
In momentul in care centrala, semineul sau soba nu are un tiraj normal, responsabil este cosul de fum care nu are dimensiunile potrivite. Factorii care influenteaza tirajul pot fi legati atat de sistemul de proiectare al cosului, de materialele din care este confectionat, dar si de conditiile climatice.
Felul in care este proiectata structura de evacuare a fumului la cosurile de fum de pe MaxStyl.com are un rol important in felul in care se realizeaza tirajul la evacuarea fumului. Deseori este de preferat ca respectivele cosuri de fum alese sa functioneze in mod eficient indiferent de pozitia interna sau externa in care se afla pozitionat. Cu toate acestea, desi doua constructii pot avea cosuri de fum identice, tirajul poate fi diferit.
Factorii de mediu si conditiile climatice influenteaza tirajul la evacuarea fumului, astfel ca in zilele cu temperaturi scazute, diferentele prezente intre aerul cald eliminat si aerul rece din exterior pot afecta tirajul. In zilele ploioase, mecanismul de evacuare a fumului este afectat de scaderea presiunii atmosferice.
De departe materialul din care este confectionat un cos de fum isi spune cuvantul si in ceea ce priveste tirajul la evacuare. Materialele sunt diverse si extrem de diferite, de la ceramica si pana la otel sau fonta. Cosurile de fum din otel inoxidabil sunt considerate cele mai bune din punct de vedere calitativ, iar cele dublu izolate sunt extrem de avantajoase din punct de vedere al tirajului la evacuarea fumului.
Pentru obtinerea unui tiraj bun, cosurile de fum trebuie sa fie proiectate corespunzator. In primul rand, izolarea termica este cea responsabila pentru evitarea racirii aerului in timpul evacuarii. In felul acesta se realizeaza un flux care permite gazelor rezultate din arderi sa fie eliminate cu eficienta. Daca vorbim de cosuri de fum pozitionate in afara spatiului perimetral al locuintei, cele dublu izolate sunt cele mai indicate.
Dimensiunea sectiunii transversale constituie un alt factor care poate afecta tirajul. Aceasta trebuie sa fie proportionala cu dimensiunile focarului pentru a nu bloca sau incetini ridicarea fumului. Inaltimea trebuie si ea sa se afle in corelatie cu diametrul cosurilor de fum. O sectiune transversala mai mica va fi intotdeauna potrivita pentru cosurile mai lungi, aceasta lungime fiind cea care compenseaza diametrul mai mic.
Forma cosurilor de fum este si ea importanta. Batalia se da intre cosurile de fum circulare si cele rectangulare. Spre deosebire de cele rectangulare, o sectiune circulara permite distribuirea mai uniforma a fumului pe intreaga portiune interioara a hornului.
Sursa de aer are o importanta majora pentru procesul de combustie. Aceasta permite patrunderea oxigenului in focar, conditie necesara pentru ardere si tiraj.
Cosurile de fum trebuie construite fara inclinatii, drepte si fara portiuni orizontale, chiar daca acestea nu se afla pe aceeasi axa cu centrala sau soba. Inclinatia cosului trebuie sa aiba de preferabil 30 de grade pentru a evita turbulentele ce ar ce ar putea obstructiona evacuarea fumului.
In consecinta, pentru imbunatatirea tirajului la evacuarea fumului trebuie sa se tina cont de toti factorii care ar putea afecta mai mult sau mai putin evacuarea fumului, in principal de proiectarea si intretinerea cosului de fum.