Criteriul National

Cum sa faci o mancare sa arate apetisant pe farfurie

Cum sa faci o mancare sa arate apetisant pe farfurie
iunie 18
14:51 2017

Cand asezi frumos mancarea pe farfurie, scopul este de a crea o experienta culinara care sa ispiteasca toate simturile, nu doar cerul gurii. Cand alimentele arata apetisant, organismul produce de fapt mai multe sucuri gastrice care ajuta la absorbtia nutrientilor – astfel incat s-ar putea chiar spune ca mancarea frumoasa este chiar mult mai sanatoasa decat alimentele care nu arata prea atragator. Pentru a invata cum sa faci o prezentare de calitate a unui fel de mancare, incepe cu mancaruri colorate, usor de gatit. Aseaza alimentele si joaca-te cu texturile si cu ingrediente in culori contrastante pentru a creste atractivitatea lor vizuala. La final, orneaza mancarea cu ierburi aromate sau condimente pentru a o duce la nivelul urmator. Mai poti sa afli cum sa faci urmatoarea masa pe care o gatiti irezistibila si daca mergi la o petrecere organizata de CulinaryOn.

 

Cum sa faci un plating atractiv: Incepe cu mancarea frumoasa

Evita schemele de culori monocromatice. O farfurie de mancare arata foarte atragatoare atunci cand exista un nivel ridicat de contrast in culori. Imagineaza-ti ca ai tranti pe masa un castron de fulgi de ovaz simplu sau un vas de paste fara sos. Chiar daca fulgii de ovaz sau pastele au fost “imbracate” cu ingrediente aromate cum ar fi untul si mirodeniile, tot seamana cu un fel de mancare fara nici cel mai mic haz. Pune insa in acelasi castron cu fulgi de ovaz cateva fructe proaspete de un rosu aprins si un strop de miere sau pune peste paste cu o cantitate sanatoasa de pesto verde si rosii cherry tocate si deja ai creat o experienta culinara complet diferita. Indiferent ce pui in farfurie, gandeste-te la modalitati de a adauga mai mult contrast de culoare.

Cand iti planifici meniurile, gandeste-te inainte la culorile pe care doresti sa le ai pe farfurie. Este normal sa nu poti pune toate culorile curcubeului la fiecare masa, dar ia ca pe o provocare faptul ca trebuie sa ai cat mai multa culoare posibil.

Chiar in cazul in care vei servi la masa cateva alimente comune, cum ar fi puiul la gratar si cartofii piure, adaugarea de o portie sau doua de verdeata si legume este o modalitate fantastica si usoara de a face mancarea mai atractiva prin adaugarea de culori.
Cele mai potrivite  sunt in acest sens verdele, portocaliul, rosul, purpuriul, rozul si galbenul pe care il au fructele si legumele. Daca nu esti sigura cum sa adaugi culoare, foloseste-te de garnituri si decoruri. Aproape orice fel de mancare savuroasa este mult mai bine completata presararea de arpagic proaspat, patrunjel, marar sau menta. Feliile de lamaie si lime sunt perfecte alaturi de mancarurile pe baza de carne de pasare si de fructe de mare, de exemplu.

 

Scoate cele mai stralucitoare culori din legume
Modul in care iti prepari legumele are o influenta semnificativa asupra efectului vizual general al unei mese. Vegetalele care sunt prea gatite isi pierd culoarea si tind sa arate mai putin apetisant decat cele care sunt gatite doar pana la punctul in care incep sa inmoaie. Pentru a evita legumele galbejite, trebuie intotdeauna sa le gatesti pana cand acestea sunt inca in culori stralucitoare si raman un pic crocante. Iata cateva modalitati de a scoate ce e mai bun din legume:

Pur si simplu gateste-le la aburi in loc sa le fierbi. Gatitul la abur le face sa arate apetisante si aromate, in timp ce fierberea creeaza exact efectul opus, pe care nu il doresti. Ia un broccoli, de exemplu: broccoli la aburi isi pastreaza culoarea de un verde proaspat, luminos si fiecare buchetel isi pastreaza forma si textura. Daca fierbi insa aceeasi bucata de broccoli o sa obtii ca rezultat o bucata de leguma cu textura musculara si o culoare mai bolnavicioasa, care nu este la fel de frumoasa pe farfurie. Acelasi lucru este valabil si pentru sparanghel, morcovi, fasole verde si multe alte legume.

Prajeste sau soteaza legumele rapid, cu putin ulei sau unt. Legumele prajite sau sotate arata intodeauna destul de apetisante cand li se permite sa caramelizeze putin in ulei sau unt. Portocaliul sau verdele stralucitor al legumelor este completat de pete maro, crocante. Este o modalitate delicioasa de a gati legume.

Daca nu esti o persoana care se pricepe la gatit, poti apela la ajutorul unui prieten sau chiar la cursuri bucatar .

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu