
Stilul rustic este reprezentat de conceptul de design interior popular, cu accente clasice care amintesc de casa de la tara a bunicilor. Este ideal daca iti doresti sa ai o camera de zi unica, decorata cu elemente realizate manual ce au un farmec aparte si nepretuit al vremurilor de demult. Livingurile rustice (si nu numai) se caracterizeaza prin romantism si farmec vintage. Acest concept atrage din ce in ce mai multi oameni ce cauta mobilier de calitate preponderent din lemn masiv si care apreciaza cu adevarat valorile traditionale cu istorie. Practic, stilul rustic se caracterizeaza prin imbinarea calitatii cu functionalitatea si bunul-gust.
Daca vrei sa decorezi camera de zi in stil rustic, este important sa respecti specificul acestui concept si sa incerci sa-l integrezi cat mai bine in elementele centrale ale incaperii, de la piese de mobilier, pana la obiecte decorative si podea de exemplu. In acelasi timp, livingul rustic ar trebui sa inspire caldura, ospitalitate si un farmec al timpurilor demult apuse, mai ales avand in vedere faptul ca este principala camera in care iti petreci timpul liber impreuna cu cei dragi. De asemenea, ferestrele mari prin care intra suficienta lumina naturala, draperiile rustice cu motive si culori tipice stilului rustic vor completa cu succes intregul decor.
Iata trei sfaturi esentiale de design interior cu ajutorul carora vei putea sa implementezi acest concept inedit in propria sufragerie.
1.Utilizarea materialelor rustice specifice
Este foarte important sa folosesti materiale care reprezinta cu succes stilul rustic, iar principalele sunt considerate urmatoarele: lemnul, care se foloseste intr-un mod cat mai brut, cu fisuri si noduri, in niciun caz lacuit sau slefuit; piatra se foloseste la fel ca lemnul, in forma bruta pentru a evidentia cat mai bine formele sale naturale – aceasta se potriveste perfect in cazul in care vrei sa incorporezi un semineu pe peretele principal al livingului. Un alt material esential este metalul – ar trebui sa fie cat mai putin prelucrat si in general se vopseste in negru.
Semineul este unul dintre elementele specifice stilului rustic si ar trebui sa fie cat mai simplu, din caramida sau piatra – nu ar trebui sa-ti lipseasca din sufragerie, fie ca alegi unul electric sau unul clasic, cu lemne.
2.Mobila in stil rustic
Cand vine vorba despre mobilier in stil rustic, acesta ar trebui sa bifeze cateva aspecte, dintre care principalul este simplitatea. De obicei, piesele de mobilier se realizeaza din lemn masiv fara elemente moderne in componenta. Poti gasi modele rustice in magazinul de mobile Maxinova Furniture de exemplu, de unde ai de ales dintre zeci de tipuri de canapele, dulapuri, mese, scaune, etc., in culori placute, elegante, dupa preferintele si nevoile tale.
Practic, mobila este factorul vizual principal ce poate reprezenta cel mai bine un anumit stil, indiferent care ar fi acesta. Insa, daca vrei sa-l reproduci cu succes pe cel rustic, traditional in propria sufragerie, este recomandat sa tii cont de sugestiile de mai sus – mobila de lemn de calitate, linii si modele simple, de preferat in nuante inchise de maro sau chiar negru.
3.Obiecte decorative
La capitolul decoratiuni, stilul rustic este reprezentat cel mai bine prin ghirlande cu crengi si fructe uscate, conuri de brad, coronite uscate, rame foto sau pentru oglinzi realizate din bucati de lemn nefinisate, cosuri cu plante si chiar un candelabru impunator realizat din paie. Altfel spus, decoratiunile specifice stilului rustic pun accent pe naturalete, simplitate si aspect neslefuit, traditional.
Totodata, in loc de un covor modern de living, poti alege sa pui un covor taranesc sau unul tesut la razboi, ori chiar blana de oaie sau urs. Textilele sunt foarte importante pentru stilul rustic, asadar nu ar fi bine sa le ignori – de asemenea, nu uita sa pui pe canapea/fotolii o pilota sau patura cu dungi sau cercuri, insa nimic strident, lucios. Atmosfera traditionala poate fi completata cu vaze clasice, un ceas de perete vechi de cateva zeci de ani sau o oglinda cu rame traditionale (ideal din metal sau lemn).
In concluzie, o camera de zi in stil rustic nu este doar uimitoare, ospitaliera si confortabila, ci mai ales poate fi o adevarata calatorie in trecut, o experienta inedita in fiecare zi pentru familie si prieteni.