Criteriul National

Cum se foloseşte corect o butelie GPL? Ce sfaturi dau pompierii în acest sens?

Cum se foloseşte corect o butelie GPL? Ce sfaturi dau pompierii în acest sens?
august 19
11:04 2021

Deși este aparent o banalitate folosirea unei butelii GPL este mai complicată decât pare în realitate. Pompierii știu cel mai bine acest lucru și încurajează populația să folosească în mod responsabil aceste adevărate bombe cu ceas, să le depoziteze în mod corespunzător, să le cumpere din stații corespunzătoare și să nu pună în pericol sănătatea și siguranța, atât a lor, cât și a celor din jur. Explozia unei butelii GPL poate avea urmări catastrofale care în afara distrugere de bunuri poate lua și vieți omenești.

Nu de puține ori, în explozia cauzată de o butelie cu gaz, mor oamenii care fie manevrează greșit butelia, fie au ghinionul de a se afla în preajma acesteia. Având în vedere impactul și amploarea tragediilor provocate de folosirea necorespunzătoare a unei butelii GPL de către cetățeni, pompierii au câteva recomandări și oferă sfaturi utile pentru folosirea corectă a acestora. 

Ce trebuie să știe utilizatorii despre manevrarea în condiții corespunzătoare a unei butelii cu gaz

Folosirea, montajul și depozitarea în mod corespunzător a buteliilor GPL este foarte important ca proprietarii să fie conștienți de următoarele avertizări și soluții de la specialiști care se confruntă cu astfel de tragedii zi de zi. 

Aşadar, este foarte important ca buteliile să nu fie folosite fără regulatoare de presiune sau cu regulatoarele desigilate, defecte, reparate de către persoane sau unități care nu aparțin unei întreprinderi distribuitoare sau unei întreprinderi specializate. De asemenea, nu trebuie folosite buteliile în altă poziție decât în poziția verticală, nici orizontală nici oblică. 

Unii consumatori poate consideră că atunci când mai este doar puțin gaz în butelie, folosirea în altă poziție poate amplifica flacăra. Fără doar și poate, buteliile nu trebuie încălzite cu abur, apă caldă sau flacără pentru a mări presiunea gazului din acestea mai ales atunci când sunt pe terminate.

Buteliile nu trebuie amplasate lângă surse de căldură sau sub acțiunea directă a razelor solare și nu trebuie spălate în lichide corozive, spre exemplu sodă sau leșie așa cum era obișnuit în urmă cu câțiva ani. Cel mai important avertisment pe care pot lansa pompierii este interzicerea efectuării verificării etanșeității buteliei cu flacără deschisă pentru ca acest lucru poate conduce la accidente grave. La schimbarea buteliei și la manipularea vreunuia din racorduri se verifică în mod obligatoriu etanșeitatea instalații cu spumă de apă și săpun. Dacă butelia este livrată la domiciliul consumatorului, montarea și verificarea etanșeității vor fi executate de către personalul persoanei juridice distribuitoare. 

Cum se încarcă și cum se verifică în mod corespunzător buteliile GPL

Este foarte important și acest aspect al încărcării și al verificării etanșeității buteliilor GPL pentru că cetățenii nu au cunoștințe foarte bune în acest domeniu și din această cauză pot apărea urmări grave. 

Așadar, se recomandă cetățenilor să nu umple buteliile cu gaz auto de la stațiile GPL, pentru că acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanșeității, iar supuse periodic suprapresiunii determinate de umplerea repetată, buteliile se pot deforma și pot provoca apariția unor pori în zona sudurilor prin care poate să iasă gazul încât se pot genera acumulări de gaz cu un mare pericol de explozie.

Nu în ultimul rând, în timpul verificării etanșeității se controlează atât locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia, cât și locul de ieșire a tijei rozetei din corpul robinetului, precum și ambele fețe ale piuliței regulatorului de presiune și locul de îmbinare a racordurilor de intrare și ieșire cu corpul regulatorului de presiune. 

Se mai verifică și corpul regulatorului de presiune,capetele furtunului și mai ales furtunul pe toată suprafața lui, dar și îmbinările conductelor și robinetelor aparatului de utilizare. 

Înainte de a aprinde focul se verifică dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise. Dacă toate robinetele sunt închise și se simte un miros caracteristic de gaz se anunță întreprinderea distribuitoare, nu se aprind chibrituri, brichete, nu se manevrează întrerupătoare electrice, sonerii, telefoane, nu se fumează și nu se aduc sursei de foc decât după aerisirea încăperi.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul