Criteriul National

Cum poți preveni căderea părului? Greșeli de evitat și produse recomandate

Cum poți preveni căderea părului? Greșeli de evitat și produse recomandate
ianuarie 13
10:42 2022

Căderea părului sau alopecia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții se adresează medicului dermatolog. Afectează atât bărbații, cât și femeile, iar în funcție de factorul care o determină poate fi temporară sau permanentă. Citește în continuare și află care sunt cauzele căderii părului și ce poți face pentru a o preveni.

Ce este alopecia?

În mod normal, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Scalpul nostru are aproximativ 100.000 de fire de păr, astfel că această pierdere zilnică trece de obicei neobservată. Părul se regenerează, iar firele de păr noi le înlocuiesc pe cele căzute. Cu toate acestea, există situații în care acest echilibru este perturbat, iar cantitatea de păr pierdută zilnic crește.

Care sunt cauzele căderii părului?

De cele mai multe ori căderea părului prezintă o etiologie plurifactorială. Cele mai frecvente cauze ce conduc la căderea părului sunt reprezentate de:

 • Înaintarea în vârstă;
 • Schimbările hormonale (sarcină, naștere, întreruperea administrării pastilelor contraceptive, menopauză);
 • Afecțiuni medicale (patologii ale glandei tiroide, alopecia areata, infecții ale scalpului, lupus etc);
 • Administrarea unor medicamente pentru tratamentul cancerului, hipertensiunii arteriale, artritei, depresiei, patologiilor cardiace etc;
 • Stresul accentuat sau șocul emoțional;
 • Tricotilomania (dorința patologică de a smulge părul);
 • Folosirea exagerată a produselor de styling;
 • Dieta inadecvată.

Cum poți preveni căderea părului?

Evită aplicarea constantă a presiunii

Tracțiunea constantă a firelor de păr poate conduce la scăderea rezistenței acestora și inevitabil la cădere. Evită coafurile strânse de tipul cozilor împletite sau cocuri care pun presiune prea mare pe păr. De asemenea, încearcă să nu tragi prea tare de păr atunci când îl piepteni sau îl coafezi.

Adoptă o dietă echilibrată

Aportul de nutrienți este esențial pentru sănătatea firului de păr. Asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogată în alimente nutritive care să-ți ofere un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale.

Minimizează agresiunea asupra părului

Folosirea intensivă a produselor de styling, dar și coafarea exagerată pot conduce în timp la căderea părului. Decolorarea și vopsirea frecventă a părului afectează structura firului de păr, iar dispozitivele încălzite de coafare (de exemplu placa de îndreptare, ondulatorul sau chiar și uscătorul) au un impact negativ asupra părului.

Folosește produse de calitate

Produsele de îngrijire a părului trebuie să fie formulate cu ingrediente de calitate care să hrănească firul de păr și să susțină sănătatea pielii scalpului. Optează pentru șampoane care încorporează agenți de curățare blânzi ce nu perturbă echilibrul cutanat.

 

În concluzie, căderea părului poate fi cauzată de o multitudine de factori, iar obiceiurile de styling și rutina de îngrijire sunt principalele aspecte de abordat în vederea prevenirii și gestionării acestei afecțiuni. Dacă ești în căutarea unui șampon pentru căderea părului, discută cu medicul dermatolog sau cu farmacistul pentru a identifica cel mai potrivit produs adaptat nevoilor tale.

 

Surse informative

 1. “Hair Loss.” Mayo Clinic, 22 May 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
 2. “Hair Loss: Who Gets and Causes.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes.
 3. Moore, Kristeen. “Everything You Need to Know about Hair Loss.” Healthline, Healthline Media, 25 June 2019, www.healthline.com/health/hair-loss

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul