Criteriul National

Cum poate fi optimizat cash-flow-ul unei companii?

Cum poate fi optimizat cash-flow-ul unei companii?
ianuarie 16
13:22 2022

În aparenţă este destul de uşor să aduci şi să generezi mai mulţi bani în firmă decât cheltuielile pe care le ai lună de lună. Un cash-flow pozitiv va presupune mult mai multe intervenţii şi mult mai multe lucruri decât simpla profitabilitate. Chiar dacă vezi că firma este pe profit, are profit lunar, trimestrial, există în continuare riscul unui cash-flow negativ-poate să apară atunci când ai deja mai multe plăţi de făcut şi nu ai estimat corect veniturile pe care le ai în mod real pe o perioadă dată din viitor.

Ce este cash-flow-ul şi de ce e important?

Cash-flow-ul mai este denumit şi flux de trezorerie, de disponibilităţi, de numerar mai simplu. El se obţine după ce facem diferenţa între intrări şi ieşiri de numerar pe parcursul unui exerciţiu financiar. Prin intrări înţelegem veniturile încasate de companie de la clienţi sau investitori, debitori, din diverse vânzări de bunuri imobiliare, din împrumuturi. De cealaltă parte, ieşirile sunt numerarul plătit pentru chirii, salariile angajaţilor, materii prime sau servicii, banii care merg la creditori, la acţionari.

Analizând cash-flow-ul companiei poţi vedea încasările şi plăţile dintr-o privire, vezi care a fost situaţia financiară din trecut, poţi face previziuni financiare mai uşor, planifici plăti, estimezi încasări, ai decizii de management mai uşoare, cu o bază excelentă. El se va utiliza pentru calculul valorii actualizate nete, ratei interne de rentabilitate, pentru calculul lichidităţii, pentru randamentul fluxului de numerar, pentru fluxul de numerar per acţiune sau pentru raportul de conversie în numerar, cheltuieli de capital şi plăţi dividende.

Optimizarea unui cash-flow e un proces de durată

Optimizarea cash-flow-ului nu e uşoară şi nici simplă, mai ales dacă ai o companie în plină dezvoltare care începe să se extindă şi vrei să ai mereu rezultate economice bune. De exemplu, vrei să achiziționezi o statie grafica, trei servere și câteva laptopuri pentru angajații firmei. Alege varianta refurbished, pentru a micșora investiția fără a face rabat la calitate și performanță. Astfel, vei avea grijă și de cash flow-ul firmei.

Sunt totuşi câţiva paşi pe care i-ai putea pune în practică pentru îmbunătăţirea cash-flow-ului.

  1. Anticipează şi planifică nevoile viitoare de bani cash. Ţine o evidenţă strictă şi clară pentru toate veniturile şi cheltuielile firmei, foloseşte-le pentru planificare pe termen lung în baza rezultatelor istorice. Analiza cash-flow-ului este bine să se facă lunar. Ştii imediat de ce fonduri poţi dispune pe viitor şi de câţi bani ai nevoie, ce fel de cheltuieli îţi poţi permite. Cu cât eşti mai pregătit pentru mai multe scenarii economice, cu atât vei avea şanse mai mari să ai un cash-flow perfect optimizat;
  2. Imbunătăţeşte cuantumul şi valoarea creanţelor de încasat. Încurajează clienţii să plătească cât mai rapid şi din timp, să respecte termenele de plată şi dacă pot să plătească şi mai devreme. Oferă cât mai multe modalităţi simple de plată şi instrumente pentru plată în aşa fel încât toată lumea să găsească o modalitate rapidă şi simplă, comodă de plată. Renegociază şi contractele;
  3. Administrează cât mai eficient procesul plăţilor. Foloseşte software şi investeşte în el pentru administrarea conturilor, comunică echipei economice care sunt facturile, plăţile de care ai nevoie mai rapid. Cunoaşte-i şi pe cei care vând, de care depinzi cu plăţile şi extinde termenele de plată cât de mult poţi;
  4. Foloseşte banii cash pe care îi ai deja. Pune-i într-un cont care generează şi o dobândă, poate e bine să îi investeşti în ceva util pentru firmă, companie în aşa fel încât şi ei să genereze un oarecare venit şi să te ajute cu cash-flow-ul, cu optimizarea lui;
  5. Externalizează anumite activităţi. Nu trebuie să angajezi oameni pentru fiecare lucru pe care îl ai de rezolvat în firmă. Identifică rapid acele zone ale afacerii tale, departamente, a căror activitate poate fi externalizată cu nişte costuri minime. De exemplu, externalizezi uşor departamentul IT, Resursele Umane, plăţile şi marketingul.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

ProMedia

ProMedia

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul