Criteriul National

Cum sa va invatati copilul sa economiseasca?

Cum sa va invatati copilul sa economiseasca?
ianuarie 17
17:11 2019

Economisirea de bani este un obicei care poate lua mult timp sa fie implementat. Chiar si unii adulti inca au probleme in a economisi.

Economisirea banilor este unul dintre cele mai importante aspecte ale cresterii averii, avand o baza financiara sigura.

In scoala, nu suntem cu adevarat invatati despre importanta economisirii si multi dintre noi, aflam ca adulti, ne trezim fara o educatie adecvata.

Probabil ati citit sfaturi utile pe website-uri de tip blog parinte sau blog parenting, in care ati gasit numeroase articole in care parintii erau incurajati sa-si invete copii sa puna un ban deoparte.  Daca nu stiti care sfat sa-l aplicat mai intai, va recomandam sa treceti si prin aceste sfaturi practice, care cu siguranta vor avea un impact pozitiv.

Discutati despre ceea ce doresc

Primul pas in a preda copiilor valoarea salvarii banilor este de ai ajuta sa distinga intre nevoi si dorinte. Explicati-va ca trebuie sa includeti elementele de baza, precum hrana, adapostul si imbracamintea, iar dorintele sunt toate extra. Puteti utiliza propriul buget ca un exemplu pentru a ilustra modul in care administrati casa cu cheltuielile zilnice necesare.

Copiii sa castige niste bani pe cont propriu

Le puteti acorda o alocatie proprie pe care trebuie sa administreze, pe langa cea de la stat.  De asemenea, pot castiga o parte din bani daca indeplinesc anumite treburi din casa. Astfel, vor aprecia mult mai mult banii pe care ii obtin in urma muncii.

Ajutati-i sa stabileasca obiective

Pentru un copil, daca nu-i explicati ce obiective ar trebui sa aiba dupa salvarea banilor, li se poate parea ca este inutil. Ajutarea copiilor sa defineasca un obiectiv de economisire poate fi o modalitate mai buna de a-i stimula sa se tina de acest obicei. De exemplu, daca doresc sa cumpere un joc video de 200 de lei si primesc o alocatie din partea ta de 25 de lei in fiecare saptamana, ajuta-i sa-si dea seama cat va dura pentru a atinge acest obiectiv.

Un loc in care sa-si salveze banii

Cand acestia vor avea un obiectiv setat, vor avea nevoie de un loc pentru a-si stoca banii. Pentru copiii mai mici, aceasta poate fi o pusculita, dar daca sunt putin mai in varsta, poate doriti sa le oferiti propriul cont de economii la o banca. In felul acesta, ei vad cum se aduna economiile lor si cat de mult progreseaza spre obiectivul lor.

Trebuie sa-si urmareasca cheltuielile

Pentru a economisi eficient trebuie sa stii unde se indreapta banii tai. In cazul in care copiii primesc o alocatie, ii puteti pune sa-si noteze achizitiile in fiecare zi si sa le adune la sfarsitul saptamanii, pentru a observa unde cheltuiesc cel mai mult. Incurajati-i sa se gandeasca la modul in care cheltuiesc si cat de mult ar putea sa-si atinga obiectivul de economii, daca ar taia din anumite cheltuieli ce nu-i ajuta.

Trebuie sa fiti un exemplu pentru ei

Copiii invata prin exemplu. Astfel, cel mai bun mod de a invata copilul despre economisirea banilor este sa economisiti singur banii. Aveti propriul borcan de bani in care sa puneti o suma de bani in mod regulat. Cand iesiti la cumparaturi, aratati copiilor cum sa faca diferentele intre diferitele preturi si sa explicati de ce cumpararea unui anumit produs are mai multe avantaje decat altul.

Acceptati ca vor face anumite greseli

O parte a punerii copiilor in controlul propriilor lor bani le permite sa invete din erorile lor. Este tentant sa intri si sa-i salvati pe copii de o greseala potential costisitoare, dar ar fi mai bine sa folositi aceasta greseala ca o lectie importanta. In felul acesta vor sti in viitor ce sa nu faca cu banii lor.

Pastrati liniile de comunicare deschise

Daca doriti ca copiii sa invete despre salvare, trebuie sa fie o discutie continua. Indiferent daca programati un check-in saptamanal obisnuit pentru a vorbi despre bani sau pentru a face discutii despre bani in cadrul unei runde zilnice, cheia este sa mentineti conversatia.

Informati-va constant

Metode de economisire sunt la tot pasul. Anual apar noi metode prin am putea economisii si de aceea trebuie sa citim din cat mai multe surse. Un blog tatic in care pute afla mai multe despre o lectie utila in educatia financiara si nu numai.

Este bine sa stiti ca aceste sfaturi iau destul de mult timp sa fie aplicate cu succes. Copiii nostri au destul timp sa experimenteze cu diverse metode de economisire pentru cand vor fi adulti cu salarii si responsabilitati mari.

 

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul