Criteriul National

Cum se folosesc steroizii originali anabolizanti?

Cum se folosesc steroizii originali anabolizanti?
septembrie 04
10:29 2019

Unii steroizi anabolizanti sunt administrati pe cale orala, in timp ce altii sunt injectati intramuscular. Mai exista de asemenea feluri sau creme care se aplica pe piele. Multi utilizatori incep cu cele orale si apoi progreseaza spre forme injectabile, petnru ca aceseta din urma provoaca mai putine leziuni hepatice. Cu toate acestea, steroizii orali se absorb mai rapid in organism, ceea ce face ca aceasta cale sa fie preferata pentru utilizatorii vizati de testarea medicamentelor.

Dozelel luate de persoane care utilizeaza aceste substante pot fi de 10 pana la 100 de ori mai mari decat dozele utilizate pentru tratarea afectiunilor medicale.

Steroizi originali utilizati necorespunzator

Steroizi orali:

 • Anadrol (oximetolona)
 • Anavar (oxandrolona)
 • Dianabol (methandienone)
 • Winstrol (stanozolol)
 • Restandol

 Steroizi injectabili

 • Deca-Durabolin
 • Durabolin
 • Depo-Testosterone (testosterone cypionat)
 • Agovirin (testosterone propionat)
 • Retandrol (testosterone phenylpropionat)
 • Equipoise

Cicluri si administrare

Steroizii originali sunt adesea folositi in tipare numite cicluri. Aceasta presupune administrarea mai multor doze de steroizi intr-o anumita perioada de timp, o pauza si o reluare. Barbatii care utilzieaza gresit steroizii, ajung sa „stivuiasca” medicamentele, ceea ce inseamna ca iau doi sau mai multi steroizi anabolici diferiti, amesteca tipurile orale si/ sau injectabile si uneori chiar iau compusi care sunt proiectati pentru uz veterinar.

Credinta este ca diferiti steroizi interactiunea pentru a produce un efect asupra dimensiunii musculare care este mai mare decat efectele fiecarui medicament individual, o teorie care nu a fost insa testata stiintific.

Un alt mod de utilizare necorespunzatoare a steroizilor este denumit „piramida”. Acesta implica de obicei administrarea intr-un ciclu de 6 – 12 saptamani, mai intai treptat si apoi cu finalizare brusca. La inceputul unui ciclu, persoana incepe sa ia doze mici de medicamente stivuite si apoi creste lent dozele. In a doua jumatate a ciclului, dozele sunt reduse lent la zero. Aceasta este uneori urmata de un al doilea ciclu in care persoana continua sa se antreneze, dar fara medicamente.

Utilizatorii de steroizi cred ca piramidarea permite corpului sa ajusteze timpul la doze mari, iar ciclul fara medicamente permite recuperarea timpului sistemului hormonal al organismului.

Exista de asemenea si o tehnica numita platou, care presupune esalonarea steroizilor, suprapunerae sau inlocuirea cu un alt tip de steroizi pentru a evita dezvoltarea tolerantei. Ca si in cazul stivuirii, efectele piramidarii, ciclurilor si platoului nu au fost evidentiate stiintific.

Cine foloseste steroizi anabolizanti?

Marea majoritate a persoanelor care utilizeaza gresit steroizi anabolizanti sunt halterofilii de sex masculin  non-atletici, cu varsta de 20 – 30 de ani. Contrat credintei populare, doar circa 22% dintre utilizatorii de steroizi anabolici au inceput administrarea in adolescenta. Utilizarea de steroizi anabolici este ami putin frecventa la femei, pentru ca putine femei doresc o muscularitate extrema si efecte masculinizante (exact ceea ce ofera steroizii).

Barbatii care au o probabilitate mai mare de a utiliza steroizi tind sa aiba o stima de sine slaba, rate mai mari de depresie, mai multe incercari de sinucidere, cunostinte si atitudini slabe despre sanatate, o participare mai mare la activitatea sportiva ce accentueaza greutatea si forma, o ingrijorare parentala mai mare in ceea ce priveste greutatea.

Utilizarea gresita a steroizilor este asociata cu dismorfia musculara, o tulburare de comportament in care barbatii considera ca arata mici si slabi, chiar daca sunt mari si musculosi.

Unele persoane care utilizeaza abuziv steroizi originali au suferit abuzuri fizice sau sexuale. Intr-un studiu realizat pe un esantion de 506 barbati si 771 utilizatori de steroizi originali anabolici, utilizatorii au fost semnificati mai multi cei care au raportat ca au fost abuzati sexual in trecut.

In mod similar, halterofilii care au fost violati au fost de doua ori mai susceptibili sa raporteze utilizarea de steroizi anabolizanti sau un alt medicament care presupune constructia mushilor, in comparatie cu cei care nu au fost abuzati.
Mai mult, aproape toate femeile care au fost violate au raportat ca si-au crescut semnificativ activitatile de culturism dupa atac. Ele considerau ca a fi mai mari si mai puternice va fi ca o descurajare pentru atacuri suplimentare, pentru ca barbatii le vor gasi fie neatractive, fie intimidante.

Totusi, este dificil de estimat adevarata prevalenta a abuzului de steroizi, pentru ca majoritatea studiilor care se refera la consumul ilicit de medicamente, nu includ intrebari despre steroizi.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei