Criteriul National

Cum sa alegi un fier de calcat

Cum sa alegi un fier de calcat
iulie 11
13:36 2019

In anul 2019, un fier de calcat este indispensabil din orice locuință. Unul performant ar trebui să vă permită să călcați orice tip de țesătură cu un minim de efort, fie ca este vorba despre o lenjerie de pat sau de o cămașă.

 

În funcție de formă și caracteristici, un fier de călcat vă poate ajuta sau chiar împiedica atunci când vreți să călcați cu rapiditate. Și atunci, cum alegi un fier de călcat?

Alegerea fierului de călcat ideal se bazează pe criterii precum dimensiune, formă, talpă, funcții și putere. În continuare, explorăm ceea ce face un fier de călcat să fie performant. Puteti comanda la orice ora din zi sau din noapte un fier de calcat de la eMAG, online fiind cea mai rapida metoda.

Talpa

Nu forma ci suprafața tălpii unui fier de călcat este importanta, o talpă de calitate având impact asupra materialelor și țesăturilor calcate.

  • Talpa din teflon: alunecă foarte ușor pe haine, însă necesită atenție la nasturi și fermoare, învelișul neavând rezistență mare la zgârieturi. Are nevoie de o întreținere atentă.
  • Talpa din ceramică: este una dintre cele mai rezistente tipuri disponibile la momentul actual, și alunecă foarte bine pe țesături.
  • Talpa din inox: sunt cele mai accesibile la preț, însă nu sunt potrivite pentru toate tipurile de material. Se lipește ușor, poate lăsa praf și scame și alunecă mai greu.
  • Talpa combinată: cunoscute și sub alte nume precum ultragliss sau SteamGlide, aceste tipuri de tălpi de fier de călcat sunt mai ridicate ca preț și folosite doar la anumite tipuri.

Puterea

Puterea unui fier de călcat se măsoară în watti (W) și face diferența dintre un fier de călcat de mare capacitate și unul normal.

Puterea unui fier de călcat influențează utilizarea eficientă, timpul scurt de încălzire dar si consumul de energie.

Pentru uz normal, este de ajuns un fier de călcat cu o putere de aproximativ 2000-3000 W, pe când fiarele sau stațiile de călcat performate au în general o putere de 3000-4000 W.

Funcții

Jetul de aburi este cea mai importantă funcție a unui fier de călcat, deși nu toate modelele o posedă la momentul actual. Aceasta este și funcția care face diferența dintre un fier și o stație de călcat.

Spre deosebire de un fier, o stație de călcat are recipientul folosit pentru a genera aburul separat, cu o capacitate mai mare de apă și o putere și un jet de aburi mai mari.

Un fier de călcat de calitate ar trebui să aibă un debit de abur de aproximativ 35-50 grame/minut. O altă funcție suplimentară ar fi și cea de abur vertical, cu ajutorul căreia se pot îndrepta cutele de pe perdele, draperii sau haine de pe umeraș.

Alte funcții includ:

  • Funcția anticalcar – cum fiarele de călcat utilizează apă, în timp, acestea sunt supuse efectelor depunerilor de calcar, întocmai ca la mașinile de spălat. Pentru a evita urme albe pe țesăturile călcate, alege un model cu această funcție.
  • Funcția de auto-curățare – această funcție elimină automat depuneri de pe talpă și din orificiile de abur. În lipsa acestei funcții, sunt necesare soluții speciale de curățare.
  • Funcția anti-picurare – o funcție foarte utilă în călcarea țesăturilor sensibile, la temperaturi scăzute, ce evită scurgerea picăturilor și udarea rufelor.
  • Funcția de oprire automată – cea mai importantă funcție pentru siguranța ta, a hainelor și casei tale. Fiarele cu această funcție se vor opri automat daca sunt lăsate nemișcate 30 secunde în poziție orizontală și 10 minute în poziție verticală.

 

Alte caracteristică de care să țineți cont ar fi fierul de călcat fără fir – acest tip de fier vine cu un suport pe care se încălzește, urmând să îl puteți utiliza fără fir. Este, așadar, mai ușor manevrabil, dar trebuie pus la reîncărcat din când în când.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul