Criteriul National

Cum se efectueaza corect masuratori cu ajutorul unui multimetru digital

Cum se efectueaza corect masuratori cu ajutorul unui multimetru digital
iulie 12
15:16 2018

Multimetrul este folosit in special la masurarea valorii intensitatii sau a tensiunii curentului electric, dar modelele mai noi si mai performante pot masura si alte marimi, cum ar fi inductanta unei bobine, rezistenta sau capacitatea electrica a unui condensator. Dupa tehnologia folosita, exista doua tipuri de multimetre: digitale si analogice. Toate multimetrele ofera utilizatorului posibilitatea sa selecteze tipul de marime masurata, dar si intervalul de valori in care aceasta se incadreaza (A, mA, V, mV etc).

Ca sa efectuezi o masuratoare cat mai exacta cu ajutorul unui multimetru digital, trebuie sa parcurgi urmatoarele etape:

1. Se stabileste marimea care urmeaza a fi masurata: intensitatea curentului electric sau tensiunea electrica. Daca se masoara intensitatea, multimetrul digital trebuie dispus in serie, iar daca se masoara tensiunea, instrumentul trebuie asezat in paralel.

2. Selectorul multimetrului digital este mutat in pozitia corespunzatoare marimii care va fi masurata: intensitatea sau tensiunea.

3. Daca ordinul de marime al valorilor care trebuie masurate este cunoscut, se selecteaza o scara de valori care incadreaza aceasta marime. De exemplu, daca utilizam multimetrul digital pentru a masura tensiunea produsa de o sursa de 12 V, aparatul trebuie setat pe scara de valori 20 V. In situatia in care ordinul de marime nu este cunoscut, trebuie selectata cea mai mare scara de valori permisa de respectivul model de multimetru.

4. Se selecteaza tipul de marime: curent alternativ sau continuu.

5. Se efectueaza masurarea, cu ajutorul bornelor multimetrului digital. Acestea trebuie tinute de partea izolata (din material plastic), in timp ce partile metalice sunt dispuse pe punctele de masurare din circuitul respectiv.

Este recomandat ca orice masuratoare cu multimetrul digital sa fie repetata de 2-3 ori, pentru a evita eventualele erori cauzate de amplasarea incorecta a bornelor. Valorile masurate cu ajutorul unui multimetru digital sunt cu atat mai precise cu cat scara utilizata este mai mica. De exemplu, valorile masurate pe o scara de 20 V vor fi mult mai precise decat cele masurate pe o scara de 700 V.

Norme de protectie a muncii in timpul utilizarii unui multimetru digital

Utilizarea unui multimetru digital trebuie facuta cu foarte mare atentie, intrucat selectarea gresita a valorii masurate (intensitate / tensiune) sau a scalei de masura poate conduce la accidente grave. Daca multimetrul este setat sa masoare intensitatea curentului electric, dar este utilizat pentru a masura tensiunea, se poate produce un scurt-circuit soldat cu ranirea grava a utilizatorului.

De obicei, pretul unui multimetru digital variaza in functie de clasa lui de precizie, dar si de facilitatile oferite. Un multimetru digital profesionist, cu dotari de ultima generatie, poate ajunge sa coste chiar si cateva mii de euro.

Pe site-ul companiei Ronexprim, care activeaza de peste 25 de ani pe piata autohtona de instrumente de masura si control, aparatura de laborator si echipamente de cantarire electronica, vei gasi unele dintre cele mai performante multimetre digitale din lume, de la branduri cunoscute precum Fluke, Amprobe, Keysight sau Sonel.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andreea Paul

Andreea Paul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu