Criteriul National

Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei?/Banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună

Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei?/Banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună
ianuarie 15
07:58 2022

Ministerul Afacerilor Interne este inițiatorul unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Nomelor  metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România prin care banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună. Actualizarea acestor sume forfetare acordate cu titlu de asistență materială pentru chirie se va face în conformitate cu datele transmise de Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kiritescu”- Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții.

Nu aceeași atitudine am văzut la MAI pentru compensația de chirie cuvenită polițiștilor, acolo unde un agent debutant venit de pe băncile școlii primește suma de 380 lei /lună. Dacă în cazul solicitanților de azil s-a putut acorda o sumă forfetară, pentru polițiști nu se poate, sumele cuvenite fiind raportate în continuare la salariul de bază aferent anului 2009 ”În anul 2022, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii decembrie 2021”. În anul 2021 compensația  de chirie se raporta la valoarea anului 2020 și tot așa până la nivelul anului 2009, în condițiile în care prețurile s-au dublat, iar  închirierea unei garsoniera în București depășește 1200 lei.

Sumele acordate solicitanților de azil se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne. La stabilirea cuantumului sumelor se ține cont de datele comunicate de către Institutul de Cercetare a Calității Vieții sau de Institutul Național de Statistică. În cazul polițiștilor, când s-a pus problema acordării unor sume forfetare, MAI a invocat faptul că un studiu de piață ar dura foarte mult și că e dificil de acordat, însă tot MAI-ul alocă bani pentru  solicitanții de azil în funcție de informațiile furnizate de INS sau ICCV, dubla măsură aplicată de instituție arătând dezinteresul acesteia față de polițiști.

Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei în condițiile în care și prețul pentru un loc de parcare a crescut la 500 lei? Mai mult de atât, compensația de chirie se acordă în MAI diferențiat în funcție de grad si funcție, fiind șefi care beneficiază chiar și de 1500 lei pe lună. În perioadă imediat următoare vor urma ample acțiuni de protest pentru aplicarea Legii nr.153/2017, printre revendicări fiind și acordarea banilor de chirie pentru polițiști prin raportare la salariul aflat în plată și nu la cel din 2009 cum e în prezent, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. (Cerasela N.).

Articolul Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei?/Banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul