
Căderea părului sau alopecia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții se adresează medicului dermatolog. Afectează atât bărbații, cât și femeile, iar în funcție de factorul care o determină poate fi temporară sau permanentă. Citește în continuare și află care sunt cauzele căderii părului și ce poți face pentru a o preveni.
Ce este alopecia?
În mod normal, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Scalpul nostru are aproximativ 100.000 de fire de păr, astfel că această pierdere zilnică trece de obicei neobservată. Părul se regenerează, iar firele de păr noi le înlocuiesc pe cele căzute. Cu toate acestea, există situații în care acest echilibru este perturbat, iar cantitatea de păr pierdută zilnic crește.
Care sunt cauzele căderii părului?
De cele mai multe ori căderea părului prezintă o etiologie plurifactorială. Cele mai frecvente cauze ce conduc la căderea părului sunt reprezentate de:
- Înaintarea în vârstă;
- Schimbările hormonale (sarcină, naștere, întreruperea administrării pastilelor contraceptive, menopauză);
- Afecțiuni medicale (patologii ale glandei tiroide, alopecia areata, infecții ale scalpului, lupus etc);
- Administrarea unor medicamente pentru tratamentul cancerului, hipertensiunii arteriale, artritei, depresiei, patologiilor cardiace etc;
- Stresul accentuat sau șocul emoțional;
- Tricotilomania (dorința patologică de a smulge părul);
- Folosirea exagerată a produselor de styling;
- Dieta inadecvată.
Cum poți preveni căderea părului?
Evită aplicarea constantă a presiunii
Tracțiunea constantă a firelor de păr poate conduce la scăderea rezistenței acestora și inevitabil la cădere. Evită coafurile strânse de tipul cozilor împletite sau cocuri care pun presiune prea mare pe păr. De asemenea, încearcă să nu tragi prea tare de păr atunci când îl piepteni sau îl coafezi.
Adoptă o dietă echilibrată
Aportul de nutrienți este esențial pentru sănătatea firului de păr. Asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogată în alimente nutritive care să-ți ofere un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale.
Minimizează agresiunea asupra părului
Folosirea intensivă a produselor de styling, dar și coafarea exagerată pot conduce în timp la căderea părului. Decolorarea și vopsirea frecventă a părului afectează structura firului de păr, iar dispozitivele încălzite de coafare (de exemplu placa de îndreptare, ondulatorul sau chiar și uscătorul) au un impact negativ asupra părului.
Folosește produse de calitate
Produsele de îngrijire a părului trebuie să fie formulate cu ingrediente de calitate care să hrănească firul de păr și să susțină sănătatea pielii scalpului. Optează pentru șampoane care încorporează agenți de curățare blânzi ce nu perturbă echilibrul cutanat.
În concluzie, căderea părului poate fi cauzată de o multitudine de factori, iar obiceiurile de styling și rutina de îngrijire sunt principalele aspecte de abordat în vederea prevenirii și gestionării acestei afecțiuni. Dacă ești în căutarea unui șampon pentru căderea părului, discută cu medicul dermatolog sau cu farmacistul pentru a identifica cel mai potrivit produs adaptat nevoilor tale.
Surse informative
- “Hair Loss.” Mayo Clinic, 22 May 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926.
- “Hair Loss: Who Gets and Causes.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes.
- Moore, Kristeen. “Everything You Need to Know about Hair Loss.” Healthline, Healthline Media, 25 June 2019, www.healthline.com/health/hair-loss.