Criteriul National

Cum se amenajează laboratoarele și spațiile tehnice ale fabricilor

Cum se amenajează laboratoarele și spațiile tehnice ale fabricilor
august 30
22:14 2019

Majoritatea fabricilor au locuri speciale în care se fac analize ale propriilor materiale si produse si alte teste de calitate. Laboratoarelor de QC și analize din domeniul medical/farma, din industria alcoolului și tutunului, le este necesara o amenajare cu maxim de functionalitate dar si eficienta in utilizarea spatiului pentru ca rezultatele să nu fie viciate și pentru ca operațiunile să se desfășoare în condiții optime. ProiectLAB dezvăluie cum sunt gândite acele spații și cum sunt ele pregătite pentru a deveni operaționale, cu respectarea normativelor in vigoare si a specificului activitatii.

Mobilierul (inclusiv cel de laborator), unul din ultimii pasi in amenajare

Arhitecții și inginerii proiectanți colaborează cu specialiștii si utilizatorii beneficiari pentru a putea elabora un plan de amenajare și pentru a-l putea pune în aplicare cu cat mai putine riscuri.

Înainte de instalarea si punerea in functiune a mobilierului, trebuie stabilite următoarele:

 • arhitectura spațiului, prin înglobarea caracteristicilor și funcțiunii incintei alese;

 • redactarea de devize, calcularea de bugete, întocmirea de contracte cu furnizorii;

 • implementarea instalațiilor, a finisajelor, respectând standarde de specialitate.

Fiindcă, pe parcursul acestor etape, viciile de procedură erau des întâlnite sau se pierdeau din vedere aspecte importante, cei care se ocupau cu proiectarea mobilierului de laborator observau că mobilierul si dotarile pot fi oricât de performante – degeaba, dacă în incintă utilitatile, instalațiile speciale și finisajele, uneori nici compartimentarea interioara nu erau optimizate.

Din dorința de a controla aceste impedimente, soluția găsită de ProiectLAB a fost să se ocupe cap-coadă de acești pași în zona de proiectare, supervizare și consultanță, pentru a putea transforma spațiile în laboratoare care întrunesc standardele specifice pentru:

 • mobilier tehnologic de laborator (pe care le întruneau oricum)

 • sisteme de management de mediu (fiindcă în laboratoare se lucrează inclusiv cu agenți chimici);

 • dulapuri securizate si certificate pentru reactivi chimici;

 • hote de tiraj / nise chimice cu exhaustare;

În ce industrii există laboratoare și spații tehnice cu destinație de testare

Cu precădere, domeniile în care se amenajează sau sunt amenajate astfel de spații și unde efectele muncii pot opri, modifica sau spori producția generală sunt:

 • farmaceutică (fabrici de medicamente);
 • medicală (laboratoare de analize medicale);
 • alimentară (inclusiv laboratoare de food-testing);
 • petrolieră (analiza calității produselor petroliere);
 • robotică, automotive (măsurare și testare);
 • construcții (laboratoare pentru materiale de construcții);
 • alcool și tutun (impactul negativ asupra sănătății, calitate).

Activitatea specifica de laborator nu se poate desfasura oriunde, nici de catre oricine. De asemenea, laboratorul, deși un mediu oarecum izolat, trebuie să relationeze si cu alte cu spații precum vestiare, holuri, depozite, scări, zone de circulație, grupuri sanitare etc.

Spațiile destinate analizelor și testării proceselor, materialelor, materiilor, substanțelor trebuie să nu lase loc riscului accidentării personalului, contaminării incintei sau alterării măsurătorilor și rezultatelor. Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare la fiecare proiect de amenajare. Tocmai de aceea, de asta se ocupă profesioniști precum cei de la ProiectLAB.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul National

Criteriul National

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei