Criteriul National

Cum sa accesezi singur fonduri europene

Cum sa accesezi singur fonduri europene
martie 02
11:08 2022

Acest articol acopera doua situatii in care poti accesa fonduri nerambursabile: A. Pentru demararea unei afaceri ; B pentru o firma existenta.

Cum accesezi singur fonduri europene pentru demararea unui star up

Start-Up Nation – probabil cel mai asteptat program de finantare de catre persoanele care doresc sa dezvolte o afacere de la zero. Programul se adreseaza firmelor din toata tara, care au o vechime de cel mult 3 ani de zile.

Daca doresti sa infiintezi o societate sau daca detii deja una si nu are mai mult de 3 ani fiscali consecutivi, atunci acest program este pentru tine. Programul urmareste stimularea infiintarii intreprinderilor mici și mijlocii, denumit “Start-up Nation – Romania” a fost lansat in cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat avand ca obiectiv incurajarea și stimularea spiritului antreprenorial al cetatenilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private. Din punct de vedere al dificultatii scrierii proiectului nu este considerat dificil, astfel ai posibilitatea sa iti scrii singur proiectul. In continuarea acestui articol vom enumera cateva aspecte pe care le consideram foarte importante in scrierea si implementarea proiectului tau.

Ca si orice alta linie de finantare Programul StartUp Nation va fi lansat cu un Ghid al Solicitantului, pe care ti-l recomandam sa il parcugi cu mare atentie si sa identifici conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, bugetul, grila de punctaj si nu in ultimul rand angajamentele beneficiarului pe perioada de implementare si monitorizare a proiectului.

Este foarte important sa te asiguri ca societatea si domeniul de activitate ales de catre tine sunt eligibile pe proiect, in baza documentatiei care urmeaza a fi publicate. Urmatorul pas este evaluarea corecta a afacerii din punct de vedere profit – pierdere, afacerea trebuie sa fie gandita ca una probitabila si care se poate sustine pe o perioada lunag de timp. Recomandam sa se intocmeasca o lista cu cheltuieli necesare pentru demararea afacerii (cost spatiu, echipamente/utilaje, materie prima, consumabile, etc.). Elementul cheie al dosarului de finantare este Planul de Afaceri, care poate duce la succesul demersului de obtinere a fondurilor europene nerambursabile sau la esecul acestuia. Business planul trebuie sa fie clar, coerent, bine structurat, sustinut de proiectiile financiare si de studiile de piata si analiza cost-beneficiu.

Este necesar sa te asiguri ca Planul de Afaceri este elaborat conform cerintelor din Ghidul Solicitantului, astfel incat sa nu existe neconcordante. Planul de Afaceri trebuie sa contina informatii relevante despre afacere, cum ar fi motivatia afacerii, context, justificare, puncte tari si slabe, oportunitati si amenintari.

De asemenea, va trebui sa identifici obiectivul general al proiectului si obiectivele specifice care va trebui sa fie corelate cu activitatile proiectului. Obiectivele trebuie gandite SMART, cu alte cuvinte S – specific; M – masurabil; A – (de) atins/abordabil; R – relevant; T – incadrat in timp. Asigura-te ca obiectivele tale iti permit desfasurarea tuturor activitatilor necesare pe proiect si ca le incadrezi corespunzator in timp pe Diagrama Gantt, astfel incat sa nu risti sa ajungi in incapacitate de indeplinire a angajamentelor pe proiect. Asigura-te ca atingi toate informatiile importante despre proiect, precum concurenta, furnizori,  potentialii clienti, strategia de marketing, promovare, riscuri.

O atentie sporita iti recomandam sa o ai fata de buget si de previziunile financiare, acestea trebuie sa fie realiste cu media pietii daca vorbim de oferte de pret si realizabile daca vorbim de Cifra de Afaceri pentru urmatorii 3-5 ani. Bugetul trebuie sa contina toate cheltuielile planificate pe proiect, ca si exemplu resursele umane, daca creezi locuri de munca. Sunt foarte multe detalii de care trebuie sa tii cont, insa nimic nu este imposibil daca ai o idee de afacere bine pusa la punct si exista motivatie din partea ta. Daca duci lipsa de inspiratie gasesti idei de afaceri aici: Idei de Afaceri

In cazul in care crezi ca nu te descurci singur sa faci poiectul de fonduri europene, atunci participa la un curs. Poti cauta pe Google  “curs start up nation”, iar din rezultate iti recomandam sa alegi o firma de consultanta care ofera acest curs.

 Cum accesezi singur fonduri europene pentru dezvoltarea firmei tale existente

Pentru dezvoltarea unei firme existente poti accesa fonduri fie in context COVID, fie pentru investitii. Liniile de finantare in context COVID, sau ajutoarele de stat in general au conditii mai simple si nu necesita prea multa documetatie de pregatit. Exista chiar si programe de fonduri europene care nu presupun scrierea unui plan de afaceri sau realizarea de previziuni financiare. It recomandam sa urmaresti anunturile /comunicatele de pe websiteul Ministerului Economiei si a Turismului pentru aceste linii de finantare. Acolo vei gasi procedura precum si pasii pentru inscriere pe liniile deschise. In cazul in care totusi nu stii de unde sa incepi iti recomandam sa participi la un curs de accesare fonduri europene ca de exemplu acesta: Curs Fonduri Europene

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul