Criteriul National

,,Cum putem convinge oamenii să închidă televizorul și să deschidă o carte???”

,,Cum putem convinge oamenii să închidă televizorul și să deschidă o carte???”
noiembrie 11
16:04 2016

15000616_337332693308018_6886722540289969198_o

Universitatea Națională de Arte din București și Muzeul de Artă din Constanța și-au dat mâna pentru a aduce la lumină publicului larg vernisajul expoziției Paisprezece + Unsprezece tineri artiști, un eveniment așteptat cu emoție de organizatori și cu maxim interes de iubitorii de frumos.

Astfel, îi nominalizăm, pe de o parte, pe cei Paisprezece magnifici: Anca Antoce, Gabriel Toma Chituc, Jenny Ciobanu, Mihai Cioineag, Mihai Coman, Liviu Dumitrescu, Andrei Doru Nicolae, Andreea Georgiana Franciuc, Oana Huzum, Gabriel Iosub, Cosmin Limbău, Claudiu Gheorghe Mihăilă, Dănuț Pârjol și Vlad Sofa, continând lista cu cei Unsprezece fantastici: Georgian Bărbieru, Zuzu Caratanase, Sergiu Chihaia, Dumitru Mihai Glodeanu, Beniamin Popescu, Andrei Tudoran, Anda Varlam, Bogdan Cazacincu, Mihail Alin, Lidia Pătrașcu și Gabriel Ungureanu. Studenți sau absolvenți ai Facultării de Arte, toți aceștia merită aprecierea noastră. În cazul unora dintre cei nominalizați mai sus, se poate spune că Arta și Biserica și-au dat mâna, întrucât ei sunt pictori în diferite lăcașuri de cult.

Directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, care este totodată și critic de artă, a vorbit în deschidere elogiind munca și talentul tinerilor artiști, aflați desigur în centrul atenției celor prezenți. Curatorii Bogdan Ciobanu și Liviu Epuraș și-au expus la rândul lor punctul de vedere, fiind vădit emoționați.

Ca iubitor de artă, nu am putut să nu rămân cu un gust amar văzând că numărul celor prezenți la acest eveniment important a fost destul de mic, în condițiile în care intrarea a fost liberă. Directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, a declarat, în exclusivitate pentru ziarul ,,Criteriul Național’’, că nu vede cu ochi buni viitorul culturii și educației autohtone. Cu toate acestea, Doina Păuleanu este de părere că la Constanța situația este mult mai bună decât în alte orașe ale țării: ,,Situația la nivel național este, fără doar și poate, dramatică. Mă tem să mă gândesc la ceea ce va fi în viitor. Afirm acest lucru deși am în minte faptul că s-a constatat, la nivel mondial, o scădere a interesului pentru literatură, probabil și pe fondul creșterii plajei surselor de informare. Însă, firește, noi nu trebuie să ne raportăm la alții, să căutăm scuze sau justificări, ci trebuie să ne raportăm la noi înșine, la ce așteptări avem de la propria persoană, fiecare dintre noi. Desigur, trebuie făcut ceva, însă eu personal nu știu ce să vă spun, în momentul de față, că trebuie făcut. Chiar nu știu! Din fericire, Constanța nu duce lipsă de evenimente culturale, comparativ cu alte orașe din România. Slavă Domnului, față de alții, noi chiar stăm bine la acest capitol!”.

Doina Păuleanu a continuat în aceeași notă pesimistă, arătându-se oarecum resemnată. ,,Cum putem convinge oamenii să închidă, măcar o oră pe zi, televizorul și să deschidă o carte???”, s-a întrebat retoric directorul Muzeului de Artă din Constanța, ridicând din umeri.

14947473_337332613308026_7460297241204747981_n

14940124_337332589974695_8423420452800567092_o

14962632_337332976641323_6251605931541028411_n

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro