Criteriul National

Cum se elibereaza certificatul fiscal in 2020?

Cum se elibereaza certificatul fiscal in 2020?
august 24
15:13 2020

Certificatul fiscal sau certificatul de atestare fiscala reprezinta un document oficial care pune in evidenta faptul ca un contribuabil, persoana fizica sau juridica, si-a respectat obligatiile de plata catre stat. Cu alte cuvinte, acest act demonstreaza ca taxele, impozitele sau alte sume datorate au fost achitate. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este institutia care elibereaza acest document la solicitarea depusa sub forma de cerere scrisa. Certificatul fiscal este eliberat in 3 zile de la depunerea cererii. 

Procedura de eliberare a certificatului fiscal a fost modificata in noiembrie 2019, prin ordinul nr. 3008/2019. In mare parte, noile reglementari vizeaza digitalizarea procedurii, adica eliberarea certificatului prin sistem informatic. Iata cum se elibereaza un certificat de atestare fiscala in 2020.

 

Cine poate solicita certificatul fiscal?

Certificatul de atestare fiscala nu trebuie solicitat neaparat de catre un contribuabil. Acesta poate fi solicitat si de alte persoane sau institutii. Asadar, documentul poate fi emis prin depunerea unei cereri de catre:

  • Contribuabili
  • Institutii publice
  • Detinatori de titluri ai unei societati comerciale
  • Alte persoane fizice/juridice (cu acordul scris al contribuabilului)
  • Notar public (pentru dezbaterea unei succesiuni)
  • Din oficiu (spre exemplu, atunci cand domiciliul fiscal este schimbat)

Cum se elibereaza certificatul fiscal?

Certificatul fiscal se elibereaza doar in urma completarii unei cereri si depunerii acesteia catre ANAF. Depunerea cererii de o persoana fizica, juridica sau o institutie poate fi realizata la ghiseul ANAF, prin posta sau online. 

Documentul solicitat prin metoda electronica va fi eliberat tot in format electronic. Solicitarea online se realizeaza prin Spatiul Privat Virtual, sistemul informatic al website-ului ANAF, sistemul informatic al institutiilor de credit sau prin sistemul informatic PatrimVen. Pentru eliberarea documentului solicitat, persoanele fizice completeaza datele personale (nume, prenume, CNP etc.), iar persoanele juridice au nevoie de certificate digitale calificate. 

Dupa depunerea cererii, documentul este emis in maxim 3 zile lucratoare. De obicei, acesta este eliberat in 2 exemplare – unul pentru persoana care a solicitat documentul si unui pentru arhiva institutiei. Bineinteles, documentul poate fi eliberat in mai mult de 2 exemplare, daca solicitantul mentioneaza acest lucru prin solicitare scrisa. 

Certificatul fiscal are un termen de valabilitate de 90 de zile in cazul persoanelor fizice si de 30 de zile in cazul persoanelor juridice. In ceea ce priveste persoanele fizice, termenul  de valabilitate exista atunci cand acestea nu desfasoara profesii libere sau activitati economice independente. 

Certificatul de atestare fiscala contine sumele restante de plata inregistrate in luna anterioara depunerii cererii.

Este important sa fii mereu la curent cu modificarile legislative din domeniul fiscal. Sunt platformele de business, de exemplu solutii ERP de la Pluriva, care te tin la curent cu aceste modificari, inca dinainte ca acestea sa intre in vigoare. 

Cand este necesar?

Certificatul de atestare fiscala este necesar atunci cand se pun in vanzare bunuri personale, cum ar fi cladiri, terenuri sau autovehicule. Certificatul are rolul de a demonstra ca obligatiile fiscale sunt indeplinite, inclusiv impozite si amenzi. Impozitele care trebuie platite pentru aceste bunuri sunt calculate pe anul in curs. Asadar, proprietarul este obligat sa achite impozitul pe intregul an, indiferent de luna in care se efectueaza vanzarea. Certificatul fiscal trebuie prezentat obligatoriu la notar, astfel incat bunurile sa poata fi vandute.

Alta situatie in care certificatul de atestare fiscala este necesar, este in cazul unei inspectii fiscale. Aceasta are rolul de a radia o firma care nu si-a indeplinit obligatiile fiscale. Radierea este o procedura prin care o firma este stearsa din registre. 

In concluzie, certificatul de atestare fiscala este un document care se elibereaza la cerere, prin depunerea unei cereri scrise la ghiseu sau online.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul