Criteriul National

Cum ne putem proteja de actiunea nociva a radicalilor liberi?

Cum ne putem proteja de actiunea nociva a radicalilor liberi?
iunie 10
17:11 2020

Fara indoiala ca ai auzit vorbindu-se, de multe ori, despre radicalii liberi si despre efectele nocive ale acestora asupra sanatatii. Totusi, nimeni nu a stat sa-ti explice ce sunt acestia si de ce trebuie sa te feresti de ei. O vom face noi prin intermediul acestui articol din care vei afla si cum te poti proteja de actiunea acestor compusi prezenti in organism.

 Ce sunt si cum apar radicalii liberi?

In corpul uman au loc, permanent, procese de oxidare, denumite procese redox, fara de care viata nu ar fi posibila. Acestea au loc la nivel celular, rezultatul lor fiind acesti radicali liberi, care sunt compusi oxidati incomplet. Radicalii liberi au si ei un rol important in organism, insa, daca numarul lor creste, apare stresul oxidativ, care favorizeaza aparitia unor boli: diabet, cancer, boli reumatice inflamatorii, arteroscleroza, boli tiroidiene, Parkinson, Alzheimer si multe altele.

Cum evitam aparitia stresului oxidativ?

Substantele care au rolul de a controla cantitatea de radicali liberi din organism si de a mentine un echilibru optim se numesc antioxidanti. Unii dintre acestia sunt produsi in mod natural de organism, iar altii provin din alimentele consumate, si, de aceea, dieta este foarte importanta. Astfel, cea mai buna sursa de antioxidanti o constituie legumele si fructele proaspete, care nu ar trebuie sa lipseasca de la nicio masa. Printre acestea: afinele, fructele goji, merisoarele, fasolea, nucile pecan, murele, coriandrul, ghimbirul, busuiocul, scortisoara si chimenul, despre care numeroase studii au stabilit ca sunt alimente foarte bogate in antioxidanti.

 

Exista alte surse de antioxidanti?

Alimentatia constituie principala sursa naturala de antioxidanti, insa nu toata lumea mananca fructe si legume. Persoanele din a caror dieta lipsesc antioxidantii pot evita aparitia stresului oxidativ cu ajutorul suplimentelor nutritive printre care suplimentul acid alpha lipoic. Nu uita, suplimentele nutritive nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie sanatoasa, administrarea lor fiind recomandata, in paralel, cu o dieta corespunzatoare, nu ca substitut al acesteia.

Alti factori de risc ce pot fi evitati

Aparitia stresului oxidativ poate fi cauzata si de alti factori care tin, in special, de stilul de viata. De aceea, adoptarea unei diete sanatoase nu este suficienta pentru a tine sub control radicalii liberi. Iata care sunt principalii factori de risc si care sunt caile cele mai usoare prin care pot fi evitati:

  • Fumatul – substantele chimice din fumul de tigara cresc numarul radicalilor liberi si anihileaza actiunea antioxidantilor, iar renuntarea la acest viciu este cea mai sigura cale de a elimina acest risc. Chiar si fumatul pasiv poate fi periculos, asa nu sta in apropierea unei persoane vicioase.
  • Sedentarismul – lipsa de activitate fizica ingreuneaza metabolismul si favorizeaza cresterea numarului de radicali liberi. Cele mai expuse sunt persoanele cu joburi sedentare sau cele  care isi petrec majoritatea timpului liber pe canapea, in fata televizorului. Pentru a evita acest risc, fa cel putin 30 de minute de miscare pe zi – daca se poate, in aer liber. Chiar si o plimbare la pas este benefica in acest sens.
  • Oboseala excesiva – suprasolicitarea intelectuala si fizica dar si lipsa orelor de somn afecteaza buna functionare a organismului, iar una dintre consecinte este si aparitia stresului oxidativ. In primul rand, este nevoie de odihna suficienta, asta insemnand cel putin 7 ore de somn de calitate, pe noapte. De asemenea, daca resimti o stare de epuizare dupa programul de la birou, incearca sa-ti iei cateva zile libere, ca sa iti „incarci bateriile“.

 

In concluzie, protejarea de actiunea nociva a radicalilor liberi tine de fiecare individ in parte si de modul in care este capabil sa isi mentina un stil de viata echilibrat, fara excese si cu o alimentatie bogata, in fructe si legume proaspete.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul