Criteriul National

Cum sa faci o mancare sa arate apetisant pe farfurie

Cum sa faci o mancare sa arate apetisant pe farfurie
iunie 18
14:51 2017

Cand asezi frumos mancarea pe farfurie, scopul este de a crea o experienta culinara care sa ispiteasca toate simturile, nu doar cerul gurii. Cand alimentele arata apetisant, organismul produce de fapt mai multe sucuri gastrice care ajuta la absorbtia nutrientilor – astfel incat s-ar putea chiar spune ca mancarea frumoasa este chiar mult mai sanatoasa decat alimentele care nu arata prea atragator. Pentru a invata cum sa faci o prezentare de calitate a unui fel de mancare, incepe cu mancaruri colorate, usor de gatit. Aseaza alimentele si joaca-te cu texturile si cu ingrediente in culori contrastante pentru a creste atractivitatea lor vizuala. La final, orneaza mancarea cu ierburi aromate sau condimente pentru a o duce la nivelul urmator. Mai poti sa afli cum sa faci urmatoarea masa pe care o gatiti irezistibila si daca mergi la o petrecere organizata de CulinaryOn.

 

Cum sa faci un plating atractiv: Incepe cu mancarea frumoasa

Evita schemele de culori monocromatice. O farfurie de mancare arata foarte atragatoare atunci cand exista un nivel ridicat de contrast in culori. Imagineaza-ti ca ai tranti pe masa un castron de fulgi de ovaz simplu sau un vas de paste fara sos. Chiar daca fulgii de ovaz sau pastele au fost “imbracate” cu ingrediente aromate cum ar fi untul si mirodeniile, tot seamana cu un fel de mancare fara nici cel mai mic haz. Pune insa in acelasi castron cu fulgi de ovaz cateva fructe proaspete de un rosu aprins si un strop de miere sau pune peste paste cu o cantitate sanatoasa de pesto verde si rosii cherry tocate si deja ai creat o experienta culinara complet diferita. Indiferent ce pui in farfurie, gandeste-te la modalitati de a adauga mai mult contrast de culoare.

Cand iti planifici meniurile, gandeste-te inainte la culorile pe care doresti sa le ai pe farfurie. Este normal sa nu poti pune toate culorile curcubeului la fiecare masa, dar ia ca pe o provocare faptul ca trebuie sa ai cat mai multa culoare posibil.

Chiar in cazul in care vei servi la masa cateva alimente comune, cum ar fi puiul la gratar si cartofii piure, adaugarea de o portie sau doua de verdeata si legume este o modalitate fantastica si usoara de a face mancarea mai atractiva prin adaugarea de culori.
Cele mai potrivite  sunt in acest sens verdele, portocaliul, rosul, purpuriul, rozul si galbenul pe care il au fructele si legumele. Daca nu esti sigura cum sa adaugi culoare, foloseste-te de garnituri si decoruri. Aproape orice fel de mancare savuroasa este mult mai bine completata presararea de arpagic proaspat, patrunjel, marar sau menta. Feliile de lamaie si lime sunt perfecte alaturi de mancarurile pe baza de carne de pasare si de fructe de mare, de exemplu.

 

Scoate cele mai stralucitoare culori din legume
Modul in care iti prepari legumele are o influenta semnificativa asupra efectului vizual general al unei mese. Vegetalele care sunt prea gatite isi pierd culoarea si tind sa arate mai putin apetisant decat cele care sunt gatite doar pana la punctul in care incep sa inmoaie. Pentru a evita legumele galbejite, trebuie intotdeauna sa le gatesti pana cand acestea sunt inca in culori stralucitoare si raman un pic crocante. Iata cateva modalitati de a scoate ce e mai bun din legume:

Pur si simplu gateste-le la aburi in loc sa le fierbi. Gatitul la abur le face sa arate apetisante si aromate, in timp ce fierberea creeaza exact efectul opus, pe care nu il doresti. Ia un broccoli, de exemplu: broccoli la aburi isi pastreaza culoarea de un verde proaspat, luminos si fiecare buchetel isi pastreaza forma si textura. Daca fierbi insa aceeasi bucata de broccoli o sa obtii ca rezultat o bucata de leguma cu textura musculara si o culoare mai bolnavicioasa, care nu este la fel de frumoasa pe farfurie. Acelasi lucru este valabil si pentru sparanghel, morcovi, fasole verde si multe alte legume.

Prajeste sau soteaza legumele rapid, cu putin ulei sau unt. Legumele prajite sau sotate arata intodeauna destul de apetisante cand li se permite sa caramelizeze putin in ulei sau unt. Portocaliul sau verdele stralucitor al legumelor este completat de pete maro, crocante. Este o modalitate delicioasa de a gati legume.

Daca nu esti o persoana care se pricepe la gatit, poti apela la ajutorul unui prieten sau chiar la cursuri bucatar .

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo