Criteriul National

Cum se manifesta tulburarea de personalitate borderline?

Cum se manifesta tulburarea de personalitate borderline?
ianuarie 28
15:49 2020

Tulburarea borderline se manifesta in general prin fluctuatii de temperament si prin stari intense de agitatie si tensiune. Dorinta unei stari de calm si securitate ii conduce pe cei afectati la strategii pe termen scurt care sa ii ajute sa se relaxeze. Odata gasite cele mai bune metode de calmare, persoanele care sufera de tulburare borderline isi fac un tipar pe care il urmeaza in situatii de criza.

Cele mai comune exemple de comportament de criza sunt cele reprezentate de manifestarile autodistructive. Totul incepe de la taieturi si arsuri, dar se poate ajunge la dependenta de droguri, comportament agresiv in trafic sau mersul pe balustrade si pe elemente de constructie inguste, unde riscul de a cadea in gol este mare.

Comportamentul bolnavului de tulburare borderline

Acest lucru poate duce la dependenta, moment in care persoana in cauza nu mai primeste confort in momentul in care apeleaza la solutia de criza si are nevoie de mai mult. Intrucat efectul auto-vatamarii devine obisnuit in timp, de multe ori este necesar ca persoana sa se taie din ce in ce mai mult sau mai adanc, spre exemplu, pentru a obtine acelasi efect. Formele de auto-vatamare sunt clare, iar sinuciderea nu face parte dintre ele. O tentativa de sinucidere este realizata cu intentia de a pune capat vietii, in timp ce auto-vatamarea serveste la autoreglare si diminuarea tensiunii.

Tensiunea intensa vine cu o reactie dependenta de stres, ceea ce poate duce la perceptia distorsiunii sau chiar a dizolvarii propriului corp. Corpul nu mai simte durere, unii oameni simt ca sunt in ceata, se aude un sunet infundat si uneori nu mai sunt capabili sa se miste sau sa vorbeasca. De asemenea, pot aparea halucinatii optice sau acustice. Pacientii sunt constienti ca aceste voci sau aparitii nu exista in realitate si evita sa spuna strainilor despre asa-numitele „pseudo-halucinatii”.

In plus fata de tensiune, pacientii cu tulburare borderline avansata, de asemenea, experimenteaza emotii aversive intense, cum ar fi vinovatia, rusinea, lesinul si auto-dispretul. Aceasta plaja emotionala influenteaza interactiunea interpersonala si afecteaza relatiile. Fluctuatiile mari ale stimei de sine ingreuneaza o relatie satisfacatoare. Teama de a fi abandonat sau singur este un aspect central al bolii si poate deveni o problema existentiala. Exista adesea o ambivalenta, adica o juxtapunere a dorului de siguranta si afectiune si o frica pronuntata de aceasta apropiere sociala. La randul lor, incertitudinile aparente constante in zona interpersonala conduc la stari de tensiune. In acest fel se mentine un ciclu continuu. Rareori este posibila o intrerupere pentru persoanele afectate.

Tulburarea borderline se caracterizeaza prin impulsivitate si instabilitate. Sentimentele, gandurile si atitudinile se pot schimba intr-un timp foarte scurt. Aceasta tulburare ascunde adesea experiente traumatice in copilaria timpurie.

Pentru a diminua simptomele si pentru a face fata bine acestora, se recomanda ca persoanele care sufera de tulburare borderline sa apeleze la specialisti. Sedintele in grup sau individuale, grupurile de sustinere si prezenta psihoterapeutului in viata bolnavului de tulburare borderline, pot veni ca un ajutor pentru gestionarea corecta a starilor de criza.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul