
Ratele de schimb valutar international stabilesc cat valoreaza o moneda nationala in raport cu celelalte. Cursul de schimb valutar al unei monede poate fi variabil, in acest caz fiind dependent de o multitudine de factori, care cauzeaza fluctuatiile, sau atasat unei alte monede, fiind tot variabil, insa in tandem cu valuta de care este dependent.
Cunoasterea valorii monedei locale in relatie cu monedele straine ajuta investitorii sa analizeze preturile diverselor bunuri, ii ajuta in alegerea investitiilor celor mai profitabile. De exemplu, un dolar US in scadere, poate creste valoarea investitiilor straine, in acelasi mod in care un dolar US in scadere poate dauna investitiilor straine efectuate.
Preturile monedelor pot fi determinate in doua moduri: printr-o rata variabila sau printr-una fixa. O rata de schimb variabila este determinata de piata libera, prin cerere si oferta la nivelul pietelor globale de moneda. In consecinta, asa cum este normal, daca cererea dintr-o anumita moneda este mare, pretul acesteia va creste; daca cererea din moneda respectiva este redusa, atunci si cotatia acelei monede va fi scazuta. O rata de schimb fixa sau atasata este stabilita de guvernul unui stat, prin banca centrala; rata de schimb este atasata unei alte monede international cu circulatie vasta, precum dolarul American, euro sau yen-ul japonez. Pentru a mentine rata de schimb fara fluctuatii masive, banca centrala va vinde sau va cumpara valuta de care este legata, in functie de necesitati.
Monedelor celor mai multe dintre economiile mari ale lumii li s-a permis sa fluctueze liber, dupa colapsul sistemului de la Bretton Woods, intre 1968 si 1973. Din aceasta cauza, multe rate de schimb valutar sunt determinate de activitatea de schimb de pe pietele de schimb valutar.
Ratele fluctuante sunt determinate de cererea si oferta pietelor de profil. In functie de cata cerer exista pentru valuta respective in relatie cu o rezerva de valuta, se va determina valoarea minedei respective, in raport cu celelalte valute. De exemplu, daca cererea de dolari americani in Europa este crescuta, relatia cerere-oferta va cauza cresterea valorii dolarului american in raport cu euro. Ratele de schimb valutar pot fi afectate si de evolutiile geopolitice si economice ale zonei unde se foloseste moneda respective; cei mai important factori care pot afecta rata de schimb valutar sunt: rata dobanzii, rata somajului, inflatia, produsul intern brut, valoarea productiei interne si a schimburilor de marfuri.
Fluctuatiile semnificative pe termen scurt in rata de schimb valutar indica existenta speculei, a zvonurilor, a dezastrelor si a cererii si rezervelor de zi cu zi din valuta respective. Daca rezervele sunt crescute, atunci pretul acelei monede va scadea, iar daca rezervele de valuta sunt scazute, atunci pretul monedei va creste. Fluctuatiile extreme in rata de schimb valutar pot fi prevenite prin interventii ale Bancii Centrale, inclusiv in cazul ratelor de schimb fluctuante. Din aceasta cauza, in vreme ce cele mai multe dintre monedele cu circulatie internationala importanta sunt considerate fluctuante, bancile central si guvernele pot intervene daca meneda nationala va fi cotata la un pret prea mare sau la un pret prea mic. O astfel de situatie poate afecta stabilitatea economiei nationale, afectand schimburile de produse si abilitatea statului respective de a-si achita datoriile. Banca centrala si guvernul vor lua masurile necesare pentru a mentine moneda la un pret rezonabil. Pentru mai multe detalii si curs valutar intrati pe bnr-cursvalutar.ro, aici gasiti informatii utile, convertor valutar, rate de schimb valutar la bancile din Romania, si alte informatii.