, testare și izolare față de alte persoane.

Plasarea unor materiale informative în ceea ce privește noul coronavirus și măsurile ce trebuie luate și urmate sunt foarte potrivite și transmit un mesaj pozitiv în rândul angajaților. 

Personalul administrativ trebuie să acorde o atenție deosebită curățeniei și igienei, accentul căzând bineînțeles pe spațiile cu trafic intens și suprafețele atinse de multe persoane precum:

 • Podeaua;
 • Recepția,
 • Sălile de conferință;
 • Sălile de așteptare;
 • Cantina și sala de mese;
 • Băile;
 • Mânerele ușilor;
 • Holurile etc.

Compania nu trebuie să facă rabat de la achiziționarea unor produse de curățenie de calitate, din surse sigure și magazine certificate precum IgienaPHS și este recomandat să doteze eficient și corect personalul responsabil cu menajul pentru a oferi un loc de muncă sigur, curat, unde angajații pot veni fără grijă, zi de zi. 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul