
Ministerul Afacerilor Interne este inițiatorul unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Nomelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România prin care banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună. Actualizarea acestor sume forfetare acordate cu titlu de asistență materială pentru chirie se va face în conformitate cu datele transmise de Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kiritescu”- Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții.
Nu aceeași atitudine am văzut la MAI pentru compensația de chirie cuvenită polițiștilor, acolo unde un agent debutant venit de pe băncile școlii primește suma de 380 lei /lună. Dacă în cazul solicitanților de azil s-a putut acorda o sumă forfetară, pentru polițiști nu se poate, sumele cuvenite fiind raportate în continuare la salariul de bază aferent anului 2009 ”În anul 2022, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii decembrie 2021”. În anul 2021 compensația de chirie se raporta la valoarea anului 2020 și tot așa până la nivelul anului 2009, în condițiile în care prețurile s-au dublat, iar închirierea unei garsoniera în București depășește 1200 lei.
Sumele acordate solicitanților de azil se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne. La stabilirea cuantumului sumelor se ține cont de datele comunicate de către Institutul de Cercetare a Calității Vieții sau de Institutul Național de Statistică. În cazul polițiștilor, când s-a pus problema acordării unor sume forfetare, MAI a invocat faptul că un studiu de piață ar dura foarte mult și că e dificil de acordat, însă tot MAI-ul alocă bani pentru solicitanții de azil în funcție de informațiile furnizate de INS sau ICCV, dubla măsură aplicată de instituție arătând dezinteresul acesteia față de polițiști.
Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei în condițiile în care și prețul pentru un loc de parcare a crescut la 500 lei? Mai mult de atât, compensația de chirie se acordă în MAI diferențiat în funcție de grad si funcție, fiind șefi care beneficiază chiar și de 1500 lei pe lună. În perioadă imediat următoare vor urma ample acțiuni de protest pentru aplicarea Legii nr.153/2017, printre revendicări fiind și acordarea banilor de chirie pentru polițiști prin raportare la salariul aflat în plată și nu la cel din 2009 cum e în prezent, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. (Cerasela N.).
Articolul Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei?/Banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.