Criteriul National

Cum s-a ajuns la varianta Orban-premier / Ce a propus șeful PNL și ce au propus liderii USR-PLUS (surse) – Politic

Cum s-a ajuns la varianta Orban-premier / Ce a propus șeful PNL și ce au propus liderii USR-PLUS (surse) – Politic
decembrie 15
23:57 2020

​​Ludovic Orban le-a spus liberalilor în ședința de marți seară de la partid că în discuțiile de sâmbătă și duminică liderii USR-PLUS au enunțat explicit varianta preluării de către el a funcției de premier, iar UDMR și-a exprimat acordul de principiu în acest sens, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale.

În discuțiile de astăzi, șeful PNL a prezentat, susțin aceleași surse, o variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor, respectiv aplicarea sistemului D’Hondt de trageri, în care PNL este cel care face prima opțiune.

Astfel, în urma discuțiilor de astăzi USR-PLUS ar trebui să-și exprime acordul cu formula propusă chiar de liderii partidului, avansată inițial în discuțiile din week-end.

Potrivit acesteia, PNL va putea desemna premierul și va avea a doua opțiune pentru conducerea celor camere ale Parlamentului.

„Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziții aparține PNL. Această formulă nu este supusă altor negocieri și este condiția pentru continuarea discuțiilor pe celelalte paliere”, au declarat aceleași surse.

Potrivit acestora, în urma deciziei Consiliului Național al PNL, propunerea de premier este de drept președintele PNL, iar în cadrul BPN doar președintele partidului putea propune o altă persoană pentru poziția de premier, ceea ce s-a întâmplat, fiind propus Florin Cîțu. „Varianta de premier în persoana lui Florin Cîțu nu a fost retrasă și nu s-a discutat ca Florin Cîțu să se retragă”, au mai precizat sursele citate.

Varianta a fost respinsă public însă de Dacian Cioloș, care a scris pe Facebook că „mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru Români”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul