Criteriul National

Cum sa mananci fructe de mare intr-un mod sanatos

Cum sa mananci fructe de mare intr-un mod sanatos
martie 30
12:39 2021

Fructele de mare se consuma in toate zonele litorale locuite, intr-o multime de preparate. De la midii si stridii la scoici Abalone si de la rapane la homari si calamari, fructele de mare sunt adevarate delicatese. 

 

Desi, pline de nutrienti, fructele de mare nu sunt gatite mereu intr-un mod sanatos. Unele retete au in compozitie grasimi adaugate, multa sare ori presupun prajire. Pe cat de gustoase sunt acestea, pe atat de daunatoare pot fi pentru organism. De aceea, am pregatit o lista de preparate cu fructe de mare pe care le poti manca fara grija ca daunezi in vreun fel propriului corp, pe termen lung. 

 

Bisque

Aceasta supa crema bogata contine ingrediente ca smantana, fructe de mare, coniac sau vin si o combinatie de mirodenii. Originea denumirii este inca in dezbatere. Pe de-o parte, unii afirma ca modul de gatire in doua etape (frigere si fierbere inabusita), in franceza bis cuits, a dat numele preparatului. O alta teorie afirma ca preparatul vine de la Golful Biscay, pe tarmurile caruia oamenii obisnuiesc sa foloseasca ingrediente picante asemanatoare celor din bisque. Marinarii au fost primii care au gatit supa, din ceea ce prindeau in ziua respectiva. In prezent, cea mai populara versiune de bisque este cea cu homar, care se face incet, pentru ca aromele sa fie cat mai intense.

Calamari ripieni

Calamari ripieni este un preparat italienesc aromat, care se face prin umplerea calamarilor cu usturoi, capere, bucati de paine, patrunjel si ceapa. Preparatul se coace la cuptor pana se inmoaie. Se foloseste calamar de calitate, de preferinta, proaspat, si se serveste cu sos de rosii si ansoa. Astfel gatit, calamarul isi pastreaza mare parte din calitatile nutritive, iar legumele ofera aportul de vitamine si fibre vegetale necesar organismului.  

Gambas a la plancha

Acest preparat este originar din Spania si, pe cat este de gustos, pe atat este simplu. Crevetii intregi se asezoneaza doar cu sare si se frig la temperatura inalta. Se consuma cu zeama de lamaie sau limeta si, dupa preferinta, cu piper negru. Spaniolii beau bere sau vin dupa gambas a la plancha, pentru ca aromele crevetilor merg perfect cu aceste bauturi.

Midii in sos de rosii

Exista multe retete de midii fierte cu sos, dar, varianta din Grecia, cu sos mediteranean de rosii, este una dintre cele mai bune. Se gateste prin fierberea scoicilor in vin rosu, alaturi de ierburi aromatice, usturoi si legume. Se mananca pe post de aperitiv, cu multa paine, care ajuta la consumul sosului. In Grecia, este o mancare populara in tavernele de pe litoral si reprezinta o portie de nutrienti sanatosi.

Tentacule de caracatita pe gratar

In multe culturi, se consuma caracatita pe gratar, iar tentaculele sunt cele mai ravnite. In Croatia, aceasta se asezoneaza cu piper, suc de lamaie, usturoi, menta si ardei iute. In Grecia, tentaculele se frig pe gratar de carbune, apoi, se taie in felii subtiri si se asezoneaza cu ulei de masline, suc de lamaie si oregano. Caracatita are proteine si multe vitamine si minerale, dar, un continut mic de grasime. Astfel, este ideala pentru o dieta sanatoasa, mai ales, in cazul persoanelor care vor sa piarda in greutate.

Rapane la tigaie in sos de vin si usturoi

Acest mod de gatire este cel mai bun pentru a pune in valoare carnea delicata a acestor melci marini si este foarte popular si la noi. Sotarea rapanelor afecteaza foarte putin calitatea nutritiva, iar sosul de vin, unt, usturoi si piper nu ingreuneaza preparatul. Se servesc fierbinti, cu patrunjel maruntit deasupra.

 

Daca iti plac fructele de mare, trebuie sa incerci preparatele gustoase si sanatoase pe care ti le-am prezentat. Indiferent de orasul in care stai, poti comanda online fructe de mare. De exemplu, cu o aplicatie de delivery in Ploiesti, poti savura aromele marii in confortul casei tale.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul