Criteriul National

Cum se stabiliesc ratele de schimb valutar la nivel international?

Cum se stabiliesc ratele de schimb valutar la nivel international?
decembrie 14
16:56 2020

Ratele de schimb valutar international stabilesc cat valoreaza o moneda nationala in raport cu celelalte. Cursul de schimb valutar al unei monede poate fi variabil, in acest caz fiind dependent de o multitudine de factori, care cauzeaza fluctuatiile, sau atasat unei alte monede, fiind tot variabil, insa in tandem cu valuta de care este dependent.

Cunoasterea valorii monedei locale in relatie cu monedele straine ajuta investitorii sa analizeze preturile diverselor bunuri, ii ajuta in alegerea investitiilor celor mai profitabile. De exemplu, un dolar US in scadere, poate creste valoarea investitiilor straine, in acelasi mod in care un dolar US in scadere poate dauna investitiilor straine efectuate.

Preturile monedelor pot fi determinate in doua moduri: printr-o rata variabila sau printr-una fixa. O rata de schimb variabila este determinata de piata libera, prin cerere si oferta la nivelul pietelor globale de moneda. In consecinta, asa cum este normal, daca cererea dintr-o anumita moneda este mare, pretul acesteia va creste; daca cererea din moneda respectiva este redusa, atunci si cotatia acelei monede va fi scazuta. O rata de schimb fixa sau atasata este stabilita de guvernul unui stat, prin banca centrala; rata de schimb este atasata unei alte monede international cu circulatie vasta, precum dolarul American, euro sau yen-ul japonez. Pentru a mentine rata de schimb fara fluctuatii masive, banca centrala va vinde sau va cumpara valuta de care este legata, in functie de necesitati.

Monedelor celor mai multe dintre economiile mari ale lumii li s-a permis sa fluctueze liber, dupa colapsul sistemului de la Bretton Woods, intre 1968 si 1973. Din aceasta cauza, multe rate de schimb valutar sunt determinate de activitatea de schimb de pe pietele de schimb valutar.

Ratele fluctuante sunt determinate de cererea si oferta pietelor de profil. In functie de cata cerer exista pentru valuta respective in relatie cu o rezerva de valuta, se va determina valoarea minedei respective, in raport cu celelalte valute. De exemplu, daca cererea de dolari americani in Europa este crescuta, relatia cerere-oferta va cauza cresterea valorii dolarului american in raport cu euro. Ratele de schimb valutar pot fi afectate si de evolutiile geopolitice si economice ale zonei unde se foloseste moneda respective; cei mai important factori care pot afecta rata de schimb valutar sunt: rata dobanzii, rata somajului, inflatia, produsul intern brut, valoarea productiei interne si a schimburilor de marfuri.

Fluctuatiile semnificative pe termen scurt in rata de schimb valutar  indica existenta speculei, a zvonurilor, a dezastrelor si a cererii si rezervelor de zi cu zi din valuta respective. Daca rezervele sunt crescute, atunci pretul acelei monede va scadea, iar daca rezervele de valuta sunt scazute, atunci pretul monedei va creste. Fluctuatiile extreme in rata de schimb valutar pot fi prevenite prin interventii ale Bancii Centrale, inclusiv in cazul ratelor de schimb fluctuante. Din aceasta cauza, in vreme ce cele mai multe dintre monedele cu circulatie internationala importanta sunt considerate fluctuante, bancile central si guvernele pot intervene daca meneda nationala va fi cotata la un pret prea mare sau la un pret prea mic.  O astfel de situatie poate afecta stabilitatea economiei nationale, afectand schimburile de produse si abilitatea statului respective de a-si achita datoriile. Banca centrala si guvernul vor lua masurile necesare pentru a mentine moneda la un pret rezonabil. Pentru mai multe detalii si curs valutar intrati pe bnr-cursvalutar.ro, aici gasiti informatii utile, convertor valutar, rate de schimb valutar la bancile din Romania, si alte informatii.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul